UPTGT English Previous Paper 2016: Solved Paper

UPTGT English Previous Paper 2016

This is UPTGT English Previous Paper 2016. This will help you in understanding the pattern of UPTGT English.

 

1. The correct spelling is
(1) Perseverance
(2) Perrsivarance
(3) Persiverance
(4) Perseverence

Ans. 1

2. The correct spelling is
(1) Haemorhage
(2) Haemorrhage
(3) Hamorrhage
(4) Hemorrhage

Ans. 2

3. The correct spelling is
(1) Accommodate
(2) Accomodate
(3) Acommodate
(4) Accomodeta

Ans. 1

4. The correct spelling is
(1) Eflorescence
(2) Efflorescence
(3) Efforascence
(4) Efflerescence

Ans. 2

5. The correct spelling is
(1) Reminescent
(2) Riminisent
(3) Riminescent
(4) Reminiscent

Ans. 4

6. Hardly ………..  reached her home when the rain started.
(1) she
(2) had she
(3) did she (4) she had

7. The boss wanted to know ………. done the job.
(1) haw I had
(2) how would I have
(3) that had had I
(4) how had I

Ans. 1

8. I wish I …. ……. a king.
(1) were
(2) am
(3) was
(4) shall be

Ans. 1

Directions (Q. Nos. 9-10) : Four alternative ways of converting the direct speech into indirect speech are suggested for each of the following sentences.
Find out the correct one.

9. Don’t go near the water, children’, she said.
(1) She suggested that the children should not go near the water
(2) She asked the children that they may not go near the water
(3) She urged the children that they might not go near the water
(4) She warned the children not to go near the water

Ans. 4

10. He said, ‘Please, please give me another chance.
(1) He said politely that he may be given another chance
(2) He begged them to give him another chance
(3) He requested if he can be given another chance
(4) He requested if he could be given another chance

Ans. 2

11. The meaning of the idiom “a broken reed” is
(1) futile effort
(2) unreliable
(3) rare
(4) a sudden great shock

Ans. 2

12. The masculine gender of “Goose” is
(1) Drone
(2) Gander
(3) Drake
(4) None of these

Ans. 2

13. Which of the following is not correct (with reference to narration)?
(1) In changing direct speech into indirect speech, a simple present becomes a simple past
(2) The ‘shall’ of the future tense is changed into ‘should’
(3) The will of the future tense is changed into ‘shall’ and should’
(4) The pronouns of the direct speech are changed where necessary.

Ans. 3

14. In the formation of nouns from verbs which of the following in not correct?
(1) Abdicate-Abdication (2) Abdicate-Abduction
(3) Adopt-Adoption
(4) Affect-Affectation

Ans. 2

15. Which of the following words has the correct spelling?
(1) Rendezvous
(2) Rendau
(3) Rendawoos
(4) None of these

Ans. 1

16. Which of the following rules is not correct (with reference to narration)?
(1) When the reporting is, in the principal verb in the past tense, all present tenses of the direct are changed into the corresponding past tense.
(2) If the reporting verb is in the present tense, the tenses of the direct speech do not change.
(3) The pronouns of the direct speech are changed where necessary.
(4) Words expressing nearness in time or place never change.

Ans. 4

17. Which of the following statements is not correct With reference to English grammar?
(1) Case is a modification of the noun to distinguish its relation to other words.
(2) Nominative case has no relationship with a finite.
(3) Possessive case denotes ownership or possession.
(4) Objective case denotes a direct object of a transitive verb or the indirect object of a preposition.

Ans. 2

18. Which of the following statements is not correct?
(1) Numerical adjectives include the cardinal and the ordinal numbers.
(2) Partitive adjectives denote a part of a class or object.
(3) Descriptive adjectives denote quality, kind or condition
(4) Proper adjectives are non-descriptive adjectives

Ans. 4

19. In this expression, “Teaching is a science”, the underlined word is
(1) Verbal noun
(2) Abstract noun
(3) Concrete noun
(4) None of these

Ans. 1

20. Which statement is not correct with reference to primary auxiliary?
(1) Primary auxiliaries may be used independently as principal verbs (in some cases).
(2) Primary auxiliaries may change according to person, number and gender.
(3) Primary auxiliaries may be used as infinite forms of the verb if ‘to’ precedes them.
(4) The sole purpose of primary auxiliary is to demonstrate the supersegmental feature of expression.

