UPTGT English Previous Paper 2004: Solved Paper

 

Directions (Q. Nos. 1-5): Read the following passage and answer the questions based on it:

The chief condition of happiness, then barring certain physical prerequisites, is the life of reason the specific glory and power of man. Virtue, or rather excellence will depend on clear judgment, self-control, symmetry of desire, artistry of means; it is not the possession of the simple man, nor the gift of
innocent intent, but the achievement of experience in the fully developed man, Yet there is a road to it, a guide to excellence,
which may save many detours and delays: it is the middle way, the golden mean. The qualities of character can be arranged in
triads in each of which can first and the last qualities will be extremes and vices, and the middle quality, a virtue or an excellence. So between cowardice and rashness is courage;
between stinginess and extravagance is liberality; between sloth and greed is ambition; between humility and pride is
modesty; between secrecy and loquacity is honesty; between quarrelsomeness and flattery is friendship; between Hamlet’s

indecisiveness and on Quixote’s impulsiveness is self-control. The right in ethics or conduct is not different from right in
mathematics or engineering; it means correct, fit, what works best to the best results.

1. What is the main idea of the passage?
(1) The qualities of character are three-extremes and middle
(2) In some respects ethics and mathematics resemble
(3) Happiness can be achieved by following the middle path
(4) None of the above

Ans. 3

2. What is the implied meaning of the passage?
(1) Happiness depends upon physical and mental qualities
(2) Self-control is necessary
(3) Excellence should be achieved
(4) Rational approach lies in following the middle path

Ans. 2

3. The author has not said:
(1) the middle path between humility and pride is modesty
(2) Middle path avoids delay in achieving excellence
(3) Right in ethics means that work to the best results
(4) Courage is the middle path of indecisiveness and impulsiveness

Ans. 4

4. Which of the following is not the middle path of different qualities?
(1) Liberality
(2) Friendship
(3) Ambition
(4) Secrecy

Ans. 4

5. Who of the following is not the writer of either Hamlet or Don Quixote?
(1) Ben Jonson
(2) Cervantes
(3) Shakespeare
(4) None of the above

Ans. 1

6. The true commencement of Wordsworth’s poetic career was from:
(1) 1792-1793
(2) 1797-1798
(3) 1795-1796
(4) 1790-1791

Ans. 2

7. Wordsworth lived for 50 years among the :
(1) Cumberland dalesmen
(2) Alfoxden villagers
(3) Hawkshead countrymen
(4) French revolutionists

Ans. 1

8. Which one of the following is not by Wordsworth?
(1) Michael
(2) Resolution and Independence
(3) It is a Beauteous Evening
(4) The May Queen

Ans. 4

9. Wordsworth learned that “verse may build a princely throne on humble truth” from :
(1) Robert Burton
(2) Robert Bridges
(3) Robert Burns
(4) Robert Blair

Ans. 3

10. Which one word can be formed from the letters of the word REVERENCE?
(1) Rare
(2) Vear
(3) Never
(4) Spear

Ans. 3

11. Which word cannot be formed from the letters of the words STRANGE ?
(1) Gangster
(2) Ranges
(3) Angels
(4) Grants

Ans. 3

12. Granville Barker was responsible for the introduction to the English Stage of Galsworthy’s following plays excepting one. Identify the odd one out :
(1) Justice
(2) Strife
(3) The Silver Box
(4) Loyalties

Ans. 3

13. In his quest for true significance of life on its simpler levels, Wordsworth resembles :
(1) George Crabbe
(2) William Blake
(3) William Cowper
(4) Rober Burns

Ans. 1

14. Tick the correct one:
(1) Ram asked Shyam how are you.
(2) Ram asked Shyam how he was.
(3) Ram asked to Shyam how he was.
(4) Ram asked to Shyam how was he?

