UPTGT English Previous Paper 2005: Solved Paper

UPTGT English Previous Paper 2005

This is the UPTGT English Previous Paper 2005. It is completely Solved Paper.

 

1. Which is the correct spelling?
(1) Quintessence
(2) Quentesence
(3) Qintessence
(4) Quintesence

Ans. 1

2. Venus and Adonis is by :
(1) Shakespeare
(2) Milton
(3) Galsworthy
(4) Wordsworth

Ans. 1

3. Pun is:
(1) Opposite word
(2) A play on words
(3) A funny word
(4) Identical words

Ans. 2

4. Vers libre is :
(1) colophon
(2) rhymed form
(3) closed form
(4) open form

Ans. 4

5. Choose the correct verb:
They ………. to school by bus.
(1) going
(2) goes
(3) go
(4) to go

Ans. 3

6. Insert the correct verb form:
Barcelona ………….. the world to the Montjuic Stadium.
(1) brought
(2) took
(3) welcomed
(4) welcome

Ans. 3

7. Which of the following is a pastoral poem by Milton ?
(1) Adonis
(2) Thyrsis
(3) Lycidas
(4) None of these

Ans. 3

8. Punctuate correctly:
At sunset the general taking decision marched forward.
(1) At sunset, the general, taking decision marched forward.
(2) At sunset the general, taking decision, marched forward.
(3) At sunset, the general, taking decision, marched forward.
(4) At sunset, the general, taking decision, marched forward.

Ans. 4

9. The Solitary Reaper is a:
(1) Ballad
(2) Ode
(3) Lyric
(4) Pastoral

Ans. 3

Directions (Q. Nos. 10-11): Ascertain the correct tense of the following in the verb.
10. Yesterday at school, I ……… by the echo of a roar of laughter.
(1) were startled
(2) was startling
(3) was startled
(4) were startling

Ans. 3

11. We ……… by a strange sound.
(1) were startled
(2) was startling
(3) was startled
(4) were startling

Ans. 1

12. “Milton’s poetry is a mirror in which the writer’s character is very clearly reflected.” Who made this statement ?
(1) Verity
(2) Pattison
(3) Macmillan
(4) Bush

Ans. 3

13. The passive voice of- “Jack was forcing through the crowd” is:
(1) Jack was being forced through the crowd.
(2) The crowd was forcing through by Jack.
(3) The crowd forced through Jack.
(4) The crowd was being forced through by Jack.

Ans. 4

14. Incredible’ means:
(1) surprising
(2) disgusting
(3) interesting
(4) unbelievable

Ans. 4

15. The period known as the age of Milton is :
(1) 1621 – 1681
(2) 1625-1660
(3) 1620-1665
(4) 1628- 1655

Ans. 2

Directions (Q. Nos. 16-17): Fill in with
prepositions.
16. Ask ……. me tomorrow and you shall find me a grave man.
(1) in
(2) for
(3) by
(4) from

Ans. 2

17. It is a translation ….. Horace’s Ars Poetica.
(1) in
(2) of
(3) to
(4) from

Ans. 2

18. The originator and name of ‘deconstruction’ is:
(1) Jacques Derrida
(2) Martin Heidegger
(3) Friedrich Nietzsche
(4) Sigmund Freud

Ans. 1

19. Which is the correct spelling?
(1) rythym
(2) ryhthm
(3) rhythm
(4) rhithym

Ans. 3

20. The age of Milton had three kinds of poets:
(1) Religious, Heroic, Puritan
(2) Metaphysical, Cavalier, Puritan
(3) Metaphysical, Romantic, Dramatic
(4) Cavalier, Religious, Classical

