UPTGT English Previous Paper 2004 Cancelled

UPTGT English Previous Paper 2004 Cancelled

Directions (Q. Nos. 1-5): Read the following passage and answer these questions.

PASSAGE

In the past man’s worst enemy was nature. He lived under the continued threat of famine and pestilence, a wet summer could bring death to whole nations, and every winter was a menace. Mountains stood like a barrier between people and people, a sea was less a highway than an impassable division. Today’s nature, though still an enemy, is an enemy almost completely conquered. Modern agriculture assures us of an ample food supply. Modern transportation has made the resources of the entire planet accessible to all its inhabitants. Modern medicine and sanitation allow dense population to cover the ground without risk of pestilence. True, we are still at the mercy of the more violent natural convulsions. Against earthquake, flood and hurricane man has, as yet, devised no adequate protection. But these major cataclysms are rare. At most times, nature is no longer formidable, she has been subdued.

1. Modern medicine has helped man
(1) to live longer everywhere in the world
(2) to live a healthy life in hygienic conditions
(3) to live in thickly populated areas without fear of epidemics
(4) balance population with available resources

Ans. 3

2. Man has not yet succeeded in controlling the furies of
(1) earthquakes
(2) floods
(3) hurricanes
(4) All of these

Ans. 4

3. Which one of the following statements best reflects the underlying conviction of the passage?
(1) Man can do wonders
(2) Man’s knowledge has no end
(3) Man has been able to control nature to a great extent
(4) Man has been able to control nature completely

Ans. 3

4. In ancient times, man had an apprehension of
(1) epidemics
(2) severe droughts
(3) floods
(4) All of these

Ans. 4

5. The modern transport system is a blessing as it
(1) has helped decrease the distances between towns and villages
(2) has brought comfort to both towns and villages
(3) has made all the commodities available to everyone
(4) has encouraged people to travel for pleasure

Ans. 3

6. Which of the following is not authored by William Shakespeare?
(1) Hamlet
(2) The Tempest
(3) Julies Caeser
(4) Docter Jekyll and Mr. Hyde

Ans. 4

7. ‘The Comedy of Errors’ is written by
(1) John Milton
(2) William Wordsworth
(3) William Shakespeare
(4) A. Tennyson

Ans. 3

8. ‘The Prelude’ is the work of
(1) John Milton
(2) William Shakespeare
(3) William Wordsworth
(4) P.G. Wodehouse

Ans. 3

9. William Shakespeare has the sobriquet as
(1) Man of letters
(2) Saint of the Gutters
(3) Bard of Avon
(4) Father of Greek Tragedy

Ans. 3

10. Who among the following is the ‘interpreter of nature in many moods’?
(1) William Wordsworth
(2) William Butler Yeats
(3) William Shakespeare
(4) William Pitt

Ans. 1

11. Who of the following become blind?
(1) John Milton
(2) P.G. Wodehouse
(3) William Wordsworth
(4) A. Tennyson

Ans. 1

12. ‘Paradise Regained’ was the work of
(1) John Milton
(2) William Wordsworth
(3) William Shakespeare
(4) William Pitt

Ans. 1

13. Who among the following was not a British citizen?
(1) John Milton
(2) William Shakespeare
(3) Katherine Frank
(4) William Wordsworth

Ans. 3

14. Who among the following started his writing first?
(1) William Shakespeare (2) John Milton
(3) William Wordsworth
(4) P.G. Wodehouse

Ans. 1

15. Who among the following is English Romantic poet?
(1) William Shakespeare
(2) John Milton
(3) William Wordsworth
(4) P.G. Wodehouse

Ans. 3

16. EXTRAVAGANT
(1) Developing
(2) Disappearing
(3) Wonderful
(4) Economical

Ans. 4

Directions (Q. Nos. 16-20): In these questions,
choose the word, opposite in meaning to the given keyword.
17. ECSTASY
(1) Raputre
(2) Exaltation
(3) Oily
(4) Misery

Ans. 4

18. HYBRID
(1) Purebred
(2) Familiar
(3) Composite
(4) Ignorant

Ans. 1

19. MALIGN
(1) Disparage
(2) Praise
(3) Slander
(4) Purify

Ans. 4

20. NOMINAL
(1) Huge
(2) Clear
(3) Real
(4) Solid

Ans. 3

Directions (Q. Nos. 21-25): In these questions,
choose the word, which is nearest in meaning to the given key words.