Ans. 2

15. Who among the following was born first of all ?
(1) John Milton
(2) William Shakespeare
(3) John Galsworthy
(4) William Wordsworth

Ans. 2

16. What is the comparative form of ‘beautiful’ ?
(1) Beautifull
(2) More Beautiful
(3) Beautifuller
(4) None of these

Ans. 2

17. Agitprop theatre, a well-known form in 20th century, is:
(1) A form of folk theatre in rural England
(2) Brechtian drama
(3) Marxist and/or communist propaganda using the theatre form
(4) A civil rights movement on the streets of Chicago, United States

Ans. 3

18. State the emphatic of ‘I am happy’:
(1) I am really happy
(2) I am so very happy
(3) I am very happy
(4) I am so happy

Ans. 4

19. The heroic couplet generally is:
(1) lambic dimeter
(2) lambic pentameter
(3) lambic trimeter
(4) lambic tetrameter

Ans. 3

Directions (Q. Nos. 20-21): Fill in the blanks
according to subject – verb concord:

20. There ………… three girls in the car.
(1) was
(2) is
(3) are
(4) have

Ans. 3

21. A pair of scissors………….mecessary for craftwork.
(1) was
(2) is
(3) are
(4) were

Ans. 2

22. Make hay ……… the sun shines.
(1) while
(2) when
(3) whence
(4) where

Ans. 1

23………. the shower was over, the sun shone out again.
(1) Unless
(2) With
(3) After
(4) If

Ans. 3

24. Galsworthy’s The Country House presents :
(1) the upper class
(2) the middle class
(3) the lower class
(4) the industrial class

Ans. 1

25. Galsworthy’s masterpiece is :
(1) The Patrician
(2) The Forsyte Saga
(3) The Freelands
(4) Fraternity

Ans. 2

26. The total number of Shakespearean sonnets is :
(1) 152
(2) 156
(3) 150
(4) 154

Ans. 4

27. The language used by Shakespeare in his dramas for the most part is:
(1) poetic prose
(2) narrative prose
(3) blank verse
(4) dramatic verse

Ans. 3

28. Shakespeare’s sonnets (1 to 126) generally show a re-enaction of:
(1) general philosophy on life
(2) dramatic interchange between lovers
(3) personal relationship with a young, rich patron
(4) dramatic argument with the dark lady

Ans. 3

Directions (Q. Nos. 29-33): Pick the sentence which is correctly punctuated:
29. (1) Oh no! I forgot. I’ll phone her now;
(2) “Oh no, I forgot. I’ll phone her now”;
(3) “O, no, I forgot. I’ll phone her now?”
(4) Oh no!! forgot? I’ll phone her now!”

Ans. 1

30. (1) If properly used however, those very skills could help.
(2) If properly used, however those very skills could help.
(3) If properly used; however, those very skills could help.
(4) If, properly used, however, those very skills could help?

Ans. 3

31. (1) It could lead to the kind of good life, both spiritual and material, that was once the privilege of a lucky few.
(2) It could lead to the kind of god life both spiritual and material-that was once the privilege of a lucky few.
(3) It, could lead to the kind of good life: both spiritual and material; that was once the privilege of a lucky few
(4) It could lead-to the kind of good life, both spiritual, and material that was once the privilege of a lucky few.

Ans. 2

32. (1) “You see, she can’t forget, sir!”
(2) “You see, she cant forget, sir.”
(3) “You see she can’t forget, sir.”
(4) “You see-she can’t forget-sir”

Ans. 1

33. (1) By Heaven, I’ve done it at last.
(2) By Heaven, I’ve done it at last!
(3) By Heaven; Ive done it at last!
(4) By Heaven – I’ve done it at last ?

Ans. 2

34. The Excursion, dated 1814, marks the beginning of:
(1) Wordsworth’s growing sensibility to natural phenomena
(2) the decline of Wordsworth’s poetic genius
(3) the height of Wordsworth’s ascent to fame.
(4) Wordsworth’s friendship with Coleridge

Ans. 2

35. Use the Future Perfect Tense to complete the sentence: this embroidery by evening.
(1) I have finished
(2) I shall have finished
(3) I will finish
(4) I will have finished

Ans. 4

36. What should be the statement to the interrogative?
“Does he run a hotel in Delhi?”
(1) He is running a hotel in Delhi.
(2) He does run a hotel in Delhi.
(3) He does run a hotel at Delhi.
(4) He runs a hotel in Delhi.