Ans. 2

21. Lyrical Ballads was written by Coleridge and :
(1) Arnold
(2) Keats
(3) Wordsworth
(4) Blake

Ans. 3

22. Legitimate means:
(1) valid
(2) rightful
(3) correct
(4) possessive

Ans. 1

23. We ……… dinner at the Park Hotel yesterday.
(1) had eaten
(2) were eating
(3) ate
(4) got

Ans. 3

24. Paradise Lost was written by Milton in the ……… phase of his life.
(1) middle
(2) last
(3) student
(4) first

Ans. 2

25. One who hates mankind is called:
(1) egoist
(2) introvert
(3) egotist
(4) misanthrope

Ans. 4

26. Wordsworth composed some of his finest poems during the years:
(1) 1798-99
(2) 1778-79
(3) 1788-89
(4) 1768-69

Ans. 1

27. The regular ode is a close imitation of:
(1) Petrarch
(2) Shelley
(3) Tata
(4) Pindar

Ans. 4

28. Gita……… hundred times everyday.
(1) skip
(2) skips
(3) skipped
(4) skipping

Ans. 2

30. Find the mis-spelt word:
(1) appropriate
(2) mission
(3) title
(4) passage

Ans. 4

29. ‘Skilful’ is :
(1) advent
(2) adopt
(3) adroit
(4) adverse

Ans. 3

31. ‘The Dark Lady’ appears in the sonnets of:
(1) Surrey
(2) Wyatt
(3) Shakespeare
(4) Spenser

Ans. 3

32. Which is the correct meaning of the idiom backed up?
(1) Corroded
(2) Fabricated
(3) Sold
(4) Supported

Ans. 3

33. Tick the correct infinitive :
……………. is difficult for a sinner.
(1) Saying prayer
(2) Praying to
(3) To pray
(4) Being praying

Ans. 3

34. The plural for ‘handful’ is :
(1) handfuls
(2) handsfull
(3) handfulls
(4) handsfulls

Ans. 1

35. John Galsworthy was the son of a :
(1) novelist
(2) lawyer
(3) merchant
(4) doctor

Ans. 3

36. ‘Dastard’ means:
(1) destitute
(2) brave
(3) becoming
(4) coward

Ans. 4

Directions (Q. Nos. 37-38) Identify the type of adverb in the underlined word.
37. She often goes to the cinema.
(1) Adverb of time
(2) Adverb of Frequency
(3) Adverb of Degree
(4) Adverb of Manner

Ans. 2

38. She barely left the room when the roof fell in.
(1) Adverb of Time
(2) Adverb of Degree
(3) Adverb of Frequency
(4) Adverb of Manner

Ans. 2

39. Which is not Shakespeare’s
(1) Titus Andronicus
(2) Hamlet
(3) Edward the Second
(4) Richard III

Ans. 3

40. Tick the correct meaning of the idiom come about:
(1) take place
(2) get
(3) recover
(4) happen

Ans. 4

41. Galsworthy began his literary career as :
(1) a dramatist
(2) a poet
(3) a journalist
(4) a novelist

Ans. 4

42. ‘Novella’ is a word from:
(1) India
(2) Italy
(3) France
(4) England

Ans. 2

43. Which of the following is a masque written by Milton?
(1) Comus
(2) Aereopagitica
(3) Lycidas
(4) None of these

Ans. 1

44. Put in the correct prepositions :
We heard ……… it …… our meeting.
(1) of, through
(2) of, during
(3) at, during
(4) of, in

Ans. 2

Directions (Q. Nos. 45-49): The following sentences are given with black spaces. Choose the correct alternative to fill in the blank.

45. I am looking forward ……… you.
(1) to seeing
(2) to have seen
(3) to see
(4) for seeing

Ans. 1

46. He says he is not ……… for the job of a doctor.
(1) cut up
(2) cut off
(3) cut down
(4) cut out

Ans. 4

47. He is repairing his car with a view ……… it.
(1) to sell
(2) to selling
(3) for selling
(4) to have sold

Ans. 1

48. Our school library boasts of many………. editions of the ……… classical writers.
(1) old, ancient
(2) ancient, new
(3) ancient, ancient
(4) old, old

Ans. 1

49. As sheep are to a flock, so are cattle to a ……….
(1) swarm
(2) pack
(3) multitude
(4) herd

Ans. 4

50. Next to, but not necessarily touching, is :
(1) Adjoin
(2) Adhere
(3) Adjacent
(4) Adapt

Ans. 3

51. ‘Poetic Justice’ was a term coined by :
(1) Geoffrey Leech
(2) Thomas Rymer
(3) Samuel Johnson
(4) John Dryden

Ans. 2

52. Indicate the underlined word which is the correct Adverbial qualifications :
(1) The flames spread everywhere.
(2) The flames spread everywhere
(3) The flames spread everywhere
(4) The flames spread everywhere.

