UPTGT English Previous Paper 2010: Solved Paper

UPTGT English Previous Paper 2010

This is UPTGT English Previous Paper 2010. It is completely solved.

 

1. Both Ram and Shyam (a)/ were not present (b)/ in the classroom (c)/. No error (d)
(1) a
(2) b
(3) c
(4) d

Ans. 4

2. It is really strange (a)/ that he has not (b)/ replied my letter (c)/. No error(d).
(1) a
(2) b
(3) c
(4) d

Ans. 3

3. Many things (a)/ have happened since (b)/ I have left the school (c)/. No error (d)
(1) a
(2) b
(3) c
(4) d

Ans. 3

4. He told me (a)/ that he is not (b)/ interested in games and sports (c)/. No error
(1) a
(2) b
(3) c
(4) d

Ans. 2

Direction (Q. Nos. expressions: 5-6): Tick the correct expressions:
5. (1) I am fed with you
(2) I am fed of you
(3) I am fed up with you
(4) I am fed of with you

Ans. 3

6. (1) Look before you do.
(2) Look before you leap.
(3) Look before you work.
(4) Look first and then leap.

Ans. 2

7. The beginning of the modern realistic drama in England took place with the writing of Caste, a play written by
(1) Pinero
(2) Robertson
(3) Arthur Jones
(4) Ibsen

Ans. 2

8. In which Charles Dickens’ novel we come across a character called Mr. Micawber?
(1) A Tale of Two Cities
(2) Great Expectations
(3) David Copperfield
(4) Oliver Twist

Ans. 3

9. To use another person’s thoughts, writings as one’s own is called.
(1) Plagiarism
(2) Syllogism
(3) Pantheism
(4) Parody

Ans. 1

10. ‘Willing suspension of disbelief’ is a phrase coined by
(1) Dryden
(2) Coleridge
(3) T.S. Eliot
(4) Arnold

Ans. 2

11. The Chaucerian Stanza or Rhyme Royal Comprises
(1) 7 lines (2) 8 lines (3) 9 lines (4) 4 lines

Ans. 1

12. The Little Man written by Galsworthy is a/an
(1) Novel
(2) Poem
(3) Play
(4) One Act play

Ans. 3

13. ‘A sudden and ridiculous descent from the exalted to the common-place and ordinary, especially when a writer, striving for the noble or pathetic, achieves the ludicrous’ is best expressed by the term.
(1) The comic relief
(2) Melodrama
(3) Bathos
(4) Paradox

Ans. 3

14. Who, among the following, was the first poet laureate officially appointed by the British sovereign?
(1) Ben Johnson
(2) Robert Southey
(3) Wordsworth
(4) Dryden

Ans. 4

15. The phrase ‘Objective co-relative’ has been coined by
(1) Ezra Pound
(2) Walt Whitman
(3) I.A. Richards
(4) T.S. Eliot

Ans. 4

16. ‘Sartor Resartus’ is a thought provoking work of
(1) William Morris
(2) Ibsen
(3) Carlyle
(4) Ruskin

Ans. 3

17. In the year 1637 Milton confided to his friend that he has fixed his mind upon writing some monumental poetical work.

Select among the following, the name of his friend to whom this information was given:
(1) Richard Powell
(2) Henry Lawes
(3) Edward King
(4) Diodati

Ans. 3

18. ‘As flies to wanton boys are we to the gods, they kill us for sport’
The above lines by Shakespeare occur in the play
(1) Julius Caesar
(2) Macbeth
(3) Hamlet
(4) King Lear

Ans. 4

19. The woman character Delilah appears in
(1) Dr. Faustus
(2) Twelfth Night
(3) Samson Agonistes
(4) Macbeth

Ans. 3

20. Galsworthy was awarded the Nobel Prize for Literature in
(1) 1931
(2) 1929
(3) 1930
(4) 1932

Ans. 4

21. ‘Will no one tell me what she sings, perhaps the plaintive numbers flow, for old unhappy far off things, and battles long ago.’
The above lines occurs in
(1) The Solitary Reaper
(2) Michael
(3) Three years She Grew
(4) An Evening Walk