Ans. 4

21. Which of the following is an example of Indirect Personal Pronoun, reflexive?
(1) They
(2) Myself
(3) One-another
(4) To-myself

Ans. 4

22. Which of the following sentences is grammatically correct?
(1) We rarely see a lion.
(2) He played good.a
(3) We scarcely see a lion.
(4) He lives miserly.

Ans. 1

23. Which of the following sentences is grammatically incorrect?
(1) Write in ink.
(2) He threw the stick into the river
(3) We went near the station.
(4) he was a favourite with his friends.

Ans. 3

24. Which of the following pairs is mismatched?
(1) Simple preposition after
(2) Compound preposition: off
(3) Disguised preposition: “a” and “o”
(4) Participle preposition: in lieu of

Ans. 2 & 4

25. Which of the following expressions is correct?
(1) Yours sincerely
(2) Your sincerely
(3) Your’s sincerely
(4) Yours’ sincerely

Ans. 1

26. Which of the following sentences is grammatically correct?
(1) Everyone should pray God.
(2) He wrote to me
(3) He wrote me.
(4) He suggested me this.

Ans. 2

27. Which of the following pairs is mismatched?
(1) Hamlet :1601
(2) Cymbeline 1608 (3) The Tempest: 1611
(4) Twelfth Night: 1601

Ans. 2

28. Which of the following is not a title to a play written by William Shakespeare?
(1) Henry V
(3) Henry V
(2) Henry VII
(4) Henry VIl

Ans. 4

29. Which of the following statements is incorrect with reference to John Milton?
(1) In 1671, Milton issued his last volume of poetry, which Contained Paradise Regained and Samson Agonistes’
(2) Paradise Regained is briefer and poorer than Paradise Lost
(3) ‘Samson Agonistes’, in form, has no unity of time, place and action.
(4) ‘Lycidas has the colour and music of the best Spenserian verse.

Ans. 3

30. In which of the following adjectives is not followed by correct preposition?
(1) Careful of dress
(2) Busy at lessons
(3) Annoyed at things
(4) Horrified at the sight

Ans. 1

31. With reference to the use of Punctuation marks, which of the following statements is not correct?
(1) A “dash” is never used to show a sudden change in thought.
(2) A “dash” is used to set off words in apposition or explanation.
(3) A “caret” is put below and aside the word or letter if some letter or word is to be inserted.
(4) A “dash” is used to summarize several subjects all belonging the same verb.

Ans. 1

32. Which of the following idiomatic comparisons is not correct?
(1) As bitter as gall
(2) As red as cherry
(3) As cheerful as bark
(4) As silent as star

Ans. 3

33. Which of the following is mismatched with reference to word/antonym sequence?
(1) Acquit : Convict
(2) Humble: Haughty
(3) Grand: Ordinary
(4) Desolate: Percolate

Ans. 4

34. Which of the following works of William Shakespeare is written in six-line stanza shows decided signs of immaturity.
(1) The Passionate Pilgrim
(2) The Rape of Lucrece
(3) Venus and Adonis
(4) None of the above

Ans. 3

35. Which of the following plays depicts middle-class provincial life?
(1) The Merry Wives of Windsor
(2) A Midsummer Night’s Dream
(3) Antony and Cleopatra
(4) The Winter’s Tale

Ans. 1

36. Which of the following works is not written by John Milton?
(1) Of Education
(2) Areopagitica
(3) On Shakespeare
(4) Alma or the Progress of the Mind

Ans. 4

37. Which of the following works is not written by John Milton?
(1) On His Blindness
(2) On the Late Massacre of Piedmont
(3) Ode on the Morning of Christ’s Nativity
(4) The Passionate Pilgrim

Ans. 4

38. Which of the following statements is true about Milton’s sonnet ‘0n His Blindness’?
(1) ‘On His Blindness’ is a precursor to ‘Lycidas
(2) ‘On His Blindness’ is a curtel sonnet
(3) Milton did not give a title to this sonnet. The title ‘On his Blindness’ is given by later anthologists
(4) None of the above

Ans. 3

39. ‘An Evening Walk’ is written by
(1) William Wordsworth
(2) John Milton
(3) William Shakespeare
(4) John Galsworthy

Ans. 1

40. Which of the following works is not written by William Wordsworth?
(1) The Thorn
(2) Simon Lee
(3) The ldiot Boy
(4) Beyond

Ans. 4

41. Who refers William Wordsworth as an “ever enduring man”?
(1) Dr. Johnson
(2) De Quincey
(3) John Keats
(4) S.T. Coleridge

