UPTGT English Previous Paper 2013: Solved Paper

UPTGT English Previous Paper 2013

This is completely solved paper of UPTGT English Previous Paper 2013. You can evaluate yourself with this paper.

 

By the human obligations I mean the ability to behave in a reasonable way, to observe restraint so that restraints do not have to be imposed, to be able to think clearly and objectively so that false doctrines cannot gain ground. I believe that it also means the ability to see through nonsense political, economic, scientific, and so on, and the feeling that it is duty to resist it.

Choose the right option from the given unseen above.

1. Human obligations do not include
(1) behaving in a disciplined manner
(2) acquiring knowledge
(3) making others feel that you are always right
(d) thinking clearly on

Ans. 2

2. If one does not observe restraint
(1) people around on will grow hostile
(2) one’s friends will ignore one
(3) one’s life will be miserable
(4) people will see to it that one behaves responsibly

Ans. 4

3. When one does not think clearly and objectively?
(1) One fails to achieve success
(2) One tends to believe in the wrong things
(3) One is considered a fool
(4) One tends to make mistakes in day-to-day life

Ans. 2

4. It is one’s duty to resist
(1) all political propaganda
(2) religious practices
(3) unsatisfactory plans and programmes
(4) irrational ideas

Ans. 4

5. In the passage, the author is primarily concerned with
(1) moral conduct
(2) a humane approach to our problems
(3) the scientific point of view
(4) the acquisition of specialized knowledge

Ans. 3

6. Complete the sentence
Milton’s Areopagitica concerns with ………
(1) liberty of human rights
(2) freedom of humanity
(3) liberty of press
(4) freedom of politics

Ans. 3

7. Change the following sentence into complex sentence.
He had to sign, or be executed.
(1) If he did not signed, he had not executed.
(2) If he had not signed, he would have been executed.
(3) If he has signed, he would not executed.
(4) If he was signed, he did not executed.

Ans. 2

8. Find out the mis-spelt word.
(1) disparage
(2) malleable
(3) licentious
(4) dillema

Ans. 4

9. Who has written ‘Cymbeline’?
(1) Milton
(2) Shakespeare
(3) Wordsworth
(4) Galsworthy

Ans. 2

10. What is ‘Euphony’?
(1) Pleasant sound
(2) bitter sound
(3) serious sound
(4) mixed sound

Ans. 1

11. Change the sentence into passive voice.
I saw him opening the box.
(1) He was seen open the box
(2) He was seen opening the box
(3) He opened the box
(4) He was seen opened the box

Ans. 2

12. Elsinore in Denmark is the scene in a Shakespeare play. Which?
(1) King Lear
(2) Hamlet
(3) Coriolanus
(4) Titus Andronicus

Ans. 3

13. Find out the correct option
A sonnet consists
(1) 14 lines (2) 18 lines (3) 20 lines (4) 12 lines

14. Which of the following sentence is in passive voice?
(1) Always reach the school at time.
(2) Please bring me a glass of water.
(3) Let him read a book.
(4) Let the salary be given to these clerks.

Ans. 4

15. How many parts are there in The Prelude ?
(1) twelve
(2) Thirteen
(3) fourteen
(4) eleven

Ans. 3

16. Complete the sentence
Galsworthy’s play Strife deals with the subject of ………
(1) labour disputes
(2) justice
(3) wars
(4) class distinction

Ans. 1

17. Choose the correct meaning of the given word.
Craven.
(1) dishonest
(2) dark
(3) cowardly
(4) slavish

Ans. 3

18. Who has written, Jocelyn among the following writers ?
(1) Milton
(2) Shakespeare
(3) Galsworthy
(4) Wordsworth

Ans. 3

19. Name the ‘figure of speech’ in the following line.
‘Boys will be boys’.
(1) epigram
(2) litotes
(3) personification
(4) metonymy

Ans. 1

20. Complete the sentence.
Comus is
(1) a masque
(2) poetic line
(3) a pastoral allegory
(4) a farce

Ans. 1

21. Turn the following into indirect speech.
“Do you write a good hand?” he said.
(1) He asked whether I wrote a good hand
(2) He asked whether they wrote a good hand
(3) He asked whether I written a good hand
(4) He asked whether I was written a good hand