Ans. 1

22. ‘Death of a Salesman’ is written by
(1) Faulkner
(2) O’Neill
(3) Arthur Miller
(4) Hemingway

Ans. 3

23. Who made the following remark about Milton? ‘Milton was of the Devil’ party without knowing it.
(1) Tilliard
(2) Coleridge
(3) Blake
(4) Christopher Hill

Ans. 3

24. The sounding cataract.
Haunted me like passion.
Those lines occur in the poem
(1) Resolution and Independence
(2) The Tables Turned
(3) The River Dudden
(4) Tintern Abbey

Ans. 4

25. Find out the figure of speech in the following line :
‘The waves thundered on the shore’
(1) Personification
(2) Hyperbole
(3) Onomatopoeia
(4) Metaphor

Ans. 4

26. Rewrite the following sentence using ‘too’:
He was so excited that he could not think.
(1) He was too excited and so he could not think.
(2) He was very too excited to think.
(3) He was too excited to think.
(4) He was much too excited to think.

Ans. 3

27. Tick the correctly punctuated sentence:
(1) They invoked Gods who blessed them.
(2) They invoked the Gods, who blessed them.

(3) They invoked Gods who blessed them.
(4) They invoked Gods who blessed them.

28. Tick the correctly punctuated sentence:
(1) The ganga rises from the Himalayas.
(2) The Ganga rises from the Himalayas.
(3) The ganga rises from the Himalayas.
(4) The Ganga rises from the himalayas.

Ans. 2

29. Othello killed Desdemona out of
(1) anger
(2) hatred
(3) love
(4) ignorance

Ans. 4

30. Shakespeare wrote
(1) romantic comedies
(2) comedies of manners
(3) comedies of humours
(4) sentimental comedies

Ans. 1

31. ‘The wisest, the brightest and the meanest’ is said of:
(1) Defoe
(2) Bacon
(3) Milton
(4) Dryden

Ans. 2

32. Complete the following sentence by selecting the correct option:
Shakespeare was born at …..
(1) Stratford-at-Avon
(2) Stratford-in-Avon
(3) Stratford-upon-Avon
(4) Stratford-on-Avon

Ans. 4

33. ‘Our bodies are our gardens, to which our wills are gardeners.’
The above words from the speech of
(1) Hamlet
(2) lago
(3) Viola
(4) Brutus

Ans. 2

34. Robert Southey was succeeded by………. as the poet Laureate of England.
(1) Tennyson
(2) Wordsworth
(3) Arnold
(4) Shelley

Ans. 2

35. ‘Let us go then, yo and I
When the evening is spread out against the sky
Like a patient etherised upon a table.’
The above lines have been written in
(1) Unrhymed Verse
(2) Free Verse
(3) Blank Verse
(4) iambic Meter.

Ans. 3

Directions (Q. Nos. 36-45): In questions 36 to 45 you have a passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

He is a very skilled man. Sometimes he sends his drill more than a mile into the earth. There is a lot of luck in drilling for oil. The drill may just miss the oil although it is near; on the other hand, it may strike oil at a fairly high level. When the drill goes down, it brings up soil. The samples of soils from various depths are examined for traces of oil. When we buy a few gallons of petrol for our cars, we pay not only the cost of the petrol but also part of the cost of the petrol cost of the search that is always going on.