Ans. 4

42. A Modern Comedy is written by
(1) John Galsworthyy
(2) Ben Jonson
(3) William Shakespeare
(4) Sheridan

Ans. 1

43. Johan Galsworthy ideas on drama are found in
(1) The Inn of Tranquility
(2) The Patrician
(3) Maid in waiting
(4) Indian summer of a Forsyte

Ans. 1

44. Cokeson is a character in
(1) Justice
(2) Areopagitica
(3) Macbeth
(4) As You Like It

Ans. 1

45. William Shakespeare’s Love’s Labour’s Lost was a free adaptation of
(1) The Spanish Tragedie of Thomas Kyd
(2) Menaechmi of Plautus
(3) Chronicles of England by Holinshed
(4) Decameran by Boccacio

Ans. 2

46. Who exclaims in his sonnet, that, “Under this carved marble of thine, sleep, brave tragedian, Shakespeare, sleepalone”?
(1) Ben Jonson
(2) John Dryden
(3) Michel Drayton
(4) William Basse

Ans. 4

47. Who describes William Shakespeare as, “an upstart crowe beautified with our feathers”?
(1) John Lyly
(2) George Peele
(3) Robert Greene
(4) Christopher Marlowe

Ans. 3

48. Who remarked about his father as given below:
“My father destined me from by infancy to the study of
polite literature, which I embraced with such avidity,
that from the age of twelve, I hardly ever retired from my books before midnight.”
(1) John Milton
(2) Lord Alfred Tennyson
(3) William Wordsworth
(4) John Galsworthy

Ans. 1

49. For whom did William Wordsworth speak in his famous line, “Thy soul was liked a star, and dwelt apart”?
(1) W. Shakespeare
(2) John Milton
(3) John Galsworthy
(4) Spencer

Ans. 2

50. Milton’s Paradise Regained takes its theme from
(1) St. Catherine Sermons (2) St. Luke’s Gospel
(3) The Bible
(4) Jesus Christ’s Preachings

Ans. 2

51. In which work of Wordsworth does the line-‘still sad music of humanity’ occur?
(1) Tintern Abbey
(2) Immortality Ode
(3) The Recluse
(4) The Prelude

Ans. 1

52. In which poem of Wordsworth, does the line, “Our birth is but a sleep and a forgetting”, occur?
(1) Tintern Abbey
(2) The Prelude
(3) The Recluse
(4) Immortality Ode

Ans. 4

53. Which of the following is a ‘pastoral elegy’?
(1) Elegy written in a Country Churchyard
(2) In Memoriam
(3) Lycidas
(4) Duino Elegy

Ans. 3

54. Lyrical Ballads was published in the year
(1) 1789
(2) 1785
(3) 1798
(4) 1791

Ans. 3

55. What kind of plays did Galsworthy write?
(1) Problem plays
(2) Poetic drama
(3) Absurd drama
(4) Kitchensink drama

Ans.

56. Which is the incorrect sentence?
(1) You have twenty rupees
(2) I have to ten-rupee notes
(3) India cannot accept the two nations theory
(4) Mankind is demented

Ans. 3

57. The famous epic Paradise Lost by Milton contains
(1) 16 books
(2) 10 books
(3) 12 books
(4) 14 books

Ans. 3

58. Which of the following plays of Shakespeare is not a comedy?
(1) As you Like It
(2) Twelfth Night
(3) A Midsummer Night’s Dream
(4) Antony and Cleopatra

Ans. 4

59. Lyric’ has been the most popular form of poetry during
(1) Early 18th Century
(2) Late 18th Century and Early 19th Century
(3) Early 20th Century
(4) Mid 20th Century

Ans. 2

60. Which form of poetry is used the poem, the Solitary Reaper?
(1) Ode
(2) Lyric
(3) Ballad
(4) Elegy

Ans. 2

61. ‘Desdemona’, famous Shakespearean character, belongs to which of the following plays?
(1) King Lear
(2) Hamlet
(3) Othello
(4) Twelfth Night

Ans. 3

62. “Life’s but a walking shadow .. It is a tale told by an idiot, full of sound and fury, signifying nothing.” Aforesaid line spoken by Macbeth occur in
(1) Act 1, Scene I of Macbeth
(2) Act V, Scene V of Macbeth
(3) Act IV, Scene I of Macbeth
(4) Act V, Scene lll of Macbeth

