UPTGT English Previous Paper 2003: Solved Paper PDF

UPTGT English Previous Paper 2003

1. The figure of speech in which we ascribe intelligence and personality to inanimate things is known as:
(1) Metaphor
(2) Oxymoron
(3) Personification
(4) None of these

 

Right Ans. 3

2. The correct term “A person of a material outlook and indifferent to culture.” is :
(1) Philistine
(2) Nomad
(3) Barbarous
(4) Anarchist

 

Right Ans. 1

3. Which of the following words is mis-spelt?
(1) Gregarious
(2) Fatalist
(3) Philistine
(4) Celebasy

 

Right Ans. 4

4. Who is the heroine in Shakespeare’s ‘The Tempest’?
(1) Portia
(2) Neresia
(3) Desdimona
(4) Miranda

 

Right Ans. 4

5. Autobiography means:
(1) the life history of a person written by someone else
(2) the life history of a person written by himself
(3) the life history of a person as reflected in his writings
(4) the life history of a person created in painting by himself

 

Right Ans. 2

6. Who changed his/her religion some years ago?
(1) M.R. Anand
(2) Kamala Das
(3) Nissim Ezekiel
(4) None of the above

 

Right Ans. 2

7. Read the following lines and answer the question that follows it :
“O Julius Caesar, thou are might yet! Thy spirit walks
abroad and turns, our swords in our proper external.”
What is the essence of this statement?
(1) Brutus was too mighty
(2) Caesar was mighty even after his death
(3) Antony was mighty
(4) Cassius was mighty

 

Right Ans. 2

8. Who states these words for Shakespeare?
“Soul of the Age.
The applause! the delight! the wonder of our stage.”
(1) Matthew Arnold
(2) T.S. Elliot
(3) Ben Jonson
(4) T. Eaglleton

 

Right Ans. 3

9. ‘Macbeth’ sees the ghost of:
(1) Banquo
(2) Duncan
(3) lago
(4) Hamlet

 

Right Ans. 1

10. Who states: “He found English a dialect and left it a Language.”?
(1) W. Shakespeare
(2) M. Arnold
(3) J. Milton
(4) None of the above

 

Right Ans. 4

11. The poet of the famous poem ‘Daffodils’ is :
(1) J. Keats
(2) A Pope
(3) PB Shelly
(4) W. Wordsworth

 

Right Ans. 4

12. Arnold wrote: “With him is born our real poetry”. The word ‘him’ refers to :
(1) Milton
(2) Shakespeare
(3) Wordsworth
(4) None of these

 

Right Ans. 4

13. Which of the following sentences has the figure of speech called “Apostrophe” ?
(1) I am the monarch of all I survey.
(2) O Solitude! Where are thy charms?
(3) Anxiety is sitting on her face.
(4) I wandered lonely as a cloud

 

Right Ans. 2

14. The most appropriate one word substitute for :
“A person living at the same time as another” is :
(1) Archaic
(2) Nostrum
(3) Contemporary
(4) None of these

 

Right Ans. 3

15. What figure of speech has been used in the following lines ?
‘O World ! O Life! O Time !
O Julius Caesar, thou art mighty yet.’
(1) Oxymoron
(2) Rhetoric
(3) Personification
(4) None of these

 

Right Ans. 4

16. Fill in the blank with a suitable preposition:
‘Distribute the sweets……….. Ram and Suresh.’
(1) with
(2) between
(3) to
(4) for

 

Right Ans. 2

17. Correct form of the sentence, ‘I bear no malice anybody’, is:
(1) I bear no malice on anybody.
(2) I bear no malice against anybody.
(3) I bear no malice in anybody.
(4) I bear no malice over anybody.