36. Whales are
(1) the largest animals ever existing in the world
(2) the largest animals living on land at present
(3) the largest animals now living in the world
(4) the largest animals living in the Caspian Sea

Ans. 2

37. Vegetable oil
(1) was not known to people in ancient times.
(2) was well known to people long ago
(3) was known only in ancient times
(4) is known only to old people

Ans. 2

38. The term ‘mineral oil’ refers here to
(1) the oil from which petrol is made
(2) petrol only
(3) diesel only
(4) any oil that burns brightly

Ans. 4

39. Oil-burning lamps
(1) are in use in more and more homes these days
(2) are not very much in use now
(3) burn more brightly than any other type of lamps
(4) are used by a large number of people, although not so many as previously

Ans. 4

40. The purpose of lubrication is
(1) production of heat
(2) reduction of heat and friction
(3) to reach all parts of a machine
(4) production of the oil having the right thickness

Ans. 2

41. Mineral oil became very important only when
(1) engineers invented the internal combustion engine.
(2) scientists in Pennsylvania developed oil wells.
(3) lubricating oils were made from it.
(4) American Indians promoted its use.

Ans. 1

42. Scientists are of the opinion
(1) coal was formed from shale lying under the surface of the earth
(2) large deposits of mud on the sea bed went to form oil
(3) the sea creatures caught between layers of rock went to form oil.
(4) oil was formed from sea water when it was added by the process of chemistry, pressure and temperature.

Ans. 3

43. The author opines that where there is shale, there is likely to be oil because
(1) oil was first formed under the sea
(2) shale is a sedimentary rock
(3) oil was made from shale
(4) shale is a sort of oil

Ans. 2

44. The oil drill
(1) should invariably go at least a mile into the earth
(2) cannot go more than a mile into the earth
(3) often goes about a mile into the earth
(4) occasionally goes more than a mile into the earth

Ans. 4

45. The cost of unsuccessful drilling
(1) is borne by the driller
(2) is borne by the refineries
(3) is borne by the government
(4) is borne by the consumer of petrol or other petroleum products

Ans. 4

Directions (Q. Nos. 46-50): In questions 46 to 50 you have a passage. Read the passage carefully, and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Though fond of many acquaintances, I desire an intimacy only with a few. The Man in Black, whom I have often mentioned, is one whose friendship I could wish to acquire, because he
possesses my esteem. His manners, it is true, are tinctured with some strange inconsistencies; and he may be justly termed a humorist in a nation of humorists. Though he is generous even to profusion, he affects to be thought a prodigy of parsimony and prudence; though his conversation be replete with the most sordid and selfish maxims, his heart is dilated with the most unbounded love. I have known him to profess himself a man-hater, while his cheek was glowing with compassion; and while his looks were softened into pity, I have heard him use the language of the most ill-bounded ill nature. Some affect humanity and tenderness, others boast of having such disposition from nature; but he is the only man I ever knew who seemed ashamed of his natural benevolence. He takes as much pains to hide his feelings, as any hypocrite would to conceal his indifference but on every unguarded moment the mask drops off, and reveals him to the most superficial observer.

46. ‘Because he possesses my esteem’ means
(1) I hate him
(2) I have great regard for him
(3) He occupies my room unlawfully
(4) He does not like me

Ans. 2

47. ‘Humorist’ has been used for
(1) one who loves creating humour
(2) one who writes comedies of humours
(3) one who is capricious
(4) one who loves humorous people

Ans. 1

48. ‘Parsimony’ refers to
(1) the money that parsees use for donation
(2) avoidance of excess
(3) the quality of being a spendthrift
(4) the money that does not belong to the user

Ans. 2

49. ‘Glowing with compassion’ implies
(1) full of pity
(2) blushing
(3) red with anger
(4) shamefacedly

Ans. 1

50. ‘Reveals him’ means
(1) exposes his shameful conduct
(2) evidences his irritability
(3) makes his latent goodness evident
(4) manifests his attempt to hide his shameful conduct.