Ans. 2

63. Which of the following words is mis-spelt?
(1) Convenience
(2) Indispensable
(3) Yacht
(4) Consciensious

Ans. 4

64. Which of the following statements is incorrect as a rule of grammar?
(1) Shall’ with the subject in the second and third person introduces the idea of compulsion.
(2) Will with the subject in the first person expresses bleak sense of determination.
(3) Should’ with the second and third persons means ‘out to
(4) Would’ with the subject in the first person gives emphasis

Ans. 2

65. Which of the following is mismatched with reference to John Milton’s work?
(1) Of Education           1644
(2) Areopagitica           1647
(3) Lycidas                    1637
(4) Paradise Lost         1667

Ans. 2

66. Which of the following verbs is not followed by correct preposition?
(1) amalgamate with (2) anxious at
(3) bound to
(4) beneficent

Ans. 2

67. Which of the following statements is incorrect with reference to “colon”?
(1) The “colon” is used to introduce a list.
(2) The “colon” is used to introduce an explanation.
(3) The “colon” is used to separate two contracts.
(4) The “colon” is used to separate two related clauses

Ans. 1

68. “Beggars description” means
(1) Beyond description
(2) Less described
(3) By chance
(4) Poorly described

Ans. 1

69. Which of the following pairs is mismatched with reference to masculine-feminine gender sequence?
(1) Boar: Sow
(2) Fox: Vixen
(3) Buck: Doe
(4) Buck Rabbit: Pea Rabbit

Ans. 4

70. Which of the following is not a synonym of Frenzy’?
(1) Rage
(2) Excitement
(3) Guile
(4) Enthusiasm

Ans. 3

71. In the first folio edition of Shakespeare’s dramas, which play was omitted?
(1) Macbeth
(2) Pericles
(3) A Midsummer Night’s Dream
(4) Titus Andronicus

Ans. 2

72. Which of the following plays is a social satire dealing with the fashion and fads of the day?
(1) A Midsummer Night’s Dream
(2) Antony and Cleopatra
(3) Love’s Labour’s Lost
(4) None of the above

Ans. 3

73. In the state of his blindness, with whom Milton does not compare himself?
(1) Blind Thamysis
(2) Tiresias and Phineus
(3) Blind Maeonides
(4) Lycidas

Ans. 4

74. In the opening invocation of the Paradise Lost Horeb refers to
(1) Spirit
(2) Mt. Horeb
(3) Siloa
(4) Aonian

Ans. 2

75. Who is often called as “The Political Son of Spencer?
(1) John Milton
(2) William Shakespeare
(3) William Wordsworth
(4) John Galsworthy

Ans. 1

76. In William Wordsworth’s The Solitary Reaper, The Solitary Highland Lass’ is
(1) A girl from Ireland
(2) A girl from Scotland
(3) A girl from Arabian sands
(4) None of the above

Ans. 2

77. From which poem of William Wordsworth, the line-“Our birth is but a sleep and a forgetting”, is taken?
(1) Intimation of Immortality from Recollection of Early Childhood
(2) Upon Westminster Bridge
(3) Lucy
(4) The world is too much with us

Ans. 1

78. Which of the following works is a novelette written by John Galsworthy
(1) The Freelands
(2) The Forsyt Saga
(3) Jocelyn
(4) None of the above

Ans. 3

79. As a dramatist John Galsworthy belongs to the
(1) Romantic tradition
(2) Psychological tradition/school
(3) Realist tradition of Jones and Pinero
(4) Tradition of Edward Bond

Ans. 3

80. In The Forsyte Saga, the Forsytes belong to
(1) a country side family
(2) a typical city family
(3) the family of imaginary Islanders
(4) None of the above

Ans. 2

81. Which work has been called by Shakespeare as, ‘the first heir of my invention’?
(1) Hero and Leander
(2) The Rape of Lucrece
(3) Venus and Adonis
(4) The Comedy of Errors

Ans. 3

82. William Shakespeare died on
(1) 20th April, 1616
(2) 23rd April, 1616
(3) 28th April, 1616
(4) 25th April, 1616

Ans. 2

83. What was the name of the house of Shakespeare in Stratford?
(1) New Place
(2) Grand Palace
(3) Stratford House
(4) High Place

And. 1

84. Which is the correct serial of the tragedies of Shakespeare?
(1) Hamlet, King Lear, Macbeth, Othello
(2) Hamlet, Othello, King Lear, Macbeth
(3) Othello, King Lear, Hamlet, Macbeth
(4) Hamlet, Macbeth, King Lear, Othello

Ans. 2

85. In which work, Milton states that, “While the still Morn went out with sandals grey”?
(1) L Allegro
(2) Comus
(3) IL Penseroso
(4) Lycidas

