Criticism on William Shakespeare

Criticism on William Shakespeare

Here, we are sharing some important questions and answers on Criticism on William Shakespeare. These question will help for English Literature students.

1 . The phrase “Small Latin and Less Greek” is referred to Shakespeare by:
a. Samuel Johnson
b. Ben Jonson
c. Milton
d. Matthew Arnold

 

Ans. b. – Ben Jonson

2. “In a word, he is the universal poet.” This is the opinion of Long about:
a. Shakespeare
b. Milton
c. Wordsworth
d. Shelley

 

Ans. a. – Shakespeare

3. “To study nature in his works is like exploring a new and beautiful country.” Who said it about Shakespeare?
a. Rickett
b. Long
c. Albert
d. Sampson

 

Ans. b. – J. Long

4. “I do not remember that any book or person or event in my life ever made so great an impression upon me as the plays of Shakespeare.” Who said?
a. Goethe
b. Dowden
c. Coleridge
d. Ben Jonson

 

Ans. a. – Goethe

5. Who attacked Shakespeare in a pamphlet called “A Groat’s Worth of Wit Bought with a Million of a Repentance ”?
a. Robert Greene
b. Thomas
c. Nash
d. Marlowe

 

Ans. a. – Robert Greene

6. Good friend, for Jesus’ sake forbeare
To dig the dust enclose heare;
Bleste be the man that spares those stones
And curst be he that moves my bones
This wretched doggerel, over the world’s greatest poet, was intended, no doubt, as a warning to some stupid sexton, lest he should empty the grave. Who is this poet?

a. Shakespeare
b. Milton
c. Chaucer
d. Ben Jonson

 

Ans. a. – Shakespeare

7. “Shakespeare has no heroes, only heroines.” Who said?
a. Bradley
b. Elton
c. Pattison
d. Ruskin

 

Ans. d. – Ruskin

8. Which of the following critics preferred Shakespeare’s comedies to his tragedies?
(a) Addison
(b) Dr. Johnson
(c) Dryden
(d) Pope

 

Ans. b. – Dr. Johnson

9. Identify the critic who posited this view:
The levity of Hamlet, his repetition of phrase, his puns, are not part of a deliberate of dissimulation, but a form of emotional relief.

(a) Bradley
(b) Coleridge
(c) Hazlitt
(d) Eliot

 

Ans. d. – Eliot

10. Who exclaims in his sonnet that, “Under this carved marble of thine own, sleep, brave
tragedian, Shakespeare, sleepalone”?

(a) Michel Drayton
(b) Ben Jonson
(c) John Dryden
(d) William Basse

 

Ans. d. – William Basse

11. “Our myriad minded Shakespeare” This is the phrase about Shakespeare by:
(a) Wordsworth
(b) S.T. Coleridge
(c) Milton
(d) Arnold

 

Ans. d. – Matthew Arnold

12. Who describes William Shakespeare as, “an upstart crowe beautified with our feathers”?
(a) John Lyly
(b) Robert Greene
(c) George Peele
(d) Christopher Marlowe

 

Ans. b. – Robert Greene

13. “His story requires Roman and Kings, but he thinks only on men.”
Who remarked it for William Shakespeare?

(a) Ben Jonson
(b) Dryden
(c) Dr. Samuel Johnson (d) Matthew Arnold

 

Ans. c. – Samuel Jonson

14. ‘The Essential Shakespeare’ is a work by
(a) J. Dover Wilson (b) Middleton Murry
(c) A.C. Bradley (d) G. Wilson Knight

 

Ans. a. – J.Dover Wilson

15. Who states these words for Shakespeare “Soul of the Age!
The applause! the delight! the wonder of our stage.”

(a) Mathew Arnold
(b) T. S. Eliot
(c) Ben Jonson
(d) T. Eagleton

 

Ans. c. – Ben Jonson

16. Who wrote the celebrated book Shakespearean Tragedy?
(a) A. C. Bradley
(c) F. H. Bradley
(b) Edward Bradley
(d) Dr. Henry Bradley

 

Ans. a. – A.C Bradley

17. “He was not of an age, but of all times”
Who said the above statement of whom?

(a) Jonson, Shakespeare
(b) John Keats, Shakespeare
(c) Coleridge, Shakespeare
(d) Arnold, Shakespeare

 

Ans. a. – Jonson, Shakespeare

18. Who called Shakespeare ‘The Bard of Avon’?
(a) J. Long
(b) Ben Jonson
(c) Spenser
(d) Sir Philip Sidney

 

Ans. b. – Ben Jonson

19. “Others abide our question, thou art free.” About whom did Matthew Arnold write?
(a) Milton
(b) Wordsworth
(c) Tennyson
(d) Shakespeare

 

Ans. d. – Shakespeare

20. Roy Walker’s The Time is Out of Joint (1948) and The Time is Free (1949) are the books on:
a. Shakespearean Criticism
b. Miltonic Criticism
c. Shakespeare’s Poetry
d. Shakespeare’s Biography

 

Ans. a. – Shakespearean Criticism

21. Who called Shakespeare, “The largest and most comprehensive soul”?
(a) Dr. Johnson
(b) Dryden
(c) T. S. Eliot
(d) I. A. Richards

 

Ans. a. – Dr. Johnson

22. “Shakespeare and the King’s James Bible are the two great conservators of the English speech; and one who habitually reads then finds himself possessed of a style and vocabulary that are beyond criticism.” Who wrote?
a. Long
b. Rickett
c. Verity
d. Bradley

 

Ans. a. – J. Long

23. Even those who read no Shakespeare are still unconsciously guided by him, for his thought and expression have so pervaded our life and literature that it is impossible, so long as one speaks the English language, to escape his influence.” Who said?
a. Long
b. Eliot
c. Dowden
d. Milton

 

Ans. a. – J. Long

24. A critic has divided Shakespeare’s career symbolically as: The Country Mouse, The School of Love, The Garden of Eden, The Unweeded Garden, The Dark Tower, Road to freedom and A World of Images. Who is this critic?
a. Donald A Staufer
b. Eliot
c. Bradley
d. Milton

 

Ans. a. – Donald A Staufer

25. “Dear son of memory, great heir of fame What need’st thou such weak witness of thy name?
Sweetest Shakespeare, fancy’s child”
Who said about Shakespeare?

a. John Milton
b. Ben Jonson
C. Matthew Arnold
d. Wordsworth

 

Ans. a. – John Milton