UPPGT English Previous Year Paper 2016: Download Solved Paper PDF

UPPGT English Previous Year Paper 2016

1. “…for the world which seems to lie/before us like a land of dreams.” is taken from
(a) Matthew Arnold
(c) John Keats
(b) A. L. Tennyson
(d) P.B Shelley

 

Right Answer – (a)

2. Which of the following works by Thomas Hardy appeared anonymously in 1871?
(a) Satires of Circumstances
(b) Under the Greenwood Tree
(c) Desperate Remedies
(d) None of the above

 

Right Answer – (c)

3. Which of the following works is not written by Kamala Das ?
(a) The Descendants
(b) The Old Playhouse and Other Poems
(c) Summer in Calcutta
(d) The Unfinished Man

 

Right Answer – (d)

4. A Boy’s Will is written by
(a) Robert Frost
(b) William Faulkner
(c) Walt Whitman
(d) None of the above

 

Right Answer – (a)

5. Which of the following works is written by Ernest Hemingway?
(a) Fiesta
(b) None of the above
(c) A Fable
(d) Across the Black water

 

Right Answer – (a)

6. The meaning of “to give a wide berth” is
(a) To keep one at a distance
(b) To take undue advantage
(c) To know the real feeling
(d) None of the above

 

Right Answer – (a)

7. Find out the figure of speech in the following statement :
“I see you coming out of a light blue car tomorrow.”
(a) Litotes
(b) Pathetic fallacy
(c) Pun
(d) Innuendo

 

Right Answer – (d)

8. The correct spelling is
(a) Accumulate
(b) Acummulate
(c) Accummulate
(d) Accumullate

 

Right Answer – (a)

9. “To buckle down” means
(a) Work seriously
(b) Drop a subject
(c) Take it easy
(d) Go for a vacation

 

Right Answer – (a)

10. Mulk Raj Anand is the recipient of
(a) Padma Bhushan
(b) Padma Shree
(c) Yash Bharti
(d) Padma Vibhushan

 

Right Answer – (a)

11. Which of the following is an exact extract from William Faulkner’s Nobel Prize citation ?
(a) “an authentic contribution to post war novel”
(b) “powerful and unique contribution to the modern American novel”
(c) “globalizing American novel”
(d) powerful and authentic output in American short fiction”

 

Right Answer – (b)

DIRECTIONS: (Q. 12 to 16)-Read the following passage carefully and answer the questions given below it :

Our chief element of poetry is its revealing power. It opens our eyes to sensuous beauties and spiritual meanings in the worlds of human experience and of nature to which otherwise we should remain blind There are few of us who have not some endowment of poetic insight and feeling, some measure of “The vision and the faculty divine”. But in the large majority of cases such poetic capacity as we possess, slight as it probably is at the best, is cramped by the ordinary conditions of existence, crippled by the mere material interests which fill so vast a place in our daily routine, and sometimes, even consciously or unconsciously repressed The true poet, whatever his range and quality, is one in whom the power of seeing and feeling the sensuous beauty and spiritual meaning of things exists in a pre-eminent degree, and to whom, moreover, another special power has been granted-the power of so expressing and interpreting what he sees and feels as to quicken our own imaginations and sympathies, and to make us see and feel with him.

12. What does the author mean by ‘revealing power’ of poetry?
(a) Poetry helps us attain knowledge
(b) Poetry allows us to see and know-what has been unknown
(c) Poetry gives us power to communicate
(d) Poetry has the power to awaken us

 

Right Answer – (b)

13. In the sentences – “There are few of us who have not some endowment…”, mean? what does ‘few of us’
(a) Many of us
(b) Hardly any of us
(c) None of us
(d) Most of us

 

Right Answer – (b)

14. Which of the following statements is not TRUE?
(a) The true poet can compose poems of greater variety.
(b) He has the power of seeing and feeling pre- eminently.
(c) He has a special power of expression and interpretation.
(d) He can quicken our own imaginations and sympathies.