Ans. 1

86. Through which work does Milton intend, ‘to justify the ways of God to men’
(1) Lycidas
(2) Samson Agonists
(3) Paradise Regained
(4) Paradise Lost

ans. 4

87. In which work of John Milton does the character Delilah appear ?
(1) Paradise Lost
(2) Comus
(3) Paradise Regained
(4) Samson Agonistes

Ans. 1

88. Wordsworth’s the Borderes comes under the category of
(1) Prose tragedy
(2) Verse tragedy
(3) Epic
(4) Ode

Ans. 2

89. In 1601. a collection of Shakespeare’s sonnet was printed by
(1) Dark Lady of the Sonnets (2) Mr. W.H.
(3) Thomas Thorpe
(4) George Peele

Ans. 3

90. An alternative name for prose ‘epigram’ is
(1) Aphorism
(2) Epiprosonium
(3) Epigramopso
(4) Apothegm

Ans. 4

91. Which out of the following is not a poem by Wordsworth?
(1) London 1802
(2) Strange Fits of Passion Have I known
(3) The Solitary Reaper
(4) London

Ans. 4

92. “Little we see in nature that is ours” is a line from
(1) “Tintern Abbey”
(2) “Immortality Ode”
(3) “Daffodils”
(4) “The World Is Too Much With Us”

Ans. 4

93. Which of the following Shakespeare plays is in three parts?
(1) Henry IV
(2) Richard III
(3) Richard II
(4) Henry VI

Ans. 4

94. The line, ‘They also serve who only stand and wait’, occurs in which of the following poems?
(1) ‘True Love’ by Shakespeare
(2) ‘On His Blindness’ by Milton
(3) ‘Daffodils’ by Milton
(4) ‘Ode On A Grecian Urn’ by John Keats

Ans. 2

95. Which of the following plays of Shakespeare does not belong to the last phase of his career ?
(1) Much Ado About Nothing (2) The Tempest
(3) Cymbeline
(4) The Winter’s Tale

Ans. 1

96. Which famous romantic poem contains the line- ‘Beauty is truth, truth beauty’?
(1) The World Is Too Much With Us
(2) Ode To A Nightingale
(3) To A Skylark
(4) Ode On A Grecian Urn

An 4

Direction (Q. Nos. 97-98): Following sentences have been transformed as per directions given in their brackets. Choose the correct sentence from the choices given.

97. As the weather was bad, we stayed indoors. (Simple sentence)
(1) The weather was bad and we stayed indoors
(2) Since the weather was bad, we stayed indoors
(3) It being a bad weather we stayed indoors
(4) None of the above

Ans. 3

98. He is believed to have died of malaria. (Complex sentence)
(1) He is believed that he would have died of malaria
(2) It is believed that he died of malaria
(3) It is believed that malaria is the cause of his death
(4) People believe that he died of malaria

Ans. 2

99. Shakespeare’s popular play Merchant of Venice belongs to which of the following literary forms?
(1) Comedy
(2) Romance
(3) History play
(4) Tragicomedy

Ans. 4

100. Which of the following is the dominant theme of Shakespeare’s famous play ‘King Lear’?
(1) Jealousy
(2) Ambition
(3) Revenge
(4) Filial Ingratitude

Ans. 4

101. Which of the following characters does not belong to famous Shakespearean tragedy, Hamlet ?
(1) Claudius
(2) Cassio
(3) Ophelia
(4) Polonius

Ans. 2

Directions (Q. Nos. 102-105): Choose the
appropriate preposition from the options given
below each of the following sentences :

102. Can the doctor cure him ……. asthma?
(1) from
(2) of
(3) within
(4) in

Ans. 2

103. You cannot prevent me ……. Working.
(1) of
(2) to
(3) from
(4) at

Ans. 3

104. I have not seen him …….. last month.
(1) for
(2) since
(3) from
(4) till

Ans. 2

105. Your behaviour does not admit _______ any excuses.
(1) in
(2) of
(3) for
(4) to

Ans. 4

106. Which of the following poems is not composed by John Milton?
(1) On His Blindness
(2) True Love
(3) L’Allegro
(4) Il Penseroso

Ans. 2

107. UBIQUITOUS denotes
(1) All powerful
(2) Too much assertive
(3) Loyal and sincere
(4) Seeming to be everywhere at the same time

Ans. 4

108. UNENVIABLE denotes
(1) arousing envy
(2) difficult or unpleasent
(3) that which is not accessible
(4) something that is not unavoidable

Ans. 2

109. INCUMBENCY denotes
(1) states of being in a privileged condition
(2) protection against any possible financial loss
(3) an official position or the duration when one holds if
(4) period which is counted for the purposes of pension

Ans. 3

110. The opposite of clandestine is
(1) Open
(2) Surreptitious
(3) Secret
(4) Serious

Ans. 1

111. Lugubrious means
(1) Dejected
(2) Imbecile
(3) Buttery
(4) Jovial

Ans. 1

Directions (Q. Nos. 112-115): Choose the sentence which makes appropriate use of verbs given in the brackets.

