Reading Comprehension Practice Test 15

Reading Comprehension Practice Test 15

 

Directions (Q. 1-9): Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option.

Why do poets use poems to tell about social injustices? The answer is simple. This way a poet can catch and hold the reader’s attention, his/her emotions. Usually poets in their works present facts in order to capture attention of many people. These are not new facts that are presented to an audience. Poems are always aimed at reaching feelings of people and, thus, pulling strings. Literature of every state shows all the complexity of every epoch. When the situation is the same at several countries, it has a worldwide significance. Before talking about poetry, we should answer the question: What is poetry? Poetry is a special way of describing situations, things, ideas and feelings. Poets present their ideas in short phrases.

A poem can be compared to a photograph as it reflects real life, real situations and feelings. In a poem a poet captures the exact moment and represents it the way he/she has seen it. When you read a poem you see the poet’s subjective evaluation of facts, situations and the epoch in general. Poets of the Romantic Movement wrote their poems to share their feelings. They wrote to help people understand their time from the poet’s point of view.

1. A poem reflects the culture of the
(1) period it belongs to
(2) historical past
(3) imaginary life
(4) present only

Ans. 1

2. Here, the expression ‘pulling strings’ means
(1) challenging beliefs
(2) promoting popular notions
(3) secretly controlling thoughts
(4) exerting strength

Ans. 3

3. A word in the passage which means a quality of being intricate is
(1) general
(2) photograph
(3) complexity
(4) evaluation

Ans. 3

4. Romantic Movement is a literary period when the poetry mostly
(1) is religious and philosophical
(2) dealt with the supernatural and violence
(3) focused on self-reliance and independence
(4) emphasised on emotion and imagination

Ans. 4

5. The structure of poetry is usually characterised by
(1) sequences of two or more words without an ‘action word’.
(2) long winded sentences. no
(3) lengthy descriptive stanzas.
(4) short, factual stanzas.

Ans. 1

6. An example of ‘subjective evaluation’ is
(1) Everybody likes dishes prepared with potatoes.
(2) The potato is a staple in some countries.
(3) There are over 25 types of potatoes around the world.
(4) The potato has a large percentage of starch content.

Ans. 1

7. The meaning of the word ‘epoch’ is a
(1) lengthy, complex poem
(2) type of literary work in England
(3) distinctive point of time
(4) being great and impressive

Ans. 3

8. The purpose of poetry is to ………… the reader
(1) distract
(2) disturb
(3) appeal to
(4) confuse

Ans. 2

9. The themes of poems are usually about
(1) everyday happenings
(2) heroism and death
(3) important life events
(4) romance

Ans. 1