 

Right Answer – (a)

15. Which of the following statements is not TRUE?
(a) Poetry enlightens us by means of sensuous beauties and spiritual meanings
(b) Poetry teaches us worldly wisdom
(c) Poetry unveils the secrets of nature
(d) The poet has a special power of expression and interpretation

 

Right Answer – (b)

16. Which of the following factors is not responsible for suppression of poetic capacity in the large majority of cases?
(a) Lack of awareness
(b) Ordinary conditions of existence
(c) Material interests
(d) Certain conscious and unconscious repressions

 

Right Answer – (a)

17. Torpor means
(a) a great fervour
(b) extreme mental and physical sluggishness
(c) spotless
(d) brisk and cheerful readiness

 

Right Answer – (b)

DIRECTIONS: (Q. 18 to 21)-Given below are the sentences which have been changed either from indirect to direct or from direct to indirect narration. Choose the correct option.

18. I asked him if he would lend me his book. (Direct narration)
(a) I said to him, “Kindly lend me your book.”
(b) I said to him, “You should lend me your book.”
(c) I asked him, “Will you lend me your book?”
(d) I told him, “Would he lend me his book to me?”

 

Right Answer – (c)

19. He said, “Good-bye, my friends! (Indirect Narration)
(a) He said to his friends good-bye
(b) He bade good-bye to his friends
(c) He addressed his friends to bid good-bye
(d) None of the above

 

Right Answer – (b)

20. She asked us if we had anything to say. (Direct narration)
(a) She asked us, “What did we have to say?”
(b) She said to us, “Have you anything to say?
(c) She asked us, “What have we to say?”
(d) She said to us, “Do you have anything to say?”

 

Right Answer – (*)

21. He said to me, “You are lucky and I am unlucky”.
(Indirect Narration)

(a) He told me that I was lucky and he was unlucky
(b) He said to me that I am lucky and he is unlucky
(c) He told me if I am lucky and he was unlucky
(d) None of the above

 

Right Answer – (a)

22. Which of the following is not a closet drama?
(a) All for Love
(b) Prometheus Unbound
(c) The Dynasts
(d) Samson Agonistes

 

Right Answer – (a)

23. Among the following, which does not consist of lines of Iambic Pentameter without rhyming?
(a) Free verse
(b) Blank verse
(c) Heroic couplet
(d) Terza Rhyma

 

Right Answer – (b)

24. There are some statements in reference with John Keats and his life. Find the correct option given below:
i. John Keats is romantic in his relish of sensation, his feelings, his middle ages and Hellenism.
ii. He has been associated with “the Cockney school of poetry”.
ii. In his powerful lyric “La Belle Dame Sans Merci”, he develops tribal theme.
iv. “Ode to Autumn’ is not written by Keats.
(a) i and i
(b) ii and iv
(c) only i
(d) only ii

 

Right Answer – (a)

25. “Thyrsis” was written by Arnold to commemorate his friend Arthur Hugh Clough who had died in 1861 at the age of
(a) 43
(b) 40
(c) 42
(d) 44

 

Right Answer – (c)

26. “His story requires Romans or Kings, but he thinks only on men.” Who remarked it for William Shakespeare?
(a) Ben Jonson
(b) Dr. Samuel Johnson
(c) Matthew
(b) Dryden

 

Right Answer – (b)

27. Who called Shakespeare, “The largest and most comprehensive soul?
(a) Dr. Johnson
(b) T.S. Eliot
(c) Dryden
(d) I. A Richards

 

Right Answer – (c)

28. Which of the following is not a revenge tragedy?
(a) Hamlet
(b) The Duchess of Malfi
(c) Volpone
(d) Gorboduc

 

Right Answer – (c)

29. Which of the following terms is applied to a dramatic representation of serious and important actions?
(a) Comedy
(b) Satire
(c) Tragi-comedy
(d) Tragedy

 

Right Answer – (d)

30. Which of the following statements is not correct about William Wordsworth?
(a) Wordsworth records that his earliest verses were a tame imitation of Pope’s versification.
(b) Throughout his life, he never wavered in his faith in himself and his immortality as a poet.
(c) Lyrical Ballads was published at Cockermouth.
(d) The Prelude was completed in 1805.