Ans. 1

53. Shakespeare was born in :
(1) 1574
(2) 1563
(3) 1564
(4) 1589

Ans. 3

54. In which poem does the following statement appear ?
“Solitude, sometimes is best society.”
(1) Paradise Regained
(2) Paradise Lost
(3) Lycidas
(4) Comus

Ans. 1

55. The plural for ‘man-servant’ is :
(1) manworkers
(2) mans-servant
(3) man-servants
(4) men-servants

Ans. 4

56. She slept soundly. Identify the nature of the underlined verb:
(1) Transitive verb
(2) Intransitive verb
(3) Regular verb
(4) Verb of complete predication

Ans. 2

Directions (Q. Nos. 57-58): Fill in the gaps with the correct prepositions.

57. Chased by the dog, the thief ran………. the lawn.
(1) across
(2) around
(3) over
(4) through

Ans. 1

58. He vanished ……… the darkness.
(1) to
(2) into
(3) through
(4) in

Ans. 2

59. ‘To refurbish’ is:
(1) to repair
(2) to survey
(3) to apply
(4) to renovate

Ans. 4

60. Punctuate correctly :
Amrit Sharma is a metro railway employee
(1) Amrit Sharma is a metro railway employee.
(2) Amrit Sharma is a Metro Railway employee.
(3) Amrit Sharma is a metro railway Employee.
(4) None of the above

Ans. 2

61. Which is the correct spelling?
(1) canceled
(2) cancelled
(3) canciled
(4) canscelied

Ans. 2

62. Put in the correct verb form:
I know that you ……… twenty on your last birthday.
(1) were
(2) was
(3) are
(4) is

Ans. 1

Directions (Q. Nos. 63-67): Read the following passage carefully and answer the questions which follow as given below.

SANTINIKETAN, Aug. 17, 1998: The rainy season has returned, and the man is back at his work. He is Pannalal Patel, the man who has completed 96 years, and is still going strong.

Pannalal was once a ‘terrorist’. Then he turned into a Gandhian. At present his mission is “Meen Mangal” or “the well-being of fish”, as he calls it.

Come the rains and Pannalal would release millions of young salmons into rivers following through the neighborhood. He says that water without fish is just as absurd as fish without water.

On Independence Day Eve he had, as if, an appointment with the Ajoy, the river he loves and adores.

Choked up with silt and sand from bank to bank, the river remains almost dry throughout the year except in the rainy season. Once called ‘the crazy river’ for often changing its
course. Ajoy is now better known for the great destruction it causes, at intervals of some years, by flooding the villages on its banks. It then washes away people and cattle and houses, and brings great misery.

The appointed day arrived. It was a cloudy afternoon at Palitpur, the venue of the programme where a new bridge has been built across the river.

Short speeches were made. Songs were sung. Mr. Patel took a handful of the young salmon and threw them into the water-once, twice, thrice. Others followed him. The hero of the day looked happy, and a smile lit up his wrinkled face.

But some fisherman in the crowd were rather sceptical about the usefulness of the programme. Will the fish, when grown up, return to the same waters and be caught in their nets ?

Perhaps not. They talked among themselves. Mr. Patel, However, does not bother himself about who catches how much fish in which waters. He himself is a complete vegetarian. His only concern is the well-being of fish.

63. Pannalal Patel, who is very old, is still :
(1) strong
(3) very alert
(2) fond of fishing
(4) can walk fast

Ans. 1

64. Pannalal had an appointment with the river Ajoy :
(1) on 15th August
(2) on 14th August
(3) on 15th August morning
(4) on 14th August evening

Ans. 4

65. The Ajoy floods its banks:
(1) every rainy season
(2) every few years
(3) very rarely
(4) quite often

Ans. 3

66. According to Pannalal, water without fish is :
(1) tasteless
(2) unprofitable
(3) unthinkable
(4) impure

And. 3

67. The object of Pannalal’s programme at Palitpur was the welfare of:
(1) the fishermen
(2) society
(3) the Ajoy
(4) fish

Ans. 4

68. The meaning of ‘solicited’ is :
(1) advice requested
(2) to form a party
(3) to do a court case
(4) None of these

Ans. 1

69. Select the correct spelling
(1) Staff Quarters
(2) Staff Quaters
(3) Stuff Quarters
(4) None of these

Ans. 1

70. ‘Compact’ means:
(1) Face powder for women
(2) Computer software
(3) Put together in a small space
(4) None of the above

Ans. 1 & 3

Directions (Q. Nos. 71-72): Choose the correct word for the blanks.