Ans. 3

Directions (Q. Nos. 51-55): In questions 51 to 55 you have a passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Truth and non-violence are our goals. Non-violence is the supreme dharma, there is no discovery of greater import than this. So long as we engage in mundane actions, so long as the soul and body are together, some violence will continue to occur through our agency. But we must renounce at least the violence that it is possible for us to renounce. We should understand that the less violence a religion permits, the more is the truth contained in it. If we can ensure the deliverance of India, it is only through truth and non-violence. Many people have the habit of hiding their own sentiments when in the presence of an important person and suiting their talk to his pleasure. They do not realize how cruelly they deceive themselves and harm the truth. One must say what one feels. It is impertinent to go against the reason. One must not hesitate the least to tell what one feels to anyone, be he a Minister of the Government or even a more exalted person. Deal with all with truth and non-violence.

51. ‘Import’ here means
(1) to bring from abroad
(2) that which is brought from abroad
(3) importance
(4) to be of consequence to

Ans. 3

52. ‘So long as soul and body are together’ means.
(1) So long as we are alive
(2) So long as we are able to meet our expenses
(3) So long as we keep ourselves away from religious disputes
(4) So long as we do not support the fight for freedom

Ans. 3

53. Deliverance implies
(1) the release of the soul from the body
(2) freedom from the British domination
(3) the author’s release from the jail
(4) authoritative opinion

Ans. 2

54. People hide their own sentiments before an important person
(1) because they are afraid of him
(2) because they do not want to let him know the real position
(3) because they are secretive by nature
(4) because they want to flatter and please him

Ans. 4

55. Which is the most truthful dharma?
(1) That which encourages violence
(2) That which discourages violence
(3) That which has nothing to do with non-violence
(4) That which is amoral

Ans. 2

56. ‘Allusion’
(1) is another spelling of illusion
(2) is a grammatical device
(3) is an indirect or passing reference to an event, person, place or artistic work
(4) is a dramatic device

Ans. 3

57. Who is known as ‘the poet’s poet’?
(1) John Milton
(2) Edmund Spenser
(3) John Dryden
(4) T.S. Eliot

Ans. 2

Directions (Q. Nos. 58-63): Fill in the blanks with correct prepositions from those given after every sentence:
58. I don’t understand; what you are getting
(1) on
(2) in
(3) at
(4) with

Ans. 1

59. He shook me……… the hand and helped me off with my coat.
(1) on
(2) by
(3) with
(4) off

Ans. 3

60. She is going to have another blouse made to go with her costume, as her old one is quite worn ………..
(1) to
(2) of
(3) out
(4) within

Ans. 3

61. We set ………. as soon as the old man pointed out the way
(1) of
(2) towards
(3) off
(4) for

Ans. 3

62. You must account to the manager ………… the money used.
(1) of
(2) about
(3) within
(4) for

Ans. 4

63. The police accused the young man ………. murder.
(1) of
(2) about
(3) for
(4) amid

Ans. 1

Directions (Q. Nos. 64-67) Select the correctly
punctuated sentences.

64. Speak clearly if you would be understood
(1) Speak clearly, if you would be understood?
(2) Speak clearly, if you would be understood.
(3) speak clearly, if you would be understood.
(4) Speak clearly, If you would be understood.

Ans. 2

65. Wealth may seek us but wisdom must be sought.
(1) Wealth may seek us, but wisdom must be sought.
(2) Wealth may seek us but wisdom must be sought.
(3) Wealth may seek us, But wisdom must be sought.
(4) Wealth may seek us, but wisdom must be sought!

Ans. 1

66. Perhaps cried he there may be such monsters that you describe
(1) “Perhaps” cried he. “there may be such monsters as you describe.”
(2) “Perhaps”, cried he, “There may be such monsters as you describe.”
(3) “Perhaps” Cried he, “there may be such monsters as you describe.”
(4) “Perhaps” cried he, “there may be such monsters as you describe.”

Ans. 4

67. There is a slavery that no legislation can abolish the slavery of caste.
(1) There is a slavery that no legislation can abolish: The slavery of caste.
(2) There is a slavery that no legislation can abolish: the slavery of caste.
(3) There is a slavery that no legislation can abolish, the slavery of caste.
(4) There is a slavery that no legislation can abolish: The Slavery of Caste.

