Reading Comprehension Practice Test 6

Reading Comprehension Practice Test 6

 

Direction (Q. 1-9): Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the correct/most appropriate options.

 

The Mahatma’s remarkable wife, Kasturbabai, did not object when he failed to set aside any part of his wealth for the use of herself and their children. Married in early youth, Gandhi and his wife took the vow of celibacy after the birth of several sons. A tranquil heroine in the intense drama that has been their life together, Kasturbabai has followed her husband to prison, shared his three-week fasts, and fully borne her share of his endless responsibilities. She paid Gandhi the following tribute:

“I thank you for having had the privilege of being your lifelong companion and helpmate. I thank you for the most perfect marriage in the world, based on Brahmacharya (self- control) and not on sex. I thank you for having considered me your equal in your lifework for India. I thank you for not being one of those husbands who spend their time in gambling. racing, women, wine and song tiring, of their wives and children as the little boy quickly tires of his childhood toys. How thankful l am that you were not one of those husbands who devote their time to growing rich on the exploitation of the labour of others.

How thankful l am that you put God and country before bribes, that you had the courage of your convictions and a complete and implicit faith in God. How thankful I am for a husband that put God and his country before me. I am grateful to you for your tolerance of me and my shortcomings of youth, when I grumbled and rebelled against the change you made in our mode of living, from so much to so little.

As a young child, I lived in your parents’ home; your mother was a great and good woman; she trained me, taught me how to be a brave, courageous wife and how to keep the love and respect of her son, my future husband. As the years passed and you became India’s most beloved leader, I had none of the fears that beset the wife who may be cast aside when her husband has climbed the ladder of success, as so often happens in other countries. I knew that death would still find us husband and wife.”

 

1. How did Kasturbabai react to Gandhiji’s will?
(1) She accepted his decision without arguing.
(2) She decided to discuss the matter With
(3) She felt quite unhappy.
(4) She was astonished.

Ans. 1

2. Kasturbabai impressed the author most because she:
(1) was at his beck and call
(2) stood by him through trying times
(3) was an embodiment of humility
(4) never questioned her husband’s decisions

Ans. 4

3. Husbands given to vices made Kasturbabai feel:
(1) unhappy
(2) disgusted
(3) sad
(4) furious

Ans. 2

4. Kasturbabai’ relationship with her mother-in-law can be described as:
(1) informal
(2) conventional
(3) formal
(4) respectful

Ans. 4

5. The author’s attitude to Kasturbabali is:
(1) neutral
(2) ambivalent
(3) commendatory
(4) sympathetic

Ans. 3

6. The word ‘tranquil’ as used in the passage means:
(1) gentle
(2) loyal
(3) calm
(4) sober

Ans. 3

7. The word opposite in meaning to ‘lifelong’ is:
(1) temporary
(2) weak
(3) brief
(4) ardent

Ans. 1

8. Which part of speech is the underlined word in the following sentence?
” ………. any part of his wealth.”
(1) Adverb (2) Noun (3) Adjective (4) Conjunction

Ans. 2

9. The sentence, “‘Some husbands spend their time in gambling” when changed into passive voice becomes:
(1) Time is spent in gambling by some husbands.
(2) Some husbands whose time is spent in gambling.
(3) Some husbands whose time was spent in gambling.
(4) Some husband spent their tie in gambling.

Ans. 2