71. … the boy return to his village ?
(1) Shall
(2) Will
(3) Was
(4) Shan’t

Ans. 2

sentences, will is used with the third person.
72. Songs …… … . sung in his memory.
(1) were
(2) is
(3) had
(4) been

Ans. 1

73. Change the following into a complex sentence :
He received the call of his friend and left for Delhi right away.
(1) Receiving the call of his friend, he left for Delhi right away.
(2) He received the call of his friend, therefore he left for Delhi right away.
(3) As soon as he received the call of his friend, he left for Delhi.
(4) He received the call of his friend and soon left for Delhi.

Ans. 3

74. Change the following Simple Sentence into a Complex Sentence:
His senior colleagues have been transferred to Dehradun.
(1) His colleagues having a seniority over him have been transferred to Dehradun
(2) His colleagues who are senior to him have been transferred to Dehradun.
(3) Some of his colleagues are senior to him therefore they have been transferred to Dehradun
(4) Being senior some of his colleagues have been transferred to Dehradun.

Ans. 2

75. The most common form of closing a letter to a close relative is:
(1) yours sincerely
(3) yours faithfully
(2) yours affectionately
(4) yours truly

Ans. 2

76. Punctuate the following:
Don’t worry father said he Ill soon leave the village and find a job in Delhi
(1) Don’t worry father “said he” I’ll soon leave the village and find a job in Delhi.
(2) Don’t worry father, said he “Il soon leave the village and find a job in Delhi.”
(3) “Don’t worry father,” said he, “I’ll soon leave the village and find a job in Delhi.”
(4) “Dont worry father said he” l’ll soon leave the village and find a job in Delhi.

Ans. 3

77. Find out the correct narration of the following direct Speech:
“I know this area because I used to live here”, he informed.
(1) He informed that he knew that area because he used to live there.
(2) He informed that he knew that area because he had lived there.
(3) He informed that he knew that area because he had been living there.
(4) He informed that he knew that area because he lived there.

Ans. 1

Directions (Q. Nos. 78-82): Each of the following sentences is divided into four parts (1), (2), (3) and (4). Some of the sentences have errors in one part and some have none. Find out which part of the sentence has an error.

78. He explained to the government why (a)/ the manufacturing of cars (b)/ have stopped in his new factory (c)/. No error (d).
(1) a
(2) b
(3) c
(4) d

Ans. 3

79. We have lived (a)/ in this house ever since (b)/ my father has died (c)/. No error (d)
(1) a
(2) b
(3) c
(4) d

Ans. 1

80. The Principal claimed that (a)/ there were less than fifty students present in the building(b)/ when it caught fire (c)/. No error/
(1) a
(2) b
(3) c
(4) d

Ans. 4

81. The examinations of the undergraduate students (a)/ are likely to commence (b)/ from Friday (c). No error (d)
(1) a
(2) b
(3) c
(4) d

Ans. 3

82. Few people know (a)/ that the climate of Shimla (b)/ is better than Srinagar (c). No error (d)
(1) a
(2) b
(3) c
(4) d

Ans. 3

83. “A violet by a mossy stone / Half hidden from the eye!” is a quote from the:
(1) Ode to Duty
(2) The Green Linnet
(3) Lucy Poems
(4) The Solitary Reaper

Ans. 3

84. Tick the correct one:
(1) Gita asked me where I lived.
(2) Gita asked to me where I lived.
(3) Gita asked me where did I live?
(4) Gita asked me where do you live?

Ans. 1

85. Informal essay is also known as:
(1) Funny essay
(2) Familiar essay
(3) Scholarly essay
(4) Impersonal essay

Ans. 2

86. Tick the correct auxiliary to indicate discontinued habit :
(1) There was a house there.
(2) There used to be a house there.
(3) There is a house there.
(4) There was used to be a house there.