Ans. 1

22. Fill in the gap with an appropriate word.
I am badly in need ……… money.
(1) with
(2) of
(3) or
(4) on

Ans. 2

23. Complete the sentence.
Milton became blind at the age of…..
(1) 46 (2) 47
(3) 44
(4) 48

Ans. 3

24. Find out which part of the sentence has an error.
(1) Are you
(2) lived alone
(3) or married
(4) No error

Ans. 2

25. In which play of Shakespeare does Adam appear?
(1) Merry Wives of Windsor
(2) As You Like It
(3) Tempest
(4) Twelfth Night

Ans. 2

26. Complete the sentence with correct options given below.
She gave him…………he wanted.
(1) what
(2) that which
(3) that
(4) that what

Ans. 1

27. Fill in the gap.
I will sit …….. my desk to do my lesson.
(1) at (2) with (3) for (4) in

Ans. 1

28. Fill in the gap with an appropriate preposition.
Volpone fell a victim…………his own greed
(1) to
(2) of
(3) about
(4) for

Ans. 1

29. Find out which part of sentence has an error.
(1) Even though the shirt is rather expensive
(2) But I wish to
(3) purchase it with my own money
(4) No error

Ans. 2

30. Complete the sentence.
Dirge means
(1) A song of wedding
(2) A song of pleasure
(3) A song of grief
(4) A song of unfulfilled desire

31. Choose the correct option.
‘One impulse from a vernal wood’
The above line has been quoted from
(1) The Tables Turned
(2) Tintern Abbey
(3) The World is too Much With Us
(4) Ode to Duty

Ans. 1

32. People have tried their best to provoke the flood victims.
Find out the correct antonym of the italicised word.
(1) gratify (2) convince (3) pacify (4) attract

Ans. 3

33. Milton’s Paradise Lost consists of ……… books.
(1) twelve (2) ten
(3) six mpin (4) eight

Ans. 1

34. Select the correct option
There was…………
(1) a fly in milk
(2) fly in milk
(3) fly in the milk
(4) a fly in the milk

Ans. 4

35. Put the following in indirect speech.
“How smart you are “she said.
(1) She exclaimed that I am smart
(2) She exclaimed that he was very smart
(3) She exclaimed that she is smart
(4) She exclaimed she was smart

Ans. 2

36. Complete the sentence.
Ottava Rima is a ……… . stanza in lambic Pentameter.
(1) four-lined
(2) six-lined
(3) ten-lined
(4) eight-lined

Ans. 3

37. Who is the writer of ‘History of Britain’?
(1) William Shakespeare
(2) William Wordsworth
(3) John Milton
(4) John Galsworthy

Ans. 2

38. In which country is the story of Othello set?
(1) Denmark
(2) Venice
(3) England
(4) Scotland

Ans. 1

39. Find out the correct proverb.
(1) diamond cuts iron
(2) diamond cuts silver
(3) diamond cuts gold
(4) diamond cuts diamond

Ans. 4

40. Find out which part of the sentence has an error.
(1) If I am you
(2) I would have seen to it
(3) that I won the prize
(4) No error

Ans. 1

41. What does the idiom, ‘smell a rat’ means?
(1) to have reason to respect
(2) to talk boastfully
(3) to talk unfairly
(4) to discourage

Ans. Not Ans.

42. In which Shakespearean play does the following occur?
‘The bright day is done
And we are for the dark’
(1) Antony and Cleopatra
(2) King Lear
(3) Hamlet
(4) Measure for Measure

Ans. 1

43. Correct the following sentence.
(1) It was cold bitterly
(2) It was cold bitter
(3) It was awfuly coldly
(4) It was bitterly cold

Ans. 4

44. Choose the name of the Roman General who conquered England in 43 B.C. ?
(1) Julius Caesar
(2) Antony
(3) Claudius
(4) None of these

Ans. 3

45. Pick out the correct spelling of the word among the following words.
(1) plaatetude
(2) pllatitude
(3) pllattitude
(4) platitude

Ans. 4

46. Find out the mistake in the sentence given below.
(1) The driver was put
(2) for exceeding
(3) in the prison
(4) the speed limit

Ans. 2

47. Change the sentence into passive voice.
Do you not understand my meaning.
(1) I am not understood your meaning
(2) I do not understand meaning
(3) Is your meaning understood
(4) Is my meaning understood