 

Right Ans. 2

18. “Cowards’s die many times before their death. The valiant never taste of death at once,”
These lines have been taken from:
(1) The Tempest
(2) Julius Caesar
(3) The Merchant of Venice
(4) Othello

 

Right Ans. 2

19. Fill in the blank with a suitable word:
Use of this…….. for seven days will cure you of your illness.
(1) Physic
(2) Physique
(3) Physics
(4) Physical

 

Right Ans. 1

20. Which word is mis-spelt?
(1) Zealous
(2) Empirical
(3) Opposite
(4) Rhytoric

 

Right Ans. 4

21. Punctuate the following lines :
“The old man chuckled and said you have yet to learn how to fly a kite properly my child.
Find out the correct one.
(1) The old man chuckled and said, you have yet to learn how to fly a kite properly my child.
(2) The Old man chuckled and said, you have yet to learn-How to fly a kite properly my child?
(3) The old man chuckled and said, you have yet to learn “How to fly a kite properly my child ?”
(4) The old man chuckled and said, “You have yet to learn how to fly a kite properly, my child.”

 

Right Ans. 4

22. Who quoted these lines about tragedy?
“The plot, then is the first principle and soul of tragedy, and character hold the second place.”
(1) Aristotle
(2) Longinus
(3) Plato
(4) Shakespeare

 

Right Ans. 2

23. Which of the following words are Personified?
(1) Revenge is kind
(2) Thirsty earth
(3) Swift as a wind
(4) Honest thief

 

Right Ans. 2

24. ‘Gitanjali’ in English was published in:
(1) 1911
(2) 1912
(3) 1913
(4) 1914

 

Right Ans. 2

25. Shakespeare was born in :
(1) 1564
(2) 1664
(3) 1464
(4) 1364

 

Right Ans. 1

26. Find out the correct sentence:
(1) My son is desirous in joining the Army.
(2) My son is desirous on joining the Army.
(3) My son is desirous of joining the Army.
(4) My son is desirous for joining the Army.

 

Right Ans. 3

27. Select the right meaning of the word ‘Omnipotent’ from the following:
(1) One who is all powerful
(2) One who is intelligent
(3) One who loves mankind
(4) One who believes in the existence of God

 

Right Ans. 1

28. ‘Paradise Lost’ consists of …….. books.
(1) 10
(2) 12
(3) 06
(4) 08

 

Right Ans. 2

29. The writer of ‘Coriolanus’ is :
(1) Christopher Marlowe
(2) William Shakespeare
(3) P.B. Shelley
(4) John Milton

 

Right Ans. 2

30. Who set the style for modern English prose?
(1) Chaucer
(2) Dryden
(3) Lamb
(4) Swift

 

Right Ans. 4

31. Which of the following words means “Talking to one’s self?
(1) Soliloquy
(2) Garrulity
(3) Spokesmen
(4) None of these

 

Right Ans. 1

32. Punctuate the following sentences :
“I went up to him and held out my hand how are you I asked I am not in hilarious spirits he answered.”
Find out the correct one:
(1) I went up to him and held out my hand how are you I asked. I am not in hilarious spirits. He answered.
(2) I went up to him and held out my hand, how are you, I asked, I am not in Hilarious spirits. He answerd.
(3) I went up to him and held out my hand “How are you. I asked. I am not in hilarious spirits, he answered.”
(4) I went up to him and held my hand “How are you?” I asked. “I am not in hilarious spirits.” he answered.

 

Right Ans. 4

33. “The fault dear Brutus is not in our stars. But in ourselves that we are underlings.”
Cassius made this remark before Brutus because :
(1) He loves Brutus and wanted to see him on the top
(2) He hates Brutus and wanted to kill him.
(3) He hates Caesar and wanted to kill him.
(4) He was jealous of growing power of Caesar and wanted to incite Brutus against Caesar.