21. WHIM
(1) Unnatural behaviour
(2) Fancy
(3) Desire
(4) Clumsy

22. FIASCO
(1) Strength
(2) Failure
(3) Success
(4) Hope

Ans. 2

23. DEPLETE
(1) Take away
(2) Make greater
(3) Fill
(4) To exhaust

Ans. 4

24. PRONE
(1) Thrown forward
(2) Supine
(3) Disease
(4) Inactive

Ans. 1

25. SMEAR
(1) Mark
(2) Qurrel
(3) Avoid
(4) Economical

Ans. 1

Directions (Q. Nos. 26-30): Read the following passage and answer these questions.

PASSAGE

For my own part, I have ever gained the most profit, and most pleasure also, from the books which have made me think the most and, when the difficulties have once been overcome, these are the books which have struck deepest root, not only in my memory and understanding, but like wise in my affections. For this point too should be taken into account. We all want to win. When a maiden is too forward, her admirer deems it time to draw back.

26. The author compares a book to
(1) a plant
(2) a flower
(3) a maiden
(4) an admirer

Ans. 3

27. The author derives profit and pleasure from books that are:
(1) difficult
(2) thought-provoking
(3) easy
(4) having deeproots

Ans. 2

28. Profit and pleasure come only after
(1) the books have struck deep roots
(2) the initial difficulty has been overcome
(3) the books have made me think
(4) the books are got for a small price

Ans. 2

29. The point to be taken into account is that
(1) anything for which we do not pay a price is taken lightly
(2) we would not make effort for what we get
(3) slight effort makes us feel tired
(4) we think highly of what we win

Ans. 4

30. A maiden, like a good book, should
(1) be easy to approach
(2) respond to the admirers
(3) not easily yield to the admirers
(4) be forward before her admirers draw back

Ans. 3

Directions (Q. Nos, 31-35): The following questions comprise two words each they have a certain relationship between them, followed by four lettered pair of words. Select the lettered pair that has the same relationship as the original pair of words.

Directions (Q. Nos. 36-40) Out of the given
alternatives, choose the one, which can be
substitute for the given sentence.
(1) Delayed
(2) Formality
(3) Officiousness
(4) Red tapism

Ans. 4

37. A speech made without preparation
(1) Prepared
(2) Debate
(3) Elocution
(4) Extempore

Ans. 4

38. A cure for all disease
(1) Panacea
(2) Antibiotic
(3) Cure
(4) Remedy

Ans. 1

39. One who lives among strangers
(1) Recluse
(2) Alien
(3) Stoic
(4) Rustic

Ans. 2

40. A place for keeping bees
(1) Aviary
(2) Apiary
(3) Cage
(4) Nest

Ans. 2

Directions (Q. Nos. 41-45): In these questions,
arrange the given parts of the sentence in order so as to produce correct sentence.