Ans. 2

Directions (Q. Nos. 68-73): Select the correct
alternatives from those given.
68. They are pulling down the old theatre.
(1) The old theatre is being pulled down.
(2) The old theatre is being pulled down by them.
(3) The old theatre is pulling down.
(4) The old theatre has been pulling down.

Ans. 1

69. The organizers will exhibit the paintings till the end of the month.
(1) The painting will be exhibiting by the organizers till the end of the month.
(2) The painting will be presented in an exhibition till the end of the month.
(3) An exhibition of the paintings will be held till the end of the month.
(4) The painting will be exhibited by the organizers till the end of the month.

Ans. 4

70. He expected us to offer him the job.
(1) A job was expected by us to be offered him.
(2) He expected to be offered a job.
(3) An offer of a job by us was expected by him.
(4) An offer of a job was being expected by him.

Ans. 2

71. The P.M. was to have opened the dry dock.
(1) The dry dock was to have been opened by the P.M.
(2) It was expected that the P.M. would open the dry dock.
(3) The opening of the dry dock was to be done by the P.M.
(4) The P.M. was scheduled to open the dry dock.

Ans. 1

72. An uneasy silence succeeded the shot.
(1) The shot was successful after an uneasy silence.
(2) The shot was succeeded by an uneasy silence.
(3) The shot was succeeded by an uneasy silence among
them.
(4) There was an uneasy silence after the shot had been fired.

Ans. 2

73. He was made to surrender his passport:
(1) I made him to surrender his passport.
(2) The authorities made him to surrender his passport.
(3) They made him surrender his passport.
(4) We made him to surrender his passport.

Ans. 2

Directions (Q. Nos. 74-78): Change the narration in the followings:
74. The kidnappers said, “If you do not pay the ransom, we’ll kill the boy.”
(1) The kidnappers threatened to kill the boy if they did not pay the ransom.
(2) The kidnappers said that if they paid not the ransom, they will kill the boy.
(3) The kidnappers said to them that if you do not pay the ransom, we shall kill the boy.
(4) The kidnappers threatened that if the parents of the boy did not pay the ransom, the boy will be killed.

Ans. 1

75. ‘Ugh! There’s a slug in my lettuce. Waiter !’ he cried.
(1) He said ugh that there was a slug in his lettuce and asked the waiter to come
(2) He exclaimed with disgust that there was a slug in his lettuce and called the waiter
(3) He said to the waiter that ugh there was a slug in his lettuce
(4) He asked the waiter that there was a slug in his lettuce

Ans. 2

76. ‘I hope you’ll have a good journey,’ I said, I also said, ‘Good bye’.
(1) I bade him good bye and hoped that he would have a good journey
(2) I said that I hoped with good bye that he will have a good journey
(3) I was hopeful that he will have a good journey and bade him good bye
(4) I said him good bye and wished him a good journey

Ans. 1

77. ‘You used to be good at Grammar,’ Said I. ‘Why have you neglected it’?
(1) I said that he used to be good at Grammar and said why he had neglected it
(2) I said to him that he had been good at grammar and wanted to know why he had neglected it
(3) I reminded him that he used to be good at grammar and asked why he had neglected it
(4) I asked him that why had he neglected grammar when he used to be good at it

Ans. 3

78. I invited Rama to come for a drive the following day.
(1) I said to Rama, “”Will you come for a drive the following day?”
(2) I said to Rama, “Will you come for a drive the next day?”
(3) I put a question to Rama, “Will you come for a drive the day following?”
(4) I said, “Rama, would you like to come for a drive tomorrow?”

