Reading Comprehension Practice Test 14

Reading Comprehension Practice Test 14

This is Reading Comprehension Practice Test 14. You can evaluate yourself by solving this.

 

Direction: Answer the questions based on following Passage-

Educational planning should aim at the educational needs of the entire population of all age groups while the traditional structure of education as a three layer hierarchy from the primary stage to the university represents the core. We should not overlook the periphery which is equally important. Under modern conditions, workers need to rewind or renew their enthusiasm or strike out in a new direction or improve their skills as much as any university professor. The retired and aged have their needs as well as educational planning in their words, should take care of the needs of every one.

Our structure of education has been built up on the assumption that there is a terminal point to education. This basic defect has become all the more harmful today. A UNESCO report entitled – ‘Learning To Be’ prepared in 1973 asserts that the education of children must prepare the future adult for various forms of self learning. A viable education system of the future should consist of models with different kinds of functions serving a diversity of constituents. And performance and not the period of study should be the basis for credentials. The writing is already on the wall.

In view of the significance of a commitment of lifelong learning and life time education is being discussed only in recent years even in educationally advanced countries. The possibility of the idea becoming an integral part of educational thinking seems to be a far cry. For to move in the direction means much more than some simple rearrangement of the present organization of education. But a good beginning can be made by developing open universities programmes for older Learners of different categories and introducing extensive services in the conventional colleges and schools. Also these institutions should learn to co-operate with the numerous community organizations such as libraries, museums, municipal recreational programmes, health services.

1. What is the main trust of the author
(a) traditional system should be Eastern sent
(b) Formal education is more important than non-formal
(c) One should never cease to learn
(d) There is no substitute for the extant system of education

Ans. c

2. Which of the following best describes the purpose of the author?
(a) to criticize the present educational system.
(b) To strengthen the present educational system.
(c) to support non conventional educational organisations.
(d) To present a pragmatic point of view

Ans. d

3. According to the author, educational plans should attempt at-
(a) Train the people at core.
(b) Encourage conventional schools and colleges.
(c) Decide a terminal point of education.
(d) Fulfil the educational needs of everyone.

Ans. d

4. According to the author what measures should open universities adopt to meet modern conditions-
(a) Develop various programmes for adult learners.
(b) Open more colleges on traditional lines.
(c) Cater to the needs of those who represent core.
(d) Derecognition numerous community organization.

Ans. a

5. According to the author what should be the basis of awarding credentials?
(a) Duration of course
(b) Competence of the course teachers
(c) Diversity of the topics covered
(d) Real group of matter or skill

Ans. d

6. Which of the following is not true-
(a) Life long learning is a recent concept.
(b) Workers knowledge and skills also needs to be updated constantly.
(c) ‘Learning To Be’ defends that there is a terminal point to education.
(d) Schools and colleges should provide extension services

Ans. c

7. The concept of life time is-
(a) As old as traditional education
(b) Still in formative stage
(c) In vogue in advance countries
(d) Not practical

Ans. b

8. What is the meaning of the sentence ‘the writing is already on the wall’?
(a) Everything is uncertain now-a-days
(b) Changes have already taken place
(c) The signs of changes are already visible
(d) It is mysterious process.

Ans. c

9. Which of the following is nearly the same in meaning as the word ‘Terminal’ as used in the passage-
(a) Approaching
(c) Introducing
(b) Satisfying
(d) End

Ans. d

10. Which of the following is most opposite in meaning to phrase ‘a far cry’ as used in the passage-
(a) A theoretical suggestion
(b) Next to impossible
(c) A reality
(d) Very funny

Ans. c