 

Right Ans. 4

34. A Sonnet consists of:
(1) 18 lines
(2) 14 lines
(3) 20 lines
(4) 12 lines

 

Right Ans. 2

35. Iliad was first translated into English by :
(1) Dryden
(2) Pope
(3) Jone King
(4) None of these

 

Right Ans. 2

36. “In Milton there is always an appearance of effort in Shakespeare, scarcely any,” This remark has been made by:
(1) Thomas Hardy
(2) William Hazlitt
(3) Nissim Ezekiel
(4) Matthew Arnold

 

Right Ans. 4

37. Who possesses the natural simplicity of Wordsworth, the fantasy of Coleridge, the melody of Keats and Shelley,
the narrative vigour of Scott?
(1) John Masefield
(2) Alfred Tennyson
(3) Robert Browning
(4) W.B. Yeats

 

Right Ans. 2

38. Which of the following was an epic ?
(1) Wordsworth’s Daffodils’
(2) Paradise Lost
(3) Coleridge’s Kubla Khan
(4) Keat’s Hyperian

 

Right Ans. 2

39. Recollect ‘Romeo and Juliet’, and state the meaning of
“My life is my foe’s”, debts :
(1) That he had to marry someone from whose father he had taken a loan
(2) That someone was trying to kill him
(3) That he loved Juliet who was the daughter of the enemy of his family
(4) None of the above

 

Right Ans. 3

40. One of the best-plays, “The Tempest’ is the last of Shakespeare’s plays. He was inspired to write it by which incident?
(1) Sinking of a ship
(2) The defeat of Armada
(3) Return of the sailors of a ship that had disappeared
(4) None of the above

 

Right Ans. 3

41. What is the year of death of Shakespeare ?
(1) 1616
(2) 1610
(3) 1624
(4) 1611

 

Right Ans. 1

42. Shakespeare’s ‘Merchant of Venice’ was produced in :
(1) 1597
(2) 1599
(3) 1598
(4) 1596

 

Right Ans. 4

43. ‘Lycidas’ is Milton’s :
(1) A Pastoral Elegy
(2) An Ode
(3) General poem
(4) None of these

 

Right Ans. 1

44. When was ‘Paradise Lost’ completed by Milton ?
(1) 1640
(2) 1641
(3) 1665
(4) 1660

 

Right Ans. 3

45. Who is the author of ‘Lyrical Ballads’?
(1) Keats
(2) Dryden
(3) Wordsworth
(4) Pope

 

Right Ans. 3

46. Whom does Milton accuse in ‘Paradise Lost’ as “The Sans of Belian flown with insolence and wine”?
(1) The Anglican clergy
(2) The Cavelier poets
(3) The Opponents of the Commonwealth
(4) All of the above

 

Right Ans. 4

Directions (Q. Nos. 47-51): Each of the following sentences is divided into three parts a, b and c. Some of the sentences have errors in one part and some have none. Find out which part of the sentence has an error.

47. He could not do (a)/ otherwise but (b)/ to obey the orders (c)/ .No error (d)
(1) a
(2) b
(3) c
(4) d

 

Right Ans. 2

48. My sister and her husband (a)/ broke out (b)/ When they heard the bad news (c)/ . No error (d)
(1) a
(2) b
(3) c
(4) d

 

Right Ans. 2

49. Without a moment’s hesitation (a)/ the Principal agreed to write (b)/ a foreward to my book (c). No error (d)
(1) a
(2) b
(3) c
(4) d

 

Right Ans. 4

50. I could not convince them (a)/ because they persisted to suggest (b)/ that I was lying(c)/. No error (d)
(1) a
(2) b
(3) c
(4) d

 

Right Ans. 2

51. Most politicians are now (a)/ interested in feathering (b)/ their own pockets (c)/. No error (d)
(1) a
(2) b
(3) c
(4) d

 

Right Ans. 3

52. A ……… has a strong dislike for women.
(1) philologist
(2) polygamist
(3) misanthropist
(4) misogynist

 

Right Ans. 4

53. The clerk was ……… by the officer for his negligence.
(1) pulled down
(2) pulled off
(3) pulled up
(4) pulled in

 

Right Ans. 3

54. Some people……….. themselves into believing that they are indispensable to their organisation.
(1) fool
(2) delude
(3) deceive
(4) denigrate

 

Right Ans. 2

55. Chastity is the greatest ……… of a woman
(1) possession
(2) ornament
(3) treasure
(4) property

 