Ans. 4

79. ‘Cambridge School’ refers to
(1) a group of early twentieth century poets
(2) a group of early twentieth century novelists
(3) a group of early twentieth century dramatists
(4) a group of early twentieth century critics

Ans. 4

80. ‘Catharsis’
(1) is related to tragedy (2) is related to comedy
(3) is related to sonneteering (4) is related to farce

ans. 1

81. ‘Chorus’
(1) is a brand of writing inks
(2) is a group of singers in drama
(3) is a group of beautiful actresses
(4) is a group of D.J. dancers

Ans. 2

82. ‘Comic Relief implies
(1) the interval in the play or film
(2) a hilarious comedy.
(3) a short humorous episode interrupting a tragedy
(4) the effect of Catharsis.

Ans. 3

83. Morality plays were
(1) produced in the 15th the 16th centuries
(2) produced in the 17th century
(3) produced in the 18th century
(4) produced in the 19th century

Ans.

84. Name the figure of speech in the following line :
Why the, O brawling love, O loving hate.
(1) Metaphor
(2) Apostrophe
(3) Simile
(4) Oxymoron

Ans. 4

85. ‘Parable’ is
(1) a poem in paragraphs
(2) a book in an epic
(3) a brief tale illustrating some moral
(4) a cure of paralysis.

Ans. 3

86. Portia is the heroine of the play
(1) Hamlet
(2) The Merry Wives of Windsor
(3) The Tempest
(4) The Merchant of Venice

Ans. 4

87. The lines, “Age cannot wither her, nor Custom stale her infinite variety,” occur in
(1) All For Love
(2) Antony and Cleopatra
(3) Hamlet
(4) As You Like It

Ans. 2

88. The line ‘The mind is its own place, and in itself can make a heaven of hell, a hell of heaven’ occur in
(1) Lycidas
(2) Comus
(3) Paradise Regained
(4) Paradise Lost

Ans. 4

89. The lines
‘Bliss was it in that dawn to be alive, But to be young was very heaven’
occur in the poem of
(1) William Wordsworth
(2) William Shakespeare
(3) John Milton
(4) Christopher Marlowe

Ans. 1

90. ‘Loyalties criss-cross each other is a dialogue in a play by
(1) Shakespeare
(2) Milton
(3) Galsworthy
(4) Shaw

Ans. 3

91. The author of ‘Samson Agonistes’ was
(1) John Fletcher
(2) John Milton
(3) John Webster
(4) Ben Jonson

Ans. 2

92. Who of the following poets belongs to the Fleshly School of Poetry?
(1) Edmund Spenser
(2) T.S. Eliot
(3) John Keats
(4) D.G. Rosseti

Ans. 4

93. E.M. Forster belonged to
(1) The Fleshly School of Poetry
(2) The Georgians
(3) The Bloomsbury Group
(4) The Age of Interrogation

Ans. 3

94. Beat writers
(1) wrote in the 1950s
(2) wrote in the 1960s
(3) wrote in the 1940s
(4) wrote in the 1980s

Ans. 1

95. ‘Bucolic’ refers to
(1) the poets who wrote in praise of wine
(2) the poets who wrote pastoral poetry
(3) the poets who imitated pope
(4) the poets who imitated Wordsworth

Ans. 2

96. ‘Vindictive’ means
(1) windy
(2) revengeful
(3) stormy
(4) peace loving

Ans. 3

97. “Tumultuous’ means
(1) causing disturbance
(2) causing illness
(3) causing fear
(4) causing grief

Ans. 1

98. ‘Reticent’ means
(1) outspoken
(2) quarrelsome
(3) reserved
(4) benevolent

Ans. 3

99. ‘Nauseous’ means
(1) gaseous (2) venomous (3) sickening (4) generous

Ans. 3

100. ‘Hypothetical’ means
(1) practical
(2) sensitive
(3) philosophical
(4) supposed

Ans. 4

101. The murmurous haunt of flies on summer eaves. The figure of speech is
(1) Simile
(2) Onomatopoeia
(3) Metaphor
(4) Hyperbole