30. (1) If properly used however, those very skills could help.
(2) If properly used, however those very skills could help.
(3) If, properly used; however, those very skills could help.
(4) It, properly used, however, those very skills could help?

Ans. 3

31. (1) It could lead to the kind of good life, both spiritual and material, that was once the privilege of a lucky few.
(2) It could lead to the kind of god life – both spiritual and material-that was once the privilege of a lucky few.
(3) It, could lead to the kind of good life; both spiritual and material; that was once the privilege of a lucky few.
(4) It could lead-to the kind of good life, both spiritual, and material-that was once the privilege of a lucky few.

Ans. 2

32. (1) “You see, she can’t forget, sir!”
(2) “You see, she cant forget, sir.”
(3) “You see she can’t forget, sir.”
(4) “You see – she can’t forget-sir”

Ans. 1

33. (1) By Heaven, I’ve done it at last.
(2) By Heaven, I’ve done it at last!
(3) By Heaven; Ive done it at last!
(4) By Heaven – I’ve done it at last?

Ans. 2

34. The Excursion, dated 1814, marks the beginning of:
(1) Wordsworth’s growing sensibility to natural phenomena
(2) the decline of Wordsworth’s poetic genius
(3) the height of Wordsworth’s ascent to fame.
(4) Wordsworth’s friendship with Coleridge

Ans. 2

35. Use the Future Perfect Tense to complete the sentence:
……….. this embroidery by evening.
(1) I will finish
(2) I have finished
(3) I will have finished
(4) I shall have finished

Ans. 4

36. What should be the statement to the interrogative?
“Does he run a hotel in Delhi?”
(1) He is running a hotel in Delhi.
(2) He does run a hotel in Delhi.
(3) He does run a hotel at Delhi.
(4) He runs a hotel in Delhi.

Ans. 4

37. Use the correct phrasal verb in the gap in the following sentence:
The audience…………. the speaker.
(1) turned out
(2) turned in
(3) turned on
(4) turned off

Ans. 3

38. The word ‘sadism’ is derived from:
(1) a Greek pathological term
(2) a native cult in medieval Florence
(3) notorious French erotic writer Marquis de Sade
(4) a Scottish secret society

Ans. 3

39. Commence the statement with a distributive adjective:
boy was excused.
(1) Neither
(2) Each
(3) One
(4) Excellent

Ans. 2

40. Match the meaning with the idiom ‘to put off :
(1) to irritate
(2) to be very angry
(3) to instigate
(4) to turn down

Ans. 4

41. The influence of class is depicted in:
(1) Escape
(2) The Skin Game
(3) The Pigeon
(4) Loyalties

Ans. 4

42. The finest of Galsworthy’s later dramas is:
(1) Escape
(2) The Pigeon
(3) The Skin Game
(4) Loyalties

Ans. 4

Directions (Q. Nos. 43-47): Read the following
passage and answer the questions given below:

The sad demise of Mother Teresa left the world weighed down by an unprecedented grief. The Yugoslav-born nun was the
first person in India after M.K. Gandhi to be given a state funeral despite never holding any public office. What she will be remembered for is what she stood for. She symbolized the ultimate indestructible memorandum of love lying beyond all
contentions.

The saint of the gutters was almost synonymous with the slums and the poverty of Calcutta. She adopted and loved the city as her own. She managed to make shrines out of the grimmest of penurial circumstances. Her saintliness did not have the conventional detachment from society. She was a personification of mercy and charity. Her charity was sublime and mellow, never keen to project godliness. She spurred us on
to be simply humane. She held the human life with all its trauma in a compassionate embrace.

A realization dawned on her early that love and the assurance of being cared for were what people needed most. Here was a
simple message of concern, hope and new life for the unfed, unclothed and the unsheltered. It was her conviction that all is
willed by God and it is our duty to serve Him by serving humanity.