 

Right Answer – (c)

31. Which of the following statements is not correct with reference to P.(b) Shelley?
(a) The unfinished work The Triumph of Life derived metrically and thematically from Dante and Petrarch.
(b) The subtitle of Adonais is The spirit of Solitude.
(c) Hellas inspired by the Greek rebellion against the Ottoman rulers, prophesies ‘upon the curtain of futurity.
(d) In Alastor, Shelley had presented an account of the quest of a young poet.

 

Right Answer – (b)

32. Which of the following characters does not appear in David Copperfield?
(a) Ham
(b) Doctor Strong
(c) Tommy Traddles
(d) Doctor Rank

 

Right Answer – (d)

33. Which of the following rules is incorrect with reference to grammar?
(a) Two main clauses separated only by a comma cannot stand in English
(b) When ‘and’ is added to a pronoun governed by a preposition, the latter governs and precedes the relative pronoun also
(c) ‘Should’ with the second and third persons means ‘ought to’
(d) would’ with the subject in the first person gives the meaning of ‘ought to’

 

Right Answer – (d)

34. The Prelude consists of… .. books.
(a) 10
(b) 14
(c) 12
(d) 16

 

Right Answer – (b)

35. Which character of Dickens keeps on hoping that
“something will turn up”?
(a) Barkis
(b) Micawber
(c) Uria Heep
(d) Miss Havisham

 

Right Answer – (b)

36. Which of the following authors wrote the essay
“Naipaul’s India and Mine”?
(a) Kamala Das
(b) Rohintan Mistry
(c) (a)K. Ramanujan
(d) Nissim Ezekiel

 

Right Answer – (d)

37. Which of the following pairs is mismatched in a series of singular to plural?
(a) Criteria – Criterion
(b) Bureau – Bureaux
(c) Medium – Media
(d) Radius – Radii

 

Right Answer – (a)

DIRECTIONS: (Q. 38 TO 42)- Read each sentence carefully to find out error in it. Error lies in any one part of the sentence numbered as (A), (B), (C), (D). You have to identify:

38. This car (a)/ is superior (b)/ and more costly (c)/ than the one I have. (d)

 

Right Answer – (b)

39. You will either have (a)/ to improve your work (b)/or I shall to dismiss (c)/ you from school. (d)

 

Right Answer – (a)

40. He had been (a)/ to school (b/ but he has (c) learnt nothing there. (d)

 

Right Answer – (c)

41. His failing (a)/ to answer the question (b)/ made the police (c/ suspect him (d).

 

Right Answer – (a)

42. There is always (a)/ danger of panic (b)/ when a fire breaks up (c/ in a crowded city. (d)

 

Right Answer – (c)

43. The opposite of supercilious is
(a) snobbish
(b) meek and humble
(c) arrogant
(d) superficial

 

Right Answer – (b)

44. Which of the following is written incorrectly?
(b) some time
(a) percent
(c) all right
(d) at least

 

Right Answer – (*)

45. Which of the following is mismatched?
(a) Trueman Capote’s The Cold Blood : Non fictional Novel
(b) E.L. Doctorow’s Ragtime Documentary Fiction
(c) S.W. Scott’s Ivanhoe: Historical Novel
(d) V. Sinclair’s The Jungle: Kunstlerroman

 

Right Answer – (d)

46. Which is not the correct statement for “Metonymy’ figure of speech?
(a) The Greek Language ‘Metonymy’ denotes “a change of name”
(b) “Metonymy” occurs where one thing is applied to another with which it has become closely associated
(c) In “Metonymy a part of something is used to signify the whole
(d) The Scepter can be used to stand for a king in “Metonymy”

 