Ans. 4

48. Find out the correct sentence.
(1) He was astonished at his success
(2) He was astonished in his success
(3) He was astonished on his success
(4) He was astonished for his success

Ans. 1

49. Pick out the correct antonym among the following words.
Extreme poverty has reduced them to a state of apathy.
(1) Cooperation
(2) Friendship
(3) Inspiration
(4) Enthusiasm

Ans. 4

50. In which year was Justice published?
(1) 1905 (2) 1908
(3) 1912 (4) 1910

Ans. 4

51. Who is Harold Cleaver in Galsworthy’s Justice’?
(1) Government Counsel
(2) Defence Counsel
(3) Judge
(4) Managing Clerk

Ans. 1

52. In which year, Galsworthy refused the offer of a knighthood?
(1) 1917
(2) 1918
(3) 1919
(4) 1920

Ans. 1

53. Who wrote, “Lilies that fester smell far worse than weeds’?
(1) Wordsworth
(2) Galsworthy
(3) Milton
(4) Shakespeare

Ans. 4

54. ‘Life of Milton’ has been written by
Choose the right option from the given alternatives.
(1) Samuel Johnson
(2) Ben Jonson
(3) Charles Lamb
(4) john Dryden

Ans. 1

55. What is true of the form of Shakespeare’s sonnet?
(1) It has an octave
(2) It has an integrated form with no such divisions
(3) It has three quatrains and couplet
(4) It has the endings of alternate lines rhyming with each other

Ans. 3

56. Fill in the gap with an appropriate auxiliary.
He was tired that he ………scarecly stand.
(1) could (2) did
(3) should do (4) had

Ans. 1

57. Change the voice
Why did he defraud you of your earnings ?
(1) Why were you defrauded to your earnings by him.
(2) Why was he defrauded of his earnings.
(3) Why did he defraud you for his earnings,
(4) Why were you defrauded of your earnings by him.

Ans. 4

58. In which play, Shakespeare has presented ‘a royal criminal’?
(1) King Lear
(2) Richard III
(3) Henry IV
(4) Henry VIII

Ans. 2

59. Name the figure of speech in the following lines.
(1) Simile
(2) Irony
(3) Metaphor
(4) Epigram

Ans. 4

60. When was John Galsworthy awarded the Nobel Prize for literature?
(1) 1927 (2) 1929
(3) 1932 (4) 1935

Ans. 3

61. Complete the sentence.
Epiphany means……….
(1) Manifestation of God’s presence
(2) Manifestation of Satan’s presence
(3) Fanciful world
(4) Supernatural power

Ans. 1

62. Who has written ‘Hamlet and His problems’?
(1) Shelley
(2) Shakespeare
(3) Eliot
(4) Bacon

Ans. 3

63. Complete the sentence.
The Globe Theatre was burnt down in …….
(1) 1617 (2) 1619
(3) 1613 (4) 1609

Ans. 3

64. Complete the sentence.
The error of Judgement in Tragedy is known as.
(1) hamartia
(2) catastrophe
(3) tragedy of blood
(4) catharsis

Ans. 1

65. In which year, Milton’s Paradise Lost was published ?
(1) 1668 (2) 1670 (3) 1667 (4) 1665

Ans. 3

66. Complete the sentence.
The reversal of fortune of tragic hero is called
(1) catharsis
(2) peripetia
(3) epistle
(4) poesis

Ans. 2

67. What is the full name of Mr. W.H. is Shakespeare’s sonnets?
(1) William Herbert
(2) William Henry
(3) William Hartley
(4) William Harry

Ans. 1

68. Find out which part of sentence has an error.
(1) The two students walked (2) Besides each other
(3) In silence
(4) No error

Ans. 2

69. Which of the following flowers does the Mad Ophelia not give away?
(1) violets
(2) rosemay
(3) pansies
(4) columbines

Ans. 1

70. Choose the correct alternative.
(1) have known
(2) knew
(3) know
(4) an knowing

Ans. 1

71. Who wrote Metafiction ?
(1) Roland Barthes
(2) Patricia Waugh
(3) Derrida
(4) Spivak

Ans. 2

72. “Come, thou mortal wretch,
With they sharp teeth this knot intrinsicate
In which book do the above lines occur?
(1) Cleopatra
(2) Twelfth Night
(3) Hamlet
(4) Midsummer Night’s Dream