Malcolm Muggeridge, one of Mother Teresa’s early biographers, was so moved by the mission which cuts across all limitations that he told the whole world about her. Thus,
she was catapulted to fame. People responded warmly and her arduous struggle to keep going was considerably eased as
funds poured in. It was also the time that Mother started travelling to places in order to meet people and spread her word of God. Dominique Lapierre went about making a film on her and this hurt her very much.

This great woman could not avoid eyebrows beings raised at her. She disapproved of abortion because it signified killing, of
the foetus and the conscience of the mother. She took children to be the gift of God. She was also accused of almost making a
fetish of human misery and using it as a play to raise funds. It is always simpler to criticize, it is much harder to defend :Mother did it unequivocally in her own fashion.

43. Mother Teresa :
(1) was the first to be give a state funeral in spite of holding no public office
(2) was the first to be given a state funeral for holding a public office
(3) was the second unofficial person to be given a state funeral
(4) was given a state funeral next of Gandhi

Ans. 4

44. Mother Teresa was:
(1) indifferent to criticism
(2) defenceless against criticism
(3) above criticism
(4) the target of criticism

Ans. 1

45. Mother Teresa identified herself with :
(1) the poverty-stricken slum-dwellers of Calcutta
(2) the Christian community of Calcutta
(3) the foreign visitors to Calcutta
(4) the elite of Calcutta

Ans. 1

46. Mother Teresa was not an advocate of abortion :
(1) because it kills the foetus
(2) because it does not affirm the mother’s love for children
(3) because it involves killing of the foetus and the mother’s conscience
(4) because it kills the conscience of the mother

Ans. 3

47. Mother Teresa understood that people had utmost need for:
(1) hearth and home
(2) food and clothing
(3) monetary help and protection
(4) love and care

Ans. 4

48. Galsworthy is :
(1) a pessimist, both cynical and demotivating
(2) a pacifist
(3) a realist, both minute and delicate
(4) a reactionist revolutionary

Ans. 3

Directions (Q. Nos. 49-52): Choose the correct form of narration (reported speech) of the following direct speeches:
49. He said, “I want to talk to you.”
(1) He said he wanted to talk to you.
(2) He said that he wanted to talk to him.
(3) He says that he wanted to talk to you.
(4) He had said that he wanted to talk with him.

Ans. 2

50. “I am going to Delhi”, he declared.
(1) He said that he was going to Delhi.
(2) He was going to Delhi he declared.
(3) He declared that he was going to Delhi.
(4) He declares that he is going to Delhi.

Ans. 3

51. Ram said, “Good morning Sir”.
(1) Ram wished a good morning to Sir
(2) Ram said Sir good morning
(3) Ram declared it was a good morning
(4) Ram wished his Sir a good morning

Ans. 4

52. Esha said, “Please lend me the book, Asha”.
(1) Esha requested Asha to lend her the book.
(2) Esha said that the book he lent to her
(3) Esha requested for the book
(4) Esha demanded from Asha the book.

Ans. 1

53. John Galsworthy’s novels are chiefly occupied with the effect and conflict of:
(1) individual and the universe
(2) feudalism upon monarchy
(3) class traditions upon society
(4) class traditions upon religion.

Ans. 3

54. In metric movement, ‘enjambement’ means:
(1) jambings thoughts
(2) stopping short
(3) a striding-over
(4) a caesura

Ans. 1

55. ‘De’ Doctrina Christiana’ casts doubt on the orthodoxy of:
(1) Paradise Lost
(2) Paradise Regained
(3) History of Britain
(4) Pro Se Defensio

Ans. 2

56. The verse lines-
“She gave me eyes, she gave me ears; And humble cares, and delicate fears; ………… were in reference to.
(1) River Wye
(2) Dorothy Wordsworth
(3) Annette Vallon
(4) Ancestral Scotland

