One Word Substitution Practice Test 1: Exercise for All Exams

One Word Substitution Practice Test 1

1. A person with a long experience of any occupation
(1) Veteran
(2) Genius
(3) Seasoned
(4) Ambidextrous

 

Right Ans. – 1

2. Words written on a tomb
(1) Epigraph
(2) Epitaph
(3) Epithet
(4) Soliloquy

 

Right Ans. – 2

3. Stealthily done
(1) Devious
(2) Nefarious
(3) Surreptitious
(4) Villainous

 

Right Ans. – 3

4. Something no longer in use
(1) Desolate
(2) Absolute
(3) Obsolete
(4) Primitive

 

Right Ans. – 3

5. One not concerned with right or wrong
(1) Moral
(2) Amoral
(3) Immoral
(4) Immortal

 

Right Ans. – 2

6. A person who opposes war or use of military force
(1) Fascist
(2) Pacifist
(3) Narcissist
(4) Fatalist

 

Right Ans. – 2

7. Severely abusive writing in journals
(1) Imaginary
(2) Speculative
(3) Scurrilous
(4) Sarcastic

 

Right Ans. – 3

8. Call upon God or any other power (like law) etc. for help or protection
(1) Invocation
(2) Involution
(3) Inundation
(4) Revocation

 

Right Ans. – 1

9. Fear of being enclosed in a small closed space
(1) Agoraphobia
(2) Claustrophobia
(3) Xenophobia
(4) Paranoia

 

Right Ans. – 2

10. One who has become dependent on something or drugs is
(1) Adamant
(2) Addict
(3) Edict
(4) Derelict

 

Right Ans. – 2

11. One who knows many languages
(1) linguist
(2) polyglot
(3) translator
(4) phonetician

 

Right Ans. – 2

12. One who does not follow the usual rules of social life.
(1) Bohemian
(2) Partisan
(3) Artisan
(4) Physician

 

Right Ans. – 1

13. Placing a thing beside another
(1) repose
(2) expose
(3) impose
(4) juxtapose

 

Right Ans. – 4

14. To throw or drop unnecessary goods or fuel from a ship, an aircraft, a spacecraft etc.
(1) capsize
(2) volley
(3) enthral
(4) jettison

 

Right Ans. – 4

15. Wild and noisy disorder
(1) Agitation
(2) Pandemonium
(3) Stir
(4) Revolution

 

Right Ans. – 2

16. Possessing unlimited powers.
(1) Omniscient
(2) Omnipotent
(3) Omnipresent
(4) Omnicompetent

 

Right Ans. – 2

17. He is a doctor who is a specialist in skin diseases.
(1) Cardiologist
(2) Physician
(3) Dermatologist
(4) Physicist

 

Right Ans. – 3

18. One who retires from society and lives alone
(1) giant
(2) recluse
(3) saint
(4) plaintiff

 

Right Ans. – 2

19. The art of making pots, bricks etc., with clay.
(1) potting
(2) ceramics
(3) crockery
(4) dynamics

 

Right Ans. – 3

20. Living at the same time
(1) concurrent
(2) contemporary
(3) coincident
(4) concomitant

 

Right Ans. – 2

21. Succession of rulers belonging to one family.
(1) dynasty
(2) lineage
(3) ancestry
(4) progeny

 

Right Ans. – 1

22. To cut something into two pieces.
(1) severe
(2) sever
(3) sow
(4) sewer

 

Right Ans. – 2

23. Flat metal or Porcelain plate fixed on a wall as an ornament or memorial.
(1) tabloid
(2) board
(3) poster
(4) plaque

 

Right Ans. – 4

24. Act of deceiving somebody in order to make money.
(1) fraud
(2) robbery
(3) pickpocket
(4) theft

 

Right Ans. – 1

25. A short poem or speech addressed to the spectators after the conclusion of a drama.
(1) prologue
(2) epilogue
(3) dialogue
(4) monologue

 

Right Ans. – 2

26. Capable of being understood in either of two or more possible senses, and therefore not definite.
(1) amphibious
(2) ambiguous
(3) amorphous
(4) confusing

 

Right Ans. – 2

27. A person who is unable to pay his debts.
(1) solvent
(2) banker
(3) insolvent
(4) lender

 

Right Ans. – 3

28. Anything which is no longer in use.
(1) obscure
(2) obsolete
(3) pristine
(4) lapsed

 

Right Ans. – 2

29. A person coming to a foreign land to settle there.
(1) immigrant
(2) emigrant
(3) tourist
(4) settler

 

Right Ans. – 1

30. Something capable of being done.
(1) probable
(2) feasible
(3) tenable
(4) explicable

 

Right Ans. – 2

31. Give and receive mutually
(1) present
(2) reciprocate
(3) compromise
(4) approve

 

Right Ans. – 2

32. One who can think about the future with imagination and wisdom.
(1) dreamer
(2) seer
(3) visionary
(4) idealist

 

Right Ans. – 3

33. A doctor who treats children
(1) paediatrician
(2) pedagogue
(3) pedestrian
(4) paedophile

 

Right Ans. – 1

34. One who studies election trends by means of opinion polls.
(1) entomologist
(2) psephologist
(3) demagogue
(4) eugenist

 

Right Ans. – 2

35. One who believes in offering equal opportunities to women in all spheres.
(1) male chauvinist
(2) feminist
(3) fatalist
(4) futurist

 

Right Ans. – 1

36. killing of a child
(1) homicide
(2) infanticide
(3) genocide
(4) suicide

 

Right Ans. – 2

37. The art of good eating
(1) gastronomy
(2) astronomy
(3) vegetarianism
(4) gourmet

 

Right Ans. – 1

38. One who is indifferent to pleasure or pain.
(1) stoic
(2) cynic
(3) stylist
(4) psychic

 

Right Ans. – 1

39. Lasting only for something.
(1) momentous
(2) momentary
(3) petty
(4) trivial

 

Right Ans. – 2

40. To seize control of a vehicle in order to force it to go to a new destination, or demand
(1) attack
(2) contract
(3) hijack
(4) detour

 

Right Ans. – 3

41. One who goes to settle in another country-
(1) Immigrant
(2) Alien
(3) Citizen
(4) Emigrant

 

Right Ans. – 4

42. One who hates mankind-
(1) Philanthropist
(2) Terrorist
(3) Misanthrope
(4) Misogynist

 

Right Ans. – 3

43. Belonging to all parts of the world-
(1) Versatile
(2) Universal
(3) Cosmopolitan
(4) Secular

 

Right Ans. – 3

44. One who walks on ropes-
(1) Funambulist
(2) Upholsterer
(3) Acrobat
(4) Aviator

 

Right Ans. – 3

45. The study of the origin and history of words-
(1) Linguistics
(2) Etymology
(3) Verbose
(4) Anthology

 

Right Ans. – 2

46. A person who breaks into a house in order to steal-
(1) Poacher
(2) Intruder
(3) Bandit
(4) Burglar

 

Right Ans. – 4

47. The study of maps-
(1) Cartography (2) Geology
(3) Geography (4) Atlas

 

Right Ans. – 1

49. The first model of a new device-
(1) Prototype
(2) Scripture
(4) Photograph
(3) Icon

 

Right Ans. – 1

50. A building where an audience sits-
(1) Aquarium
(2) Auditorium
(3) Gymnasium
(4) Stadium

 

Right Ans. – 2