Right Answer – (c)


47. The character ‘Fog’ appears in Dickens’ novel
(a) Oliver Twist
(b) Old Curiosity Shop
(c) Pickwick Papers
(d) Barnaby Budge

 

Right Answer – (c)

48. Which poem of Tennyson does start with the heroic line, “Courage! he said and pointed towards the land”?
(a) Morte D’ Arthur
(b) Ulysses
(c) Break, Break, Break
(d) The Lotus Eaters

 

Right Answer – (d)

49. Tennyson was appointed the poet laureate in the year
(a) 1846
(b) 1854
(c) 1850
(d) 1858

 

Right Answer – (c)

DIRECTIONS: (Q. 50-53) Pick out the most appropriate word from the words given below the sentence and fill in the blanks :

50. It rained all Monday and stopped raining…… that night.
(a) in
(b) from
(c) during
(d) at

 

Right Answer – (c)

51. You…… have watered the flowers, for it is going to rain.
(a) should
(b) couldn’t
(c) must
(d) needn’t

 

Right Answer – (d)

52. He was angry, ……he listened to me patiently.
(a) though
(b) but
(c) so
(d) therefore

 

Right Answer – (a)

53. There are ……any flowers in the garden.
(a) few
(b) a few
(c) scarcely
(d) at all

 

Right Answer – (c)

54. John Dryden’s All for Love is an example of
(a) Romantic Comedy
(b) Heroic Tragedy
(c) History Play
(d) Comedy of Humours

 

Right Answer – (b)

55. Who among the following said, “The child is father of the Man”?
(a) P.B Shelley
(b) Tennyson
(c) John Keats
(d) William Wordsworth

 

Right Answer – (d)

56. Which of the following periodicals brutally assailed Keats’ second volume of verse published in 1818?
(a) The Quarterly Review
(b) The Bee
(c) The Rambler
(d) The Guardian

 

Right Answer – (a)

57. Which of the following is written by Charles Lamb?
(a) Liber Amoris
(b) Essays on Men and Manners
(c) Characters of Shakespeare
(d) Rosamond Gray

 

Right Answer – (d)

58. Which of the following statements is not correct about Charles Dickens?
(a) Melodramatic element is chiefly noticeable in his early works-Oliver Twist and Nicholas Nickleby.
(b) The illustration of Harley street appears in Little Dorrit.
(c) The strength and weakness of Dickens’ humour and pathos lie in the hypersensitive imagination.
(d) The term ‘new gate novel’ is inspired by Dickens’ novel New Gate.

 

Right Answer – (d)

59. Which of the following rules is incorrect with reference to changing direct speech into indirect?

(a) If the introducing verb is in the past tense, the verbs in the sentence will not change their tenses in Indirect speech
(b) Verbs in the infinitive mood never change
(c) A pronoun in the indirect sentence, which refers to the person speaking the sentence, will be put in the first person
(d) In a direct question, the auxiliary part of the verb follows the subject

 

Right Answer – (*)

60. “In black and white” means
(a) In short
(b) In writing
(c) Useless
(d) In full swing

 

Right Answer – (b)

61. The “Touchstone method” is given by
(a) William Wordsworth
(b) Matthew Arnold
(c) T.S. Eliot
(d) Robert Frost

 

Right Answer – (b)

62. Nissim Ezekiel was awarded the Sahitya Akademi Award for his poetry collection
(a) Time to Change
(b) The Exact Name
(c) Hymns in Darkness
(d) Latter-Day Psalms

 

Right Answer – (d)

63. Find out the grammatically incorrect sentence.
(a) Each of them followed his plan
(b) Neither of the experts were paid for
(c) I have ordered the coffee
(d) I fear he will fail

 

Right Answer – (b)

64. The correct spelling is
(a) chlorophil
(b) chlolorophyll
(c) chlorophyll
(d) chllorophil

 

Right Answer – (c)

DIRECTIONS: (Q. 65 to 67)-Choose the word which is closest in meaning to the word given in CAPITALS:

65. APHORISM
(a) Ample use of simile and metaphor
(b) Indirect way of saying something embarrassing or unpleasant
(c) A speech or writing glorifying something or someone
(d) Short phrase that says something true or wise

 

Right Answer – (d)

66. ANIMOSITY
(a) Strong feeling of hatred
(b) Divergent opinion
(c) Indifference
(d) Apathy

 

Right Answer – (a)

67. UTILITARIANISM
(a) Doctrine of treating all human beings equal
(b) Belief that endorses greater happiness of the greatest number of people
(c) Act of using everything for one’s own benefit
(d) Act of seeking pleasure in material attainment

 

Right Answer – (b)

68. If in a ballad, a line or stanza is repeated, but with an addition that advances the story, it is called
(a) Referential repetition
(b) Incremental repetition
(c) Just repetition
(d) None of the above

 

Right Answer – (b)

69. Which of the following statements is not correct with reference to ‘Ode’?
(a) Pindar’s odes are encomiastic
(b) In contrast to the passion, visionary boldness and formal language of Pindar’s ode, many Horatian Odes are calm, meditative and colloquial
(c) The irregular ode was introduced by Thomas Gray
(d) Pindar’s Odes were written to praise and glorify someone

 

Right Answer – (c)

70. Which work of Wordsworth has been called, “the fine flower of eighteenth century meditative poetry”?
(a) Lyrical Ballads
(c) The Recluse
(b) Immortality Ode
(d) Tintern Abbey

 

Right Answer – (d)

71. What is the name of Greek tragedy written by Matthew Arnold?
(a) Mycerinus
(b) Sohrab and Rustom
(c) Merope
(d) Thyrsis

 

Right Answer – (c)

72. The famous characters-Grace Melbury and Giles Winterbourne appear in Hardy’s novel
(a) The Return of the Native
(b) The Woodlanders
(c) Jude the Obscure
(d) Under the Greenwood Tree

 

Right Answer – (b)

73. The protagonist writes a letter of confession, but it gets lost under the capet only to be found on the wedding day. Who is the protagonist?
(a) Bathsheba
(c) Sue
(b) Lucetta
(d) Tess

 

Right Answer – (d)

74. Four alternatives of converting the direct speech into indirect speech are suggested for the following sentence. Find out the correct one:
“Need I finish my breakfast?” asked the boy.
(a) The boy asked whether he needed to finish the breakfast
(b) The boy proposed that he should finish his breakfast
(c) The boy asked if he had to finish his breakfast
(d) The boy asked why he should finish his breakfast

 

Right Answer – (*)

75. A fourteen line poem in ‘iambic pentametres’ consisting of three quatrains and a concluding couplet is known as
(a) Ballad
(b) Shakespearean Sonnet
(c) Elegy
(d) Lyric

 

Right Answer – (b)

76. John Keats’ ‘Ode to Autumn’ is an example of
(a) Pindaric Ode
(b) Horatian Ode
(c) Irregular Ode
(d) None of the above

 

Right Answer – (a)

77. Which of the following works of John Keats is a version of a tale from Boccaccio?
(a) On first looking into Chapman’s Homer
(b) Isabella or ‘The Pot of Basil’
(c) Endymion
(d) None of the above

 

Right Answer – (b)

78. Lamb’s essays are a sort of fragmentary autobiography. Out of the following pairs find out which is mismatched?
(a) Christ’s Hospital : Lamb’s Old School Days
(b) Blakesmoor: Lamb’s Boyhood
(c) Lovel of ‘Old Bencher’: Lamb’s Brother
(d) Old China: Mary Lamb

 

Right Answer – (c)

79. “There was a Birth, certainly, we had evidence and no doubt…” These lines are taken from
(a) Tennyson’s ‘Ulysses’
(b) Milton’s Paradise Regained
(c) Milton’s Paradise Lost
(d) T.S. Eliot’s Journey of the Magi’