Ans. 2

57. The Prelude was written in :
(1) 1802
(2) 1805
(3) 1807
(4) 1806

Ans. 2

Directions (Q. Nos. 58-64) Use the correct
grammatic form in the following sentences :

58. The baby has ……… up.
(1) waken
(2) awaken
(3) woken
(4) awakened

Ans. 3

59. They are still working. They ……… finished
(1) haven’t
(2) hadn’t
(3) hasn’t
(4) didn’t

Ans. 1

60. I haven’t been to the cinema for ages.
We . ………. go a lot:
(1) has to
(2) are to
(3) were to
(4) used to

ans. 4

61. Our house was ………… a few days ago.
(1) broked into
(2) broke open
(3) broken into
(4) breaken into

Ans. 3

62. A bus collided…………. a car.
(1) into
(2) to
(3) with
(4) against

Ans. 3

63. A bus crashed……… a car.
(1) to
(2) with
(3) into
(4) against

Ans. 3

64. The Chinese………. invented printing.
(1) have
(2) hasn’t
(3) has
(4) None of these

Ans. 1

65. Persona, tone and voice reflect, in recent criticism:
(1) the tendency to highlight characterisation
(2) the tendency to desregard plot in modern novels
(3) the tendency to infuse music as a major literary tool
(4) the tendency to think of all narrative and lyric works of literature as discourse

Ans. 1

66. William Wordsworth was in 1791 in France where he was witness to the middle stages :
(1) the French poetic practices
(2) the French drama
(3) the French culture of art
(4) the French Revolution

Ans. 4

67. The ‘ubi sunt motif’ means:
(1) the dawn song for the beloved
(2) a guiding motif
(3) the ‘where-are’ formula for lamenting the past
(4) the ‘loathly lady’ formula

Ans. 3

58. Myth comes from Greek ‘mythos’ signifying:
(1) imagination
(2) children stories
(3) a story / plot, true or invented
(4) characters from the past

Ans. 3

69. The ‘Comedy of Errors’ is an adaptation of a Latin comedy which is :
(1) Novum Organum
(2) Cursor Mundi
(3) Filostrato
(4) Menoechmi

Ans. 4

70. Shakespeare dedicated his youthful poems, Venus and Adonis and Lucrece to:
(1) The Earl of Southey
(2) The Earl of Surrey
(3) The Earl of Southampton
(4) The Earl of Saxony

Ans. 3

Directions (Q. Nos. 71 to 73): Select the item
nearest in meaning to the underlined word in the sentences below:

71. The residents are protesting against the move to set up and abattoir in their campus:
(1) a toilet complex
(2) a vegetable godown
(3) a fish market
(4) a slaughter-house

Ans. 4

72. The patient has been prescribed an emetic drug:
(1) that induces allergy
(2) that induces cramps
(3) that induces sleep
(4) that induces vomiting

Ans. 4

73. We are visiting a satellite town:
(1) a town near a satellite station
(2) a town economically or otherwise dependent on another town
(3) a town beside another town
(4) a town having scientists in the majority

Ans. 2

74. Comus by John Milton is in the form of a :
(1) Masque
(2) Hymn
(3) Epic
(4) Lyric

Ans. 1

75. “He doesn’t work much”………. ‘much’ in the sentence in used:
(1) to show emphasis in the positive degree
(2) to modify adverb
(3) to modify verb in a negative sentence
(4) to show the comparative

Ans. 3

76. Milton was appointed to the position of Latin Secretary to Cromwell’s Government chiefly due to his work:
(1) Paradise Lost
(2) Reason of Church Government
(3) On the Tenure of Kings and Magistrates
(4) Defensio Secunda

Ans. 3

77. The term for the novel in most European languages is:
(1) Epistolary
(2) Roman
(3) Novelette
(4) Picaresque

Ans. 3

78. Samson Agonistes shows Milton’s desire to bring over into English:
(1) the mythology of Samson for all to know
(2) the gravity and calm dignity of the Greek tragedies
(3) the story of Samson was akin to his own life
(4) the bitter irony with which he could write