Right Ans. 2

56. He managed to …….. several times but was finally by the police
(1) abscond, freed
(2) cheat, chased
(3) deceive, cheated
(4) escape, nabbed

 

Right Ans. 4

Directions (Q. Nos. 57-66): In question 57 to 66 you have a brief passage with 10 questions. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

It is strange that, according to his position in life, an extravagant man is admired or despised. A successful businessman does nothing to increase his popularity by being careful with his money. He is expected to display his success, to have a smart car, an expensive life, and to be lavish with his
hospitality. If he is not so, he is considered mean and his reputation in business may even suffer in consequence. The paradox remains that if he had not been careful with his money in the first place, he would never have achieved his present wealth. Among the low income group, a different set of values exists. The young clerk who makes his wife a present of a new dress when he hasn’t paid his house rent is condemned as extravagant. Carefulness with money to the point of meanness is applauded as a virtue. Nothing in his life is considered more worthy than paying his bills. The ideal wife for such a man separates her housekeeping money into joyless little piles-so much for rent, for food, for the children’s shoes, she is able to face the milkman with equanimity every month, satisfied with her economising ways, and never knows the guilt of buying something she can’t really afford. As for myself, I fall into neither of these categories. If I have money to spare, I can be extravagant, but when, as is usually the case. I am hard up, then I am the meanest man imaginable.

57. In the opinion of the writer, a successful businessman.
(1) is more popular if he appears to be doing nothing.
(2) should not bother about his popularity.
(3) must be extravagant before achieving success.
(4) is expected to have expensive tastes.

 

Right Ans. 4

58. The phrase, “lavish with his hospitality” in the third sentence of the first paragraph signifies :
(1) miserliness in dealing with his friends
(2) considerateness in spending on guests and strangers
(3) extravagance in entertaining guests
(4) indifference in treating his friends and relatives

 

Right Ans. 3

59. We understand from the passage that:
(1) all mean people are wealthy
(2) wealthy people are invariably successful
(3) carefulness generally leads to failure
(4) thrift may lead to success

 

Right Ans. 4

60. It seems that low paid people should :
(1) not pay their bills promptly
(2) not keep their creditors waiting
(3) borrow money to meet their essential needs
(4) feel guilty if they overspend

 

Right Ans. 4

61. The word ‘paradox’ in the last sentence of the first paragraph means:
(1) statement based on facts
(2) that which brings out the inner meaning
(3) that which is contrary to received opinion
(4) statement based on the popular opinion

 

Right Ans. 3

62. How does the housewife, described by the writer feel when she saves money? She :
(1) is content to be so thrifty
(2) wishes life were less burdensome
(3) is still troubled by a sense of guilt
(4) wishes she could sometimes be extravagant

 

Right Ans. 1

63. Which of the following is opposite in meaning to the word ‘applauded’ in the passage?
(1) Decried
(2) Suppressed
(3) Humiliated
(4) Cherished

 

Right Ans. 1

64. The statement “she is able to face the milkman with equanimity” implies that :
(1) She is not upset as she has been paying the milkman his dues regularly.
(2) She loses her nerve at the sight of the milkman who always demands his dues.
(3) She manages to keep cool as she has to pay the milkman only a month’s dues
(4) She remains composed and confident as she knows that she can handle the milkman tactfully

 

Right Ans. 1

65. As far as money is concerned, we get the impression that the writer :
(1) is incapable of saving anything
(2) is never inclined to be extravagant
(3) would like to be considered extravagant
(4) doesn’t often have any money to save

 

Right Ans. 4

66. Which of the following would be the most suitable title for the passage?
(1) Extravagance leads to poverty
(2) Miserly habits of the poor
(3) Extravagance in the life of the rich and the poor
(4) Extravagance is always condemnable

 

Right Ans. 3

67. What figure of speech has been used in the following lines?
“Even thus last night, and now night more, I lay and could win thee, sleep! by and stealth.”
(1) Hyperbole
(2) Onomatopeia
(3) Apostrophe
(4) Oxymoron

 