 

Right Answer – (d)

80. Which of the following expressions does not appear in the Introduction to Tennyson’s In Memoriam?
(a) Let knowledge grow from more to more
(b) Strong son of God, immortal love
(c) Our wills are ours, to make them thine
(d) Thy roots are wraft about the bones

 

Right Answer – (d)

81. Which of the following lines is written by Walt Whitman?
(a) If anything is sacred, human body is sacred
(b) Until we hardly see, we feel that it is there
(c) To symphony with hopes and fears it heeded not
(d) None of the above

 

Right Answer – (a)

82. As an editor, Nissim Ezekiel was not associated with which of the following periodicals?
(a) Quest
(b) Poetry India
(c) Imprint
(d) Opinion

 

Right Answer – (d)

83. The following lines occur in which of the poem mentioned below?

“To evil, no important triumph won/ More than if life had never been begun.”
(a) Mending Wall
(b) Design
(c) One’s-self I sing
(d) The Onset

 

Right Answer – (d)

84. The meaning of the idiom-“to throw up the sponge” is
(a) To oppose resolutely
(b) To undo
(c) To go to destruction
(d) None of the above

 

Right Answer – (d)

85. A collection of small, coloured flags is called
(b) Voluptuary
(a) Troupe
(c) Bunting
(d) None of the above

 

Right Answer – (c)

86. Which of the following references does not appear in Tennyson’s Ulysses?
(a) Hydes
(b) Old yew
(c) Dim sea
(d) Happy isles

 

Right Answer – (b)

87. In which of the following texts, the petty delusions and ambitions of human kind are watched over by choric forces?
(a) The Dynasts
(b) A Doll’s House
(c) The Tempest
(d) None of the above

 

Right Answer – (a)

88. In ‘Night of the Scorpion’, the narrator’s father is mentioned not as someone
(a) Sceptic
(b) Rationalist
(c) Trying every curse and blessing
(d) Analysing Karma explicitly

 

Right Answer – (d)

89. The expression-“I do not love, I cannot love, it is not / in my nature of love.” appears in :
(a) ‘The Sunshine Cat’
(b) ‘A Hot Noon in Malabar’
(c) ‘Philosophy’
(d) ‘Enterprise’

 

Right Answer – (a)

90. In Hemingway’s short story ‘The capital of the world’, Paco is diminutive of
(a) Picachaeu
(b) Patrick
(c) Picacco
(d) Francisco

 

Right Answer – (c)

91. The meaning of “to mince matters” is
(a) To speak indirectly
(b) To speak loudly
(c) To gloss over
(d) None of the above

 

Right Answer – (c)

92. Find out the figure of speech in – “He received a mortal wound”
(a) Synecdoche
(b) Metonymy
(c) Transferred epithet
(d) Litotes

 

Right Answer – (c)

93. Which of the following spelling rules is incorrect?
(a) If the accent does fall on the last syllable, the consonant is doubled
(b) If the final consonant is “I”, it is always doubled with only one exception
(c) Short monosyllables never double their final consonant
(d) When followed by “ing”, the “e” is always dropped except when the final “e” is preceded by a vowel with which it forms one sound

 

Right Answer – (c)

94. “To take the bull by horns” means
(a) Face a difficulty with less confidence
(b) Run away from difficulty
(c) Pull the bull’s horns
(d) Face a difficulty boldly

 

Right Answer – (d)

95. The Waste Land was published in the year
(a) 1920
(b) 1924
(c) 1922
(d) 1926

 

Right Answer – (c)

96. Which American poet/ poetess won the pulitzer prize for poetry four times in his/ her life?
(a) Robert Frost
(b) Walt Whitman
(c) Emily Dickinson
(d) Kamla Das

 

Right Answer – (a)

DIRECTIONS (Q. 97 TO 101): Read the following passage carefully and answer the questions that follow :