41.(P) when a chemical substance
(Q) the food poisoning occurred
(R) in the food preparations
(S) was mistaken for salt and used
(1) RQPS
(2) SRQP
(3) QPSR
(4) PSRQ

Ans. 3

42.(P) four degree below normal
(Q) icy winds lashed Srinagar
(R) with minimum temperature registering
(S) Which was already in grip of a gruelling cold wave conditions
(1) QSRP
(2) SRPQ
(3) RPQS
(4) PQSR

Ans. 1

43.(P) it becomes difficult
(Q) satisfying our desire
(R) but once we set about
(S) it is not impossible to restrain them
(1) RQPS
(2) RQSP
(3) QRPS
(4) PQRS

Ans. 4

44.(P) through the long, hot summer
(Q) If you plan to train hard
(R) continually
(S) you will need to acclimatise yourself
(1) QPRS
(2) SRPQ
(3) QRSP
(4) PQRS

Ans. 1

45.(P) accidents are still bound to happen
(Q) occasionally
(R) though
(S) despite everyone’s best efforts
(1) SPRQ
(2) RSPQ
(3) SRPQ
(4) PQRS

Ans. 1

Directions (Q. Nos. 46-50): Choose the exact
meaning of the idioms/phrases.
46. To bell the cat
(1) To take lead in danger
(2) To tie bell to cat’s neck
(3) To be alert of the enemy
(4) To make noise

Ans. 1

Exp. (1) To bell the cat means to take lead in danger which means to do a risky job.
47. To fly off the handle
(1) To break something
(2) To be indifferent
(3) To act foolishly
(4) To get into a rage and lose self-control

Ans. 4

48. Fair and square
(1) Successful
(2) Honest
(3) Honest means
(4) Worthy

Ans. 2

49. To cut a sorry figure
(1) A nominal head
(2) To be ridiculed
(3) To fight to a finish
(4) To struggle

Ans. 2

50. Flesh and blood
(1) human nature
(2) in life
(3) warning
(4) at the top speed

Ans. 1

Directions (Q. Nos. 51-55): Choose the most
appropriate preposition to fill the blank space in these sentences.
51. A good judge never gropes…………. the conclusions.
(1) at
(2) on
(3) to
(4) for

Ans. 4

52. Let this be an example …………. the troublemakers.
(1) for
(2) about
(3) against
(4) to

Ans. 4

53. I am angry with him …………… his carelessness
(1) at
(2) in
(3) for
(4) of

Ans. 1

54. Keep clear ………… wicked boys
(1) of
(2) from
(3) at
(4) after

55. He has no control ………… his temper.
(1) over
(2) in
(3) at
(4) at

Ans. 1

56. It was difficult to see through the at the cars.
(1) brilliance
(2) brightness
(3) dazzle
(4) shine

Ans. 3

Directions (Q. Nos. 56-60): Complete the sentence by correctly filling the blank space.
………. of the headlights

57. The more Himanshu tried to find excuse for his coming late to his office regularly, the more he
(1) was confused
(2) tied the knot
(3) was in a flat spin
(4) cut above others

Ans. 3

(4) after

58. He fielded the ball and threw it, but it missed the wicket …………. .
(1) by a long chalk
(2) to draw a blank
(3) by a distance
(4) by the way

Ans. 2

59. His book was marked by many ………. remarks which made us forget its main theme.
(1) idiotic
(2) slanted
(3) humorous
(4) digressive

Ans. 4

60. When an infant displayed signs of illness, the anxious parents called in a ………. .
(1) pediatrician
(2) pediatrist
(3) plagiarist
(4) practitioner

Ans. 1

Directions (Q. Nos. 61-65): In these questions, a sentence has been given wherein a group of words have been underlined. Three alternatives (1), (2) and (3) are suggested to improve the sentence. Choose the alternative, which improves the sentence. In case of no improvement, your answer is (4).