112. The police (kill) you, if you (try) to run away.
(1) The police (kills) you, if you (try) to run away
(2) The police (will kill) you, if you (try) to run away
(3) The police (may kill) you, if you (tried) to run away
(4) The police (would kill) you, if you (shall try) to run away

Ans. 2

113. I (be) there, situation (be) different
(1) I (had been) there, situation (was) different
(2) I (was) there, situation (was) different
(3) (Had) I (been) there, situation (would have been) different.
(4) (Had) I (been) there, situation (had been) different.

Ans. 3

114. If I (be) God, I (eliminate) all suffering
(1) If I (was) God, I (could eliminate) all suffering
(2) If I (were God), I (would eliminate) all suffering
(3) If I (had been) God, I (had eliminate) all suffering
(4) If I (am) God, I (can eliminate) all suffering

Ans. 2

115. I (wish) that you (be) right
(1) I (wished) that you (had been) right
(2) I (wish) that you (were) right
(3) I (wish) that you (will be) right
(4) I (may wish) that you (were right)

Ans. 2

Directions (Q. Nos. 116-120): Read the following passage carefully and choose the correct answer from the answers given below each question :

The good book of the hour, then, I do not speak of the bad ones-is simply the useful or pleasant talk of some person whom you cannot otherwise converse with, printed for you. Very useful often, telling you what you need to know; very pleasant often, as a sensible friend’s is similar in meaning pleasant talk would be. These bright account of travels; good-humoured and witty discussions of question; lively or pathetic story-telling in the form of novel; firm fact-telling, by the real agents concerned in the events of passing history;-all these books of the hour, multiplying among us as education becomes more general, are a peculiar characteristic and possession of the present age. We ought to be entirely thankful
for them, and entirely ashamed of ourselves if we make no good use of them. But we make the worst possible use, if we allow them to usurp the place of true books for strictly
speaking, they are not books at all, but merely litters or newspaper in good print.

116. How, according to the author, is the good book of the hour very useful?
(1) Because it gives the information required by you
(2) Because it is in printed form
(3) Because it gives you pleasure
(4) Because it is in the form of conversation

Ans. 1

117. Which of the following statements is not TRUE?
(1) The books of the hour are multiplying
(2) They are peculiar characteristic of the present age
(3) They are true scriptures of their writers
(4) We must be thankful for them

Ans. 3

118. How does the writer define the good book of the hour?
(1) The good book of the hour is informative in nature
(2) It is the useful or pleasant talk of someone in print
(3) The good book of the hour is mere communication
(4) The good book of the hour has no permanent value

Ans. 2

119. Which of the following conclusions based on the passage is not true?
(1) There are good books for all time
(2) The good books of the hour are useful as well as pleasant
(3) In the present age books of the hour are multiplying with the expansion of education
(4) True books have been replaced by books of the hour

Ans. 4

120. The book of the hour does not deal with one of the following. Identify
(1) Travel account
(2) Story-telling
(3) Fact-telling
(4) Preservation of knowledge

Ans. 4

Directions (Q.Nos. 121-125): Choose the option which is closest in meaning to the word given in CAPITALS.

121. MODERATE
(1) Not extreme
(2) Compromising
(3) Idealistic.
(4) Superficial

Ans. 1

122. IMPROPRIETY
(1) State of confusion and chaos
(2) Actions that are legally unsustainable
(3) Unlawful activities
(4) Actions that are morally wrong

Ans. 4

123. BIZARRE
(1) Imaginary
(2) Extremely pathetic
(3) Non-existent
(4) Very strange or unusual

Ans. 4

124. ASSIDUOUS
(1) Anxious
(2) Indifferent to one’s surroundings
(3) Working hard and taking great care
(4) Too much worried about one’s health

Ans. 3
125. IGNOMINY
(1) State of disorder
(2) Loss of public property
(3) Public shame
(4) Disappointment

Ans. 3