The other day we heard someone smilingly refer to poets as dreamers. Now it is accurate to refer to poets as dreamers, but it is not discerning to infer, as this person did, that the dreams of poets have no practical value beyond the realm of literary diversion; the truth is that poets are just as practical as people who build bridges or look into microscopes; and just as close to reality and truth, where they differ from the logician and the scientist is in the temporal sense alone; they are ahead of their time, whereas logicians and scientists are abreast of their time. We must not be so superficial that we fail to discern the practicableness of dreams. Dreams are the sunrise streamers heralding a new day of scientific progress, another forward surge. Every forward step man takes in any field of life is first taken along the dreamy paths of imagination. Robert Fulton did not discover his steamboat with full steam up, straining at a hawser at some Hudson River dock; first he dreamt the steamboat, he and other dreamers, and then scientific wisdom converted a picture in the mind into a reality of steel and woo(d) The automobile and afterward, long afterward, the practical minded engineer’s caught up with what had been created by winging fantasy. He who looks deeply and with a seeing eye into the poetry of yesterday finds there all the cold scientific magic of today and much which we shall not enjoy until some tomorrow. If the poet does not dream so clearly that blueprints of this vision can immediately be drawn and the practical conversions immediately affected; he must not for that reason be smiled upon as merely the mental host for a sort of harmless madness. For the poet, like the engineer, is a specialist. His being, turned to the life of tomorrow, cannot be turned simultaneously to the life of today. To the scientist, he says, “Here, I give you a flash of the future”. The wise scientist thanks him, and takes that flash of the future and makes it over into a fibre of today.

97. Who are abreast of their time?
(a) Scientists and poets
(b) Logicians and scientists
(c) Logicians and poets
(d) Poets, logicians, soothsayers and scientists

 

Right Answer – (b)

98. If the poet did not dream, what would happen?
(a) There would perhaps be squint flashes
(b) There would be no future
(c) There would perhaps be no advancement in any field
(d) None of the above

 

Right Answer – (c)

99. Are the poets dreamers?
(a) Yes, but upto the level of self esteem
(b) Yes, poets are dreamers
(c) Yes, they build rationality and dream
(d) None of the above

 

Right Answer – (b)

100. In what way is the poet a specialist?
(a) He is a dreamer and the dreams are taken up as agenda
(b) He is a soothsayer of the tricks and these are used by scientist to make over
(c) He gives the scientist a flash of the future which the scientist takes and makes over into fibre of today
(d) He overcomes the melancholy of the scientist

 

Right Answer – (c)

101. According to the author, dreams are useful to the world because
(a) It is a psychological theory
(b) It is a cultural fact
(c) the artist enables us to see the beauty of the world
(d) Every forward step in any field of life is first taken along the dreamy path of imagination

 

Right Answer – (d)

102. The correct spelling is
(a) Pharmaceutical
(b) Pharmacetical
(c) Pharamaseutical
(d) Phermaceutical

 

Right Answer – (a)

103. Hagiographics are written on
(a) The lives of marginals
(b) The lives of subalterns
(c) The stylized lives of christian saints
(d) None of the above

 

Right Answer – (c)

DIRECTIONS:
(Q. 104 TO 109) – Pick out the most appropriate word from the given words to fill in the blanks so as to make the sentence complete

104. I will take ……. It doesn’t matter which.
(a) neither
(b) the best
(c) either
(d) none of the above

 

Right Answer – (c)

105. The man denie(d)….. in the house.
(a) having been
(b) to be
(c) have been
(d) being

 

Right Answer – (a)

106. He got …… home late.
(a) to
(b) to the
(c) best
(d) the better

 

Right Answer – (a)

107. This one is ……of the two.
(a) good
(b) better
(c) the
(d) none of the above

 

Right Answer – (d)

108. If you tried again you …… succeed
(a) will
(b) would
(c) shall
(d) can

 

Right Answer – (b)

109. I am looking forward to ……you
(a) seeing
(b) none of the above
(c) see
(d) have seen

 

Right Answer – (a)