Ans.

87. Wordsworth’s poems, mostly deal with:
(1) politics
(2) city life
(3) humble and rustic life
(4) revolution

Ans. 3

Directions (Q. Nos. 88-97): Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

We were in class when the headmaster came in, followed by a ‘new fellow’ not wearing the school uniform, and a school servant carrying a large desk. Those who had been asleep woke up, and everyone rose as if surprised at his work. The headmaster made a sign to us to sit down. Then turning to the class master, he said to him in a low voice: “Mr. Roger, here is a pupil whom I recommend to your care.” The new boy was wearing a tight green jacket, yellow trousers and a strange cap which soon attracted the attention of the whole class.

The new boy was still holding his strange cap on his knees ever after the prayers were over. ‘Rise’, said the master. The boy stood up; his cap fell. The whole class began to laugh. He stood to pick it up. A neighbour knocked it down again with his elbow: he picked it up once more. ‘Get rid of your helmet’, said the master, who was a bit of a joker. There was a burst of laughter from the boys, which so thoroughly shamed the boy that he didn’t know whether to keep his cap in his hand, leave it on the ground, or put it on his head. He sat down again and placed it on his knee.

‘Rise’, repeated the master, and tell me your name’. The new boy articulated in a stammering voice an unintelligible name, ‘Again!’ said the master. The same sputtering of syllables was heard, drowned by the tittering of the class. ‘Louder!’ cried the master; ‘louder!’ The new fellow opened a large mouth and shouted at the top of his voice as if calling someone the word ‘Charbovari’. A hubbub broke out; they shouted, barked, stamped and repeated ‘Charbovari! Charbovari!’

88. Who disturbed the peace of the class ?
(1) the new boy
(2) the mischievous boys of the class
(3) the master
(4) the headmaster

Ans. 2

89. What is the function of the clause ‘a school servant carrying a large desk’ in the opening sentence?
(1) just to provide an extra information
(2) to describe the atmosphere
(3) to create seriousness
(4) to create humour

Ans. 2

90. What contributed most to the misery of the new boy?
(1) the appearance of the boy
(2) his shyness
(3) the sadistic attitude of the master
(4) insenitive class-mates

Ans. 4

91. Which of the following is true about the description of the new boy?
(1) The boy has been sketched sympathetically
(2) The boy has been caricatured
(3) It is a serious description
(4) the writer seems to hate the boy

Ans. 1

92. The last part of the episode proves to be an anticlimax to:
(1) the class
(2) the boy
(3) the teacher
(4) All of these

Ans. 4

93. The boy was ‘sputtering’ syllables because he was:
(1) sad
(2) angry
(3) shy
(4) calm

Ans. 3

94. In the command of the master ‘Get rid of your helmet’ in the second paragraph:
(1) there is a cruel joke
(2) there is nothing cruel about it
(3) the master wants to help the boy.
(4) the master wants to discipline the class

Ans. 2

95. Which literary device has been used in the following sentence of the last paragraph ?
“The same sputtering of syllables was heard, drowned by the tittering of the class.”
(1) Metaphor
(2) Apostrophe
(3) Irony
(4) Onomatopoeia

Ans. 4

96. The word ‘hubbub’ in the last sentence of the passage means:
(1) complete silence
(2) dullness
(3) noise and excitement
(4) atmosphere

Ans. 2

97. Which of the following would be the most suitable title for the passage ?
(1) The mischievous master
(2) The mischievous class
(3) A funny boy in the class
(4) A new boy in the class

Ans. 2

98. Wordsworth, before his death, resided at :
(1) Rydal Mount
(2) Dove Cottage
(3) Grasmere Parsonage
(4) Allan Bank

Ans. 1

99. He ……… sitting beside a river.
(Fill in with the correct verbs):
(1) shall find
(2) is finded
(3) is saw
(4) was found

Ans. 4

Directions (Q. Nos. 100-101): Give the meaning of the idiom.
100. The new play has fallen flat:
(1) The play is a success
(2) The play met with a cold reception
(3) The play received good review
(4) None of the above

Ans. 2

101. Life is a bed of roses:
(1) Pleasant living
(2) Simple living
(3) Bed made of roses
(4) None of these

Ans. 1

102. ‘Charming and witty’ may be expressed as:
(1) Schism
(2) Scion
(3) Scintillating
(4) Sanguine

Ans. 3

103. Split into simple sentence:
In the night the thief came into the garden.
(1) It was night. The thief came into the garden.
(2) Night came. The thief came into the garden.
(3) At night. The thief was in the garden.
(4) Night fell. The thief came into the garden.