Ans. 2

Directions (Q. Nos. 79-80) : Choose the correct forms from the following sentences :
79. To smoke cigarettes is injurious of health (begin with it is ……….
(1) It is injurious to health smoking cigarettes
(2) It is injurious to health to smoke cigarettes
(3) It is so injurious to smoke cigarettes
(4) It is very injurious to health to smoke cigarettes

Ans. 2

80. He was so tired that he just lay on the bed (begin with He was tired enough)
(1) He was tired enough he just lay on the bed
(2) He was tired enough lying on the bed
(3) He was tired enough just to lie on the bed
(4) He was tired enough to lie on the bed

Ans. 3

Directions (Q. Nos. 81-82) Identify the type of
underlined adverb in the following sentences:
81. Ram rarely goes to the bazaar:
(1) Relative adverb
(2) Adverb of Frequency
(3) Adverb to Time
(4) Adverb of Manner

Ans. 2

82. I nearly had an accident:
(1) Adverb of Degree
(2) Sentence Adverb
(3) Adverb of Manner
(4) Adverb of Place

Ans. 1

83. ‘Pathetic Fallacy’ is a phrase invented by:
(1) Shakespeare in 1591
(2) John Ruskin in 1856
(3) Oliver Goldsmith in 1761
(4) Carlyle in 1823

Ans. 2

84. L’ Allegro and II Penseroso mean –
(1) ‘the blind man’ and ‘the unhappy man’
(2) ‘the desperate man’ and ‘the pensive man’
(3) ‘the joyous man’ and ‘the meditative man’
(4) ‘the philosopher’ and ‘the stalwart’

Ans. 3

Directions (Q. Nos. 85 to 89): Choose the correct preposition to fill the blanks in the following sentences :
85. We get out…… life just what we put into it :
(1) from
(2) to
(3) of
(4) in

Ans. 3

86. A wise person always avail himself.
provided :
(1) with
(2) of
(3) about
(4) in

Ans. 2

87. The law is not concerned political status of the accused :
(1) for
(2) in
(3) about
(4) of

Ans. 3

88. Bob can run 100 metres__ 20 minutes
(1) at about
(2) in about
(3) in around
(4) at in

Ans. 2

89. Will you be here__________ the weekend?
(1) on
(2) in
(3) about
(4) at

Ans. 2

Directions (Q. Nos. 90-91): Insert the correct form of participle in the sentences below:

90. He is a ………… teacher:
(1) retiring
(2) retired
(3) retire
(4) retirant

Ans. 2

91. The …………. object turned out to be a spinning top:
(1) moved
(2) movable
(3) movementing
(4) moving

Ans. 4

Ans. 3

92. Identify the correct gerund form to rewrite the sentence-
“If a person cheats at business, he will never get anywhere, as business thrives only on honesty”:
(1) by cheating
(2) as cheating
(3) cheated
(4) cheating

Ans. 1

93. The ‘Paradise Lost’ was completed by:
(1) 1666
(2) 1667
(3) 1665
(4) 1663

Ans. 3

94. Complete the sentence with the correct infinitive:
……….. there is difficult.
(1) When reaching
(2) Reaching for
(3) Reaching to
(4) To reach

Ans. 4

95. John Milton’s magnificent ode ‘On the Morning of Christ’s Nativity’ was written when the poet’s age was:
(1) 24 years
(2) 21 years
(3) 26 years
(4) 35 years

Ans. 2

96. Which is the ‘verb form’ in the underlined part of the sentence?
She is going to attend a wedding :
(1) adverb
(2) gerund
(3) infinitive
(4) participle

Ans. 3

97. Julius Caesar falls in point of time between :
(1) the comedies and histories
(2) the comedies and tragedies
(3) the histories and tragedies
(4) the tragedies and romances

Ans. 3

98. Select the correct ‘gerund form’ from the following sentences :
(1) When painting stopped. The artist had looked up.
(2) Having painting stopped. The artist looked up.
(3) The paint stopped. The artist looked up.
(4) The painting had stopped. The artist looked up.