61. There is no more room for you in this compartment.
(1) There is no more seat
(2) There is no more space
(3) There is no more accommodation
(4) No improvement

Ans. 4

62. No sooner he has returned home then his mother felt happy.
(1) had he returned home when
(2) he had returned home then
(3) did he returned home than
(4) No improvement

Ans. 3

63. Will you lend me few rupees in this hour of need?
(1) lend me any rupees
(2) borrow me a few rupees
(3) lend me a few rupees
(4) No improvement

Ans. 3

64. Are you more cleverer than us?
(1) more cleverer to us
(2) cleverer than us
(3) cleverer to us
(4) No improvement

Ans. 2

65. In accordance to your instructions, we have remitted the amount in the bank.
(1) for
(2) by
(3) with
(4) No improvement

Ans. 3

66. In the sentence, ‘Athletics is his favourite sport’, ‘Athletics’ is :
(1) Noun
(2) Adverb
(3) Adjective
(4) Pronoun

Ans. 1

67. In the sentence, ‘All the officers should respect one another’, ‘One another’ is
(1) Noun
(2) Adverb
(3) Adjective
(4) Pronoun

Ans. 4

68. In the sentence, “He demanded a thorough inquiry”, thorough
(1) Noun
(2) Adverb
(3) Adjective
(4) Verb

Ans. 3

69. In the sentence, ‘I want to hear the story in detail’, detail’ is
(1) Adjective
(2) Noun
(3) Adverb
(4) Verb

Ans. 1

70. In the sentence, ‘I doubt whether she will meet him’, ‘whether’ is
(1) Pronoun
(2) Conjunction
(3) Preposition
(4) Adverb

Ans. 2

71. The sentence ‘Many Indians have settled abroad in recent years’, is a
(1) Present perfect tense
(2) Past perfect tense
(3) Simple past tense
(4) Future tense

Ans. 1

72. The sentence ‘However they had already been married outside the village’, is a
(1) Present perfect tense
(2) Past perfect tense
(3) Simple past tense
(4) Future tense

Ans. 2

73. The sentence ‘I am going to be a teacher when I grow up’ is a
(1) Present tense
(2) Future tense
(3) Past tense
(4) Past perfect tense

Ans. 2

74. The sentence ‘In 2004, a disease destroyed the crops in one village’, is a
(1) Present perfect tense
(2) Past perfect tense
(3) Simple past tense
(4) Future tense

Ans. 3

75. The sentence ‘Why are you making a noise ?’ is a
(1) Present perfect tense
(2) Present continous tense
(3) Simple present tense
(4) Simple past tense

Directions (Q. Nos. 76-80): In these questions, the sentence is divided into three parts (1), (2) and (3). Find out which part of the sentence has an error. If there is no error, mark your answer as (4).

76. A lot of travel delay is caused due to inefficiency and lack of good management on behalf of the railways. No errors (4)
(1) a
(2) b
(3) c
(4) d

Ans.

77. Neelima has scored a first class in her final exams, is not it? No errors
(1) a
(2) b
(3) c
(4) d

Ans. 3

78. The conductor asked the passenger why had not he purchased a ticket in advance to board the bus.No errors
(1) a
(2) b
(3) c
(4) d

Ans. 2

79. It is unfortunate that many youngsters get
addicted to gamble. No errors
(1) a
(2) b
(3) c
(4) d

Ans. 3

80. Can I lend your pencil for a minute please? No errors.
(1) a
(2) b
(3) c
(4) d

Ans. 1

Directions (Q. Nos. 81-85): One of the words is misspelt. Find it out.
81. (1) Supercilous
(2) Benefactor
(3) Parliament
(4) Testament

Ans. 1

82. (1) Elaborate
(2) Therapy
(3) Thoroughness
(4) Instablity

Ans.

83. (1) Situation
(2) Samridhi
(3) Mincipal
(4) Pituitary

Ans. 3

84. (1) Twelth
(2) Cunning
(3) Programme
(4) Embarrassment

Ans. 1

85. (1) Carer
(2) Scientific
(3) Trumpery
(4) Sonourous

Ans. 4

Directions (Q. Nos. 86-95) Fill in each of the
numbered blanks in the following passage with the most suitable word from the choices provided under the passage:

PASSAGE
Kashmir is more than a territorial or political issue ..86..Indo-Pakistan relations and South Asian peace and stability. I have no intention of ..87.. events and issues related to Kashmir in chronological ..88.. nor do I intend to dilate on the political arguments put forward by India and Pakistan to ..89.. their ..90.. views on the present status or future of Kashmir.
The attempt is to analyse, to the ..91.. possible, the deeper historical memories, psychological, emotional ..92.. socio
economic ..93.. which contribute to the Kashmir policies of both the countries, policies which ..94.. the ..95.. intractable.