Ans. 1

104. ‘Alliteration’ may be defined as:
(1) a literary genre
(2) repeated consonants in a sentence
(3) a repetition of a speech sound in a sequence of words
(4) literary aptitude

Ans. 3

105. Which is the correct spelling?
(1) bivouck
(2) bivouk
(3) bivouac
(4) bivoak

Ans. 3

106. Fill in the gap with the correct preposition
On Saturday, he left Delhi …….. Mumbai.
(1) at
(2) for
(3) near
(4) to

Ans. 2

107. Join into a single sentence:
He was absent from school. He was ill.
(1) As he was ill he was absent from school.
(2) He was absent from school because of his illness.
(3) He was ill and so he was absent from school.
(4) None of the above

Ans. 2

Directions according
(Q. Nos. 108-110): Fill in the blanks to subject-verb concord.
108. A pair of trousers ……….. to go into his suitcase.
(1) should
(2) were
(3) are
(4) is

Ans. 4

109. There……. some books in his bag.
(1) is
(2) was
(3) were
(4) have

Ans. 3

110. You go first and I ……… you.
(1) shall follow
(2) am follow
(3) shall following
(4) am following

Ans. 1

112. William Wordsworth’s Tintern abbey is:
(1) a dramatic monologue
(2) a dramatic lyric
(3) a dramatic epic
(4) none of the above

Ans. 1

112. Which is the correct spelling?
(1) tyrannize
(2) tyrannise
(3) tyranize
(4) tyrranise

Ans. 2

113. ‘Epic’ is:
(1) an interior a story of a battle
(2) an interior a long nararative poem on a serious subject
(3) an interior a dramatic monologue
(4) an interior monologue

Ans. 2

114. To find fault with, in one word, is:
(1) cryptic
(2) criticize
(3) cruciate
(4) curtail

Ans. 3

115. In 1805, Wordsworth’s which poem was written?
(1) The Prelude
(2) Tintern Abbey
(3) Lucy Poems
(4) The Solitary Reaper

Ans. 2

116. Insert the correct word:
He……… his application when he heard he has not got the necessary certificates.
(1) withdraw
(2) had withdrawn
(3) withdrew
(4) got withdrawn

Ans. 2

117. The Prelude by Wordsworth was part of a vast work which was to be called:
(1) The Excursion
(2) Yellow Revisited
(3) The Recluse
(4) Peter Bell

Ans. 2

Directions (Q. Nos. 118-119) Tick the correctly
punctuated sentence.
118. (1) “You know, he isn’t dead, sir !”
(2) “You know he isnt dad, sir.”
(3) “You know, he is’nt dead, sir”
(4) “You know-He ins’t dead-sir !”

Ans.
119. (1) Alas! The king is dead.
(2) Alas! the King is dead.
(3) Alas! the King is dead!
(4) Alas. The King is dead.

Ans. 1

120. ‘Schematic’ means:
(1) disturbing
(2) diabolical
(3) grammatic
(4) diagrammatic

Ans. 4

121. Use the correct preposition:
She tuned ………. to the music programme.
(1) on
(2) onto
(3) into
(4) with

Ans. 1

122. ‘Act’ is :
(1) a major division in the action of a play
(2) an acting category in a play
(3) chapter of a play
(4) acting by actors

Ans. 1

123. Indicate the correct verb:
Before the Aryans …………. to India, Dravidians had lived there.
(1) coming (2) come
(3) came (4) did come

Ans. 3

124. The lower class was represented in Galsworthy’s:
(1) The Country House
(2) Fraternity
(3) The Forstyle Saga
(4) None of the above

Ans. 1

125. Tick the correct sentence:
(1) Not a girls was injured.
(2) Neither nor girl was injured.
(3) Neither girl was injured.
(4) None girl was injured.

Ans. 3