Ans. 2

102. Oh Fame-If e’er took delight in the Praises. The figure of speech is
(1) Personification
(2) Onomatopoeia
(3) Apostrophe
(4) Metaphor

Ans. 3

Directions (Q. Nos. 104-109) : Read each of the following sentences to trace the parts which are incorrect grammatically. The alphabet of the part is to be mentioned as the answer:

104. The director (a)/ failed in films after films (b)/ which he directed (c)/. No error (d).
(1) a
(2) b
(3) c
(4) d

Ans. 2

105. No sooner had (a)/ the doctor enter the hospital (b)/ than it began to rain (c). No error (d)
(1) a
(2) b
(3) c
(4) d

Ans. 2

106. Had he reached the station (a)/ a few minutes earlier (b)/ he had caught the train (c). No error (d)
(1) a
(2) b
(3) c
(4) d

Ans. 3

107. He committed suicide twice (a)/ before he died (b)/ and left the members of his family crying (c)/. No error (d)
(1) a
(2) b
(3) c
(4) d

Ans. 1

108. We congratulated him (a)/ for winning a scholarship (b)/ and being awarded the Governor’s medal (c)/. No error (d)
(1) a
(2) b
(3) c
(4) d

Ans. 2

109. The furnitures purchased by me (a)/ is sub-standard (b)/ not fit for my drawing room (c)/. No error (d)
(1) a
(2) b
(3) c
(4) d

Ans. 1

Directions (Q. Nos. 110-115) : Select the correctly spelt words:
110. (1) appelant
(2) appellant
(3) apellant
(4) appellent

Ans. 2

111. (1) Beelzebub
(2) Bilzebub
(3) Beilzebub
(4) Bielzebub

Ans. 1

112. (1) exaseration
(2) exaggeration
(3) exazeration
(4) exageration

Ans. 2

113. (1) hidrocortizone
(2) hydrocortisone
(3) hydrocortizone
(4) hidrocortisone

Ans. 2

114. (1) Sufragette
(2) suffragette
(3) suffragete
(4) sufragete

Ans. 2

115. (1) narcissus
(2) naarcissus
(3) narcisSous
(4) naarcissous

Ans. 1

116. Who wrote the following lines?
Fresh spring and summer and winter hoar, move my faint heart with grief.
(1) Keats
(2) Southey
(3) Shelley
(4) Coleridge

Ans. 3

117. The author of ‘Nightingales’ is
(1) Frost
(2) Robert Bridges
(3) Rupert Brook
(4) John Keats

Ans. 2

118. Of which poem is the following line a part ? For them no more the blazing heart shall burn.
(1) Lycidas
(2) Gray’s Elegy
(3) The Soholar Gipsy
(4) In Memoriam

Ans. 1

119. “The Alchemist’ is a
(1) novel
(2) book on chemistry
(3) comedy
(4) tragedy

Ans. 3

120. An alexandrine is a verse line in
(1) an iambic hexameter
(2) an iambic pentameter
(3) a dactylic tetrameter
(4) a trochaic hexameter

Ans. 1

121. W.H. Auden belonged to the
(1) Present century
(2) Nineteenth century
(3) Eighteenth century
(4) Twentieth century

Ans. 4

122. For the last thirty years of his life Thomas Hardy did not write
(1) short stories
(2) poems
(3) novels
(4) plays

Ans. 3

123. Robert Browning’s poetry is
(1) optimistic
(2) pessimistic
(3) melioristic
(4) neither optimistic nor pessimistic

Ans. 1

124. Milton was
(1) an Elizabethan poet
(2) a belated Elizabethan poet
(3) a Jacobean poet
(4) a Classical poet

Ans. 2

125. Dryden as a critic was
(1) a blind supporter of Aristotle
(2) an opponent of the critical theories of Aristotle
(3) unaware of the critical theories of Aristotle
(4) a rational follower of the critical theories of Aristotle

Ans. 2