86. (1) deteriorating
(2) effecting
(3) affecting
(4) spoiling

Ans. 3

87. (1) counting
(2) repeating
(3) calculating
(4) negotiating

Ans. 1

88. (1) pattern
(2) manner
(3) sequence
(4) background

Ans. 3

89. (1) plan
(2) narrate
(3) enumerate
(4) substantiate

Ans. 4

90. (1) own
(2) personal
(3) selfish
(4) respective

Ans. 4

91. (1) extent
(2) level
(3) extend
(4) levels

Ans. 1

92. (1) but
(2) and
(3) yet
(4) as

Ans. 2

93. (1) motivations
(2) issues
(3) problems
(4) issue

Ans. 2

94. (1) become
(2) make
(3) becomes
(4) renders

Ans. 2

95. (1) problem
(2) attitude
(3) problems
(4) attitudes

Ans. 3

Directions (Q. Nos. 96-105): Read the following passage and answer these questions.

PASSAGE

A recent report in Newsweek says that in American colleges students of Asian origin outperform not only the minority group students but the majority whites as well. Many of these students must be of Indian origin and their achievement is something we can be proud of. It is unlikely that these talented youngsters will come back to India and that is the familiar brain drain problem. However, recent statements by the nation’s policy makers indicate that the perception of this issue is changing. ‘Brain bank’ and not ‘Brain drain’ is the more appropriate idea, they suggest, since the expertise of Indians abroad is only deposited in other places and not lost.
This may be so, but this brain bank, like most of other banks, is one that primarily serves customers in its neighbourhood. The skills of the Asians now excelling in America’s colleges will mainly help the USA. No matter how significant, what Non-Resident Indians do for India and what their counterparts do for other Asian lands is only a by-product. But it is also necessary to ask, or be reminded, why Indians study more fruitfully when abroad. The Asians whose accomplishments Newsweek records would have probably had a very different fate if they had studied in India. In America they found elbow room, books and facilities not available and not likely to be available here. The need to prove themselves in their new country and the competition of an international standard they faced there must have cured mental and
physical laziness, but other things helping them in America can be obtained here if we achieve a change in social attitudes, especially towards youth. We need to learn to value individuals and their unique qualities more than conformity and respectability. We need to learn the language of encouragement to add to our skill in flattery. We might also learn to be less liberal with blame and less tight-fisted with appreciation, especially to those showing signs of independence.

96. Among the many groups of students in American Colleges, Asian students:
(1) are often written about in magazines like Newsweek.
(2) are the most successful academically
(3) have proved that they are as good as the whites
(4) have only a minority status like the blacks

Ans. 2

97. The students of Asian origin in America include
(1) a fair number from India
(2) a small group from India
(3) persons from India who are very proud
(4) Indians who are the most hardworking of all

Ans. 1

98. In general, the talented young Indians studying in America
(1) have a reputation for being hardworking
(2) have the opportunity to contribute to India’s development
(3) will not return to pursue their careers in India
(4) can solve the brain drain problem because of recent changes in policy

Ans. 3

99. There is a talk now of the ‘brain bank’. This idea
(1) is a solution to the brain drain problem
(2) is a new problem caused partly by the brain drain
(3) is a new way of looking at the role of qualified Indians living abroad
(4) is based on the plan to utilize foreign exchange remittances.

Ans. 3

100. The brain bank has limitations like all banks in the sense that
(1) a bank’s service go mainly to those near it.
(2) small neighbourhood banks are not viable in this age of multinationals.
(3) only what is deposited can be withdrawn and utilized.
(4) no one can be forced to put assets in a bank.