Ans. 1

99. William Shakespeare was the third child of:
(1) Joseph Shakespeare and Mary John
(2) William Shakespeare and Mary Arden
(3) John Shakespeare and Mary Arden
(4) Jack Shakespeare and Mary William

Ans. 3

100. Heroic drama was a form mainly specific to:
(1) Anglo-Saxon Heroic Period
(2) Romantic Period
(3) Restoration Period
(4) Elizabethan Period

Ans. 3

101. “The Pulitzer Prize” is awarded by:
(1) The American Government
(2) The Council of American Arts and Letters
(3) The Ford Foundation
(4) Columbia University, New York

Ans. 4

102. Give the meaning of Diffidence:
(1) Imperfect
(2) Discouraging
(3) Lacking self-confidence
(4) Humility

Ans. 3

Directions (Q. Nos. 103-107): Tick the correct
antonym for the words given below:
103. Celibacy :
(1) marriagable
(2) matrimony
(3) marriage
(4) matrimonial

Ans. 2

104. Ecstasy :
(1) happiness
(2) agony
(3) aliment
(4) amiable

Ans. 2

105. Exonerate :
(1) affect
(2) accuse
(3) acclaim
(4) abdicate

Ans. 2

106. Frugal
(1) little
(2) uplifting
(3) petty
(4) lavish

Ans. 4

107. Unbiased:
(1) progressive
(2) prejudiced
(3) preference
(4) cowardice

Ans. 2

108. The meaning of the idom ‘to keep one’s shirt on’ is :
(1) to be in trouble
(2) to praise oneself
(3) to control one’s temper
(4) to explore every alternative

Ans. 3

109. One of the following is an ‘epistolary novel’:
(1) Pamela, or Virtue Rewarded
(2) Gil Blas
(3) The House of the Seven Gables
(4) Mol Flanders

Ans. 1

110. The plural for ‘woman doctor’ is :
(1) women doctors
(2) women doctor
(3) woman doctors
(4) None of these

Ans. 1

111. ‘Zounds’ is an euphemism for :
(1) Zairre sounds
(2) God’s love
(3) Gosh darn
(4) God’s wounds

Ans. 4

112. The singular for ‘diagnoses’ is :
(1) diegnoses
(2) diagnose
(3) diagnosis
(4) diagnosie

Ans. 3

113. The correct lexical form in the singular of ‘phenomena’ is:
(1) phenomenanon
(2) phenomenon
(3) phenomenis
(4) phenamena

Ans. 4

114. She sang and danced happily, Identify the nature of the underlined verbs:
(1) Transitive verbs
(2) Intransitive verbs
(3) Verbs of incomplete predication
(4) Regular verb

Ans. 2

Directions (Q. Nos. 115-124) Tick the correct
spellings:

115. (1) Macaber
(2) Macebre
(3) Macabre
(4) Macbre

Ans. 3

116. (1) Occasion
(2) Occassion
(3) Ocassion
(4) Ocasion

Ans. 1

117. (1) Acommodete
(2) Accommodate
(3) Acommodait
(4) Accomodate

Ans. 2

118. (1) Beisige
(2) Beseige
(3) Besiege
(4) Bisiege

Ans. 3

119. (1) Dielemma
(2) Dilema
(3) Dilemma
(4) Dillema

Ans.

120. (1) Coroborate
(2) Coroborete
(3) Corobborate
(4) Corroborate

Ans. 4

121. (1) Disappear
(2) Dissappear
(3) Dissapear
(4) Disappeare

Ans. 1

122. (1) Hemmorhage
(2) Heimorage
(3) Hemorrhage
(4) Heimorrhage

Ans. 3

123. (1) Liaizone
(2) Liaison
(3) Liasion
(4) Liason

Ans. 2

124. (1) Pronunceable
(2) Pronunciable
(3) Pronounceable
(4) Pronounciable

Ans. 3

125. Strife dramatizes :
(1) a drama between lovers
(2) an interpersonal relationship
(3) a strike
(4) a war

Ans. 3