Right Ans. 3

68. What is a Caesura in poetry?
(1) A line containing consonance
(2) Sprung Rhythm
(3) A pause indicated by a comma
(4) None of the above

 

Right Ans. 3

69. Romanticism is basically a movement that reacted against various aspects. In philosophy the Romanticism reacted against :
(1) The rationalism of the Eighteenth century
(2) The view of physical world dominated by science
(3) The theories of John Lock
(4) All of the above

 

Right Ans. 1

70. Pick out the right option which express the meaning of word ‘Disposition’:
(1) Position
(2) Charm
(3) One’s nature of temper
(4) Affidavit

 

Right Ans. 3

71. What does the idiom “Hue and Cry” means?
(1) To keep aloof from
(2) To create crisis
(3) A general outcry of alarm
(4) To conclude

 

Right Ans. 3

72. Which of the following words means hater of learning?
(1) Misologist
(2) Misogamist
(3) Aesthetics
(4) Cynic

 

Right Ans. 1

73. Punctuate of the following sentences :
‘The creator answered yes but by accepting the burden you will show your greatness of heart’ is given in following sentences.
Find out the correct one.
(1) The creator answered “yes but by accepting the burden you will show your greatness of heart”
(2) The creator answered “yes”. But by accepting the burden you will show your greatness of heart
(3) The Creator answered, “Yes, but by accepting the burden you will show your greatness of heart”
(4) None of the above

 

Right Ans. 3

74. Select the right meaning of the word ‘Linguist’ from the following:
(1) One who knows only one language
(2) One who knows two language
(3) One who knows more than two languages
(4) One who knows several languages

 

Right Ans. 4

75. Find out the correct indirect narration of the following direct speech:
He said to them all. “Good-bye, my friends!”
(1) He told to them good-bye
(2) He said to his friends good-bye
(3) He bade good-bye to all his friends.
(4) None of these

 

Right Ans. 2

76. What is the antonym of ‘Insolvent’?
(1) Wealthy
(2) Bankrupt
(3) Intuition
(4) Translate

 

Right Ans. 1

77. “A savage place! as holy and enchanted As e’er beneath a waning moon was haunted! By women wailing for demon lover?”
These lines throw light on :
(1) Shakespeare’s supernatural element
(2) Coleridge’s supernatural element
(3) Wordsworth’s passion of nature
(4) Keats hellenism

 

Right Ans. 2

78. Choose the response which gives the correct spelling to the word:
(1) Dispassonate
(2) Disfasionate
(3) Dispassionate
(4) Dispassionet

 

Right Ans. 2

79. A ……… is a small descriptive poem in which then machinery and conventions of epic are used in the treatment of previous themes.
(1) Dramatic Monologue
(2) Mock epic
(3) Ballad
(4) None of the above

 

Right Ans. 3

80. The figure of speech which “consists in the use of word which suggest the sense by their sound”, is called:
(1) Onomatopoeia
(2) Hyperbole
(3) Apostrophe
(4) None of these

 

Right Ans. 1

81. What figure of speech has been used in the following line?
Let not Ambition mock their useful toil
(1) Personification
(2) Metaphor
(3) Oxymoron
(4) Implied Simile

 

Right Ans. 1

82. ‘Romanticism’ and Idealism’ are the main features of
(1) Romantic Literature
(2) Elizabethan Literature
(3) Victorian Literature
(4) Augustan Literature

 

Right Ans. 2

83. What is the antonym of ‘Stigma’ ?
(1) Stain
(2) Smelly
(3) Blot
(4) Distinction

 

Right Ans. 4

84. Pick out the correct word to complete the given proverb:
The empty vessel …….. much
(1) sounds
(2) sells
(3) weights
(4) costs

 

Right Ans. 1

85. Read the following lines of poem and answer the question that follow :
“Yes I must pass them for a noble life where I may find agonies, the strife of human heart.”
Which characteristics of the poet’s creation do you find in these lines?
(1) Romantic quality
(2) Humanitarian
(3) Melancholy
(4) Sensuousness

 

Right Ans. 2