Ans. 1

101. The author feels that what Non-Resident Indians do for India
(1) will have many useful side effects.
(2) will not be their main interest and concern.
(3) can benefit other Asian countries, as a by-product
(4) can help American colleges only

Ans. 3

102. The performance of Indian when they go to study in the West
(1) shows the fruits of hard work done by school teachers in India
(2) should remind us that knowledge is not limited by the boundary of nation
(3) is better than people in the west except of non whites
(4) is better than what it would have been if they had studied in India

Ans. 4

103. The high level of competition faced by Asian students in America
(1) helps them prove that they are as good as whites
(2) helps them overcome their lazy habits
(3) makes them lazy since the facilities there are good
(4) makes them worried about failing

Ans. 2

104. The author feels that some of the conditions other than the level of facilities that make the west attractive
(1) are available in India but young people do not appreciate them
(2) can never be found here because we believe in conformity
(3) can be created of our attitudes and values changes
(4) can also give respectability to our traditions and customs

Ans. 3

105. One of the ways of making the situation in India better would be
(1) to eliminate flattery from public life
(2) to encourage people and not merely flatter them
(3) to distinguish between conformity and respectability
(4) to give appreciation and not be tight-fisted

Directions (Q. Nos. 106-125): Three of the four items in these questions are alike in a certain way and so form a group. Choose the one which does not belong to the group.
106. (1) Apple
(2) Pineapple
(3) Orange
(4) Tomato

Ans. 4

107. (1) Town
(2) Village
(3) Home
(4) Metropolis

Ans. 3

108. (1) Panther
(2) Whale
(3) Lion
(4) Crocodile

Ans. 4

109. (1) Rain
(2) Mist
(3) Cloud
(4) Fog

Ans. 1

110. (1) Seminar
(2) Semifinal
(3) Semicircle
(4) Semiliquid

Ans. 1

111. (1) Ring
(2) Bangle
(2) Ornament
(4) Necklace

Ans. 3

 

112. (1) Violet
(2) Indigo
(3) Pink
(4) Green

Ans. 3

113. (1) Globe
(2) Specter
(3) Sphere
(4) Ball

Ans. 2

114. (1) Investigation
(2) Exploration
(3) Deliberation
(4) Probe

Ans. 3

115. (1) Oyster
(2) Snail
(3) Alligator
(4) Tortoise

Ans. 3

Directions (Q. Nos. 116-125): In these questions, three words having different meaning of a certain word are given. Select that word from the answer choices given under each set of words.

116. Haste, Hurry, Promptness
(1) Worry
(2) Speed
(3) Carelessness
(4) Immediate

Ans. 2

117. Cheer, Encourage, Warm
(1) Exhilarate
(2) Defame
(3) Fame
(4) Courageous

Ans. 1

119. Bribe, Inducement, Carrot
(1) Sweetner
(2) Somber
(3) Saltiness
(4) Almond

Ans. 1

118. Pavement, Roadway, Concrete
(1) Beach
(2) Street
(3) Park
(4) Border

Ans. 2

120. Tender, Loving, Warm
(1) Fond
(2) Lukewarm
(3) Affectionate
(4) Control

Ans. 3

121. Manage, Run, Supervise
(1) Arrange
(2) Direct
(3) Rise
(4) Shout

Ans. 1

122. Witness, Observer, Onlooker
(1) Spectator
(2) Biased
(3) Present
(4) Careful

Ans. 1

123. Approve, Confirm, Sanction
(1) Endorse
(2) Incorporate
(3) Accept
(4) Conforming

Ans. 1

124. Freedom, Liberty, Sovereignty
(1) Choice
(2) Guess
(3) Type
(4) Answer

Ans. 1

125. Adverse, Unfavourable,
(1) Necessary
(2) Fruitful
(3) Mandatory
(4) Unhelpful

Ans. 4