110. Which is/ are incorrect statements for ‘understatement’ figure of speech?
i. For ‘understatement’, the Greek term is ‘meiosis’.
ii. It does not represent something as very less in magnitude than it really is.
iii. The Wordsworthian line- ‘And never lifted up a single stone’, is example of it.
iv. It is also used to assert an affirmative by negating its contrary.
(a) (ii) and (iv)
(b) only (iv) much
(c) only (ii)
(d) (i), (ii) and (iii)

 

Right Answer – (a)

111. Who was described, “poets poet” of nineteenth century?
(a) P.B Shelley
(b) John Keats
(c) William Wordsworth
(d) S.T. Coleridge

 

Right Answer – (*)

112. About whom did Arnold write in his poem ‘Memorial verses’-‘He laid us as we lay at birth/ on the cool flowery lap of birth…??
(a) William Wordsworth
(b) William Shakespeare
(c) Tennyson
(d) John Keats

 

Right Answer – (a)

113. T.S. Eliot’s critical notions- “Dissociation of sensibility” and “objective correlative” were derived from
(a) Italian poets
(b) French writers
(c) German critics
(d) None

 

Right Answer – (b)

114. Which novelist created a fictional Mississippi County, ‘Yoknapatawpha County’ in his novels?
(a) Hemingway
(b) Faulkner
(c) Toni Morrison
(d) Alice Walker

 

Right Answer – (b)

115. Four alternatives of converting the direct speech into indirect speech are suggested for the following sentence. Find out the correct one
“Let’s sell the house”, said Mohan.
“Let’s not”, said Priy(a)
(a) Mohan told that the house should be sold Priya suggested that it shouldn’t be done.
(b) Mohan proposed the house to be sold Priya suggested not to do so.
(c) Mohan suggested selling the house but Priya was against it.
(d) Mohan-asked whether the house can be sold but Priya replied in negation.

 

Right Answer – (c)

116. Which of the following does not constitute ‘Three Unities’, a popular component of a drama?
(a) Unity of place
(b) Unity of action
(c) Unity of events
(d) Unity of time

 

Right Answer – (c)

117. Which of the following is mismatched?
(a) William Wordsworth: The Green Linnet
(b) William Wordsworth: To the Cuckoo
(c) William Wordsworth: To the Skylark
(d) William Wordsworth: To A Skylark

 

Right Answer – (d)

118. Which of the following pairs is mismatched?
(a) Prometheus Unbound : 1820
(b) Hellas: 1822
(c) Adonais: 1823
(d) Alastor: 1816

 

Right Answer – (c)

119. Which of the following references does not appear in ‘Dream Children’?
(a) The children in the wood
(b) Robin Redbreasts
(c) The twelve Caesars
(d) Phoebe

 

Right Answer – (d)

120. The lines-“I am forced by the five senses to fear the five senses.” are taken from
(a) Ulysses
(b) Hymns in Darkness
(c) The Visitor
(d) The Looking Glass

 

Right Answer – (b)

121. The Gift of Outright’ is a poem by
(a) Walt Whitman
(b) William Faulkner
(c) Robert Frost
(d) None of the above

 

Right Answer – (c)

122. Who is a burly landlord in “The Barber’s Trade Union”?
(a) Bijay Chand
(b) Thanu Chand
(c) Param Chand
(d) Sardar Singh

 

Right Answer – (a)

123. Which of the following is mismatched in view of word and meaning?
(a) Horde Enthusiastic
(b) Gaol Prison
(c) Cession Act of Giving up
(d) Assay: to test

 

Right Answer – (a)

124. The reference of “faithful shepherd” appears in which of the following poems?
(b) Dover Beach
(a) Crossing the Bar
(c) Rugby Chapel
(d) None of the above

 

Right Answer – (c)

125. Which of the following periodicals was started by Walt Whitman?
(a) The Long Islander
(b) The Mirror
(c) The Outlook
(d) None of these

 

Right Answer – (a)