Ans. 1

73. Fill in the gap.
The title of the play, ‘Justice’ is …….
(1) satirical
(2) inappropriate
(3) vague
(4) ironical

Ans. 4

74. How many sonnets are addressed to ‘Dark Lady’ by Shakespeare?
(1) 27
(2) 29
(3) 28
(4) 26

Ans. 3

75. How many sonnets are addressed to ‘W.H.’ by Shakespeare?
(1) 125
(2) 122
(3) 124
(4) 126

Ans. 4

76. What is the meaning of ‘Plagiarism’ ?
(1) poetic bankruptcy
(2) writing crisis
(3) literary theft
(4) reading problem

Ans. 3

77. Complete the sentence.
Milton’s poetic style is generally regarded as ………
(1) plain
(2) classical
(3) grand
(4) ornamental

Ans. 3

78. In which year, Milton’s Lycidas was written?
(1) 1638
(2) 1637
(3) 1632
(4) 1636

Ans. 2

79. Who invented and popularised the phrase, ‘Poetic justice’?
(1) Dryden
(2) Rymer
(3) Johnson
(4) Shakespeare

Ans. 2

80. Complete the sentence.
Shakespeare has written ……… historical plays.
(1) 4
(2) 6
(3) 7
(4) 8

Ans. None of the above 10 Historical plays

81. What is the synonym of ‘wisdom’?
(1) swell
(2) foolishness
(3) sagacity
(4) surrender

Ans. 3

82. What is ‘Baroque’?
(1) Jail
(2) Style
(3) culture
(4) book

Ans. 2

83. A Lyric is..
Find out the correct option.
(1) A long poem written in the form of an address.
(2) A poem written in praise of God.
(3) A short poem in which the poet expresses his/her intense personal feelings.
(4) A triumphal song

Ans. 3

89. Change the direct sentence into indirect.
Mohan Said, “Alas I am undone.”
(1) Mohan exclaimed sadly that he was undone.
(2) Mohan exclaimed that he was undone
(3) Mohan exclaimed that he was not undone
(4) Mohan exclaimed that he is undone

Ans. 1

90. Rearrange the sentence with correct order labeled as
PQRS. Choose the proper sequence.
(P) only time will tell
(Q) you credit the nation with
(R) whether the great future
(S) will turn out to be true.
(1) QPRS
(2) PRQS
(3) QRSP
(4) RSQP

Ans. 2

91. Fill in the gap with an appropriate conjunction.
………you wish it, it shall be done.
(1) since
(2) having
(3) for
(4) with

Ans. 1

92. What is meaning of phrase, To count upon’?
(1) to be grateful
(2) to clean a thing
(3) to relax
(4) to depend upon

Ans. 4

93. Complete the sentence with correct option.
‘Frailty, thy name is woman’; this remark is made by
(1) Macbeth
(2) King Lear
(3) Hamlet
(4) Othello

Ans. 3

94. Choose the correct option.
‘Little we see in Nature that is ours.’
The above line has been quoted from
(1) Tintern Abbey
(2) The World is too Much with Us
(3) Ode on Intimations of Imortality
(4) Lucy Grays

Ans. 2

95. Transform the following exclamatory sentence into assertion.
If only I had come one hour earlier.
(1) I wish I come one hour earlier.
(2) I wish I have come one hour earlier.
(3) I wish I had come one hour earlier.
(4) I wish I could come one hour earlier.

Ans. 3

96. Who is the writer of ‘Recluse’?
(1) Shakespeare
(2) Galsworthy
(3) Milton
(4) Wordsworth

Ans. 4

97. Complete the sentence,
‘Aesthetic’ means………
(1) sorrow (2) despair (3) beauty (4) pleasure

Ans. 3

98. Where was Wordsworth born?
(1) Cockerpate
(2) Cocker Hill
(3) Cockermouth
(4) Cockervalley

Ans. 3

99. Who is the writer of Descriptive Sketches ?
(1) Shakespeare
(2) Wordsworth
(3) John Milton
(4) Galsworthy

Ans. 2

100. Fill in the gap.
King Lear had……… daughters.
(1) two
(2) three
(3) four
(4) five

Ans. 2

101. When was the first complete collection of Shakespeare’s plays, known as The First Folio, published?
(1) 1623 (2) 1613
(3) 1616 (4) 1632

