Reading Comprehension Practice Test 3

Reading Comprehension Practice Test 3

 

Directions: (Q. 1-9): Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the correct/most appropriate options:

There’s an air of excitement on the platform as the train’s departure time draws close. You’ve found your name on the passenger’s list, together with the names of those in the compartment with you; so you already know your fellow passengers’ names, ages, sex and destination. People are pushing past you to get on, as you show your coupon to the conductor and he tells you to board.

Your fellow passengers are settling in, staking out their claims to territory with too much luggage. A bell clangs but there is no slamming of carriage doors, no blowing of whistles and no shout of “All aboard!” as in the states. The train simply draws out of the station while people stroll alongside and with studied nonchalance, clamber on, one after the other through the still-open doors.

You claim your own seat, pleased to be on the move. Since you have a long journey ahead in the company of strangers, what happens next will govern your enjoyment of the trip. You can start up a conversation and make friends, allies quickly, or he anti-social and lonely for the whole of the journey. Of course, it depends on your personality but if you are travelling alone you’ll need an ally, someone you feel you can trust to watch your luggage when you go to the washroom. You can’t isolate yourself completely on a train so if that’s your style, train travel isn’t for you.

I get a thrill out of the start of every train journey. It’s not just the excitement of moving on to a new place, there’s the anticipation of what’s going to happen during the journey; the pleasure at the new acquaintances I’m going to make; the dissolving of city skyline into lush, rural landscape beyond the windows; and the heightened emotions of everyone on board. Indians love to travel by train; they are used to it and prepare properly so it becomes a picnic on wheels. I get excited when I am part of it, you will too.

1. Which of the following statements is NOT TRUE?
(1) He/she loves to make friends.
(2) He/she does not enjoy a picnic in the train.
(3) He/she is thrilled at the scene outside.
(4) The narrator enjoys going to a new place.

Ans. 2

2. What does the word ‘Coupon’ here mean?
(1) a passport
(2) a railway ticket
(3) a counterfoil
(4) a railways pass

Ans. 2

3. The phrase, ‘draws out’ as used here means:
(1) moves out
(2) hurries out
(3) breaks away
(4) clears out

Ans. 1

4. Which part of speech is the underlined word in the following sentence?
People are pushing past vou.
(1) Adverb
(2) Adjective
(3) Verb
(4) Preposition

Ans. 4

5. Which part of the following sentence has an error in it?
“Once you have made this decision (a) / there would be (b) / no going back”, (c) / Ram warned me (d).
(1) (b)
(3) (d)
(2) (c)
(4) (a)

Ans. 1

6. You are well informed about your fellow passengers:
(1) after you have been introduced to them.
(2) after you have interacted with them.
(3) When you have settled in your seats.
(4) even before you have entered the compartment.

Ans. 4

7. Who stake a claim to territory in the compartment?
(1) Those whose seats are already occupied.
(2) Those who don’t travel light.
(3) Those who haven’t reserved seats.
(4) Those who need more space in it.

Ans. 2

8. Even after the train has started moving why do some people stroll alongside?
(1) They want to enjoy the outside scene.
(2) They enjoy getting into a moving train.
(3) The doors are still open.
(4) They reached the platform late.

Ans. 3

9. What can prevent you from enjoying your train trip?
(1) You are lonely by temperament.
(2) You are worried about your luggage.
(3) The travellers around you don’t trust you.
(4) There are strangers around you.

Ans. 1