Ans. 1

102. “Take O take those lipe away,”
The above line occurs in
(1) Midsummer Night’s Dream
(2) Twelfth Night
(3) Antony and Cleopatra
(4) Measure for Measure

Ans. 4

103. Fill in the gap.
The public are cautioned…………..pickpockets.
(1) to
(2) for
(3) with
(4) against

Ans. 4

104. What is ‘Aside’?
(1) Addressed in words that the other actors are not supposed to hear.
(2) Addressed in words that the other actors are not supposed to hear.
(3) Looking behind when one speaks.
(4) Not paying attention.

Ans. 1

105. Who is Hamlet’s beloved in Hamlet?
(1) Olivia
(2) Ophelia
(3) Portia
(4) Cordelia

Ans. 2

106. Who has written Peter Bell among the followings?
(1) William Wordsworth
(2) Shakespeare
(3) John Galsowrthy
(4) John Milton

Ans. 1

107. Complete the sentence
The term ‘Novel’ was taken from the Italian word
(1) novella
(2) novelette
(3) novelle
(4) noval

Ans. 1

108. Wordsworth has expressed his views on transmigration of the soul in his poem
(1) The Prelude
(2) Ode to Duty
(3) Ecclesiastical Sketches
(4) Ode on the Intimations of Immortality

Ans. 2

109. Fill in the gap.
Galsworthy’s famous play, The Silver Box deals with ………
(1) the inequality of power
(2) the inequality of justice
(3) the inequlity of labour
(4) the inequality of money division

Ans. 1

110. Who considered romanticism, “liberalism in literature”?
(1) Wordsworth
(2) Plato
(3) Theodore Wats-Dunton
(4) Pater

Ans. Victor Hugo none of the above

111. What is soliloquy ?
(1) an actor’s secret thought uttered aloud
(2) secret speech
(3) an actor’s speech not to be heard by audience
(4) an actor’s speech meant for other characters also

Ans. 1

112. What could be the ‘tragic flaw’ in Hamlet?
(1) Noble
(2) Oedipus complex
(3) Vaulting ambition
(4) None of these

Ans. 4

113. Fill in the blank with an appropriate preposition.
She is ignorant………. what she pretends to know.
(1) in
(2) of
(3) with
(4) for

Ans. 2

114. Who asked, ‘How many children has Lady Macbeth’?
(1) L.C. Knights
(2) A.C. Bradley
(3) Rymer
(4) Wilson

Ans. 1

115. Who has written ‘Ruth’?
(1) Milton
(2) Galsworthy
(3) Shakespeare
(4) Wordsworth

Ans. 4

116. Transform the following sentence into exclamatory sentence.
He leads a most unhappy life.
(1) What an unhappy life he lead!
(2) What an unhapply life he leads!
(3) What an unhappy life he was leading!
(4) Why he leads a most unhappy life?

Ans. 1

117. Who revised King Lear so that Cordelia could marry Edgar at the end ?
(1) Nahum Tate
(2) Richard Bentley
(3) Johnson
(4) Rymer

Ans. 1

118. Choose the correct verb.
This paper………twice weekly.
(1) is appearing
(2) appears
(3) appearing
(4) have had appeared

Ans. 2

119. ‘Others abide our question, thou art free.
(1) Milton
(2) Ben Jonson
(3) Wordsworth
(4) Matthew Arnold

Ans. 4

120. In which Shakespearean play does Curan appear?
(1) Macbeth
(2) Othello
(3) King Lear
(4) Hamlet

Ans. 3

121. Find out the mistake in the sentence given below.
(1) She has told me
(2) that she saw my uncle
(3) on last Friday
(4) at the fair

Ans. 3

122. What kind the work is Samson Agonistes?
(1) verse-play
(2) lyrical drama
(3) epic
(4) short story

Ans. 1

123. Complete the sentence.
Simplicity, sweet music and melody are remarkable
features of
(1) epic
(2) ballad
(3) ode
(4) satire

Ans. 2

124. Fill in the blank with correct option given below.
His wish is tantamount…………a command.
(1) with
(2) to
(3) of
(4) for

Ans.

125. In which year, The Prelude was published
(1) 1805
(2) 1850
(3) 1855
(4) 1837

Ans. 2