UPTGT English Previous Year Paper 2001: Solved Paper PDF

UPTGT English Previous Year Paper 2001

1. The type of fiction whose setting is in the mediaeval period, often in a gloomy castle replete with dungeons subterranean passages and use of ghosts and mysteries
is called-
(1) Picaresque novel
(2) Epistolary novel
(3) Gothic novel
(4) Historic novel

 

Right Ans. 2

2. Period between 1700-1745 in English literature is called
(1) The Restoration period
(2) The Augustan Age
(3) Caroline Age
(4) The Age of Johnson

 

Right Ans. 3

3. What is poetic license?
(1) Poetry written to established rules and regulations of verification
(2) Royal permission to write poetry
(3) Liberties with language and facts in poetry
(4) Poetic norms of a particular period

 

Right Ans. 3

4. The unbroken flow of thought and awareness in the waking mind is called
(1) Stream of consciousness
(2) Epiphany
(3) Negative capability
(4) Objective correlative

 

Right Ans. 1

5. What is meant by Catharsis?
(1) Tragic flaw in the antagonist
(2) Tragic flaw in the protagonist
(3) False step taken in dark
(4) Purgation of emotion of pity and fear

 

Right Ans. 4

6. The term Dystopia implies
(1) Pleasant imaginary world
(2) Unpleasant real world
(3) Pleasant real world
(4) Unpleasant imaginary world

 

Right Ans. 4

7. Who is the father of the term ‘Objective correlative’
(1) T.S. Eliot
(2) Matthew Arnold
(3) Wordsworth
(4) John Keats

 

Right Ans. 1

8. What is the theme of the proletarian novel
(1) Aristocratic class
(2) Middle class
(3) Warriors
(4) Working class

 

Right Ans. 4

9. A character which remains almost unchanged through out the story is called
(1) Round character
(2) Caricature
(3) Dynamic character
(4) Flat Character

 

Right Ans. 4

10. What is closet drama?
(1) Drama to be acted in open
(2) Drama to be read
(3) Drama to be acted indoor
(4) Drama to be performed in streets

 

Right Ans. 2

11. Who is the author of ‘Robinson Crusoe’?
(1) Daniel Defoe
(2) Henry Fielding
(3) Samuel Richardson
(4) John Galsworthy

 

Right Ans. 1

12. Best works of Shakespeare was done
(1) Before 1595
(2) After 1612
(3) Before 1601
(4) After 1603

 

Right Ans. 4

13. Venus and Adonis by Shakespeare was written in stanzas of
(1) Four Lines
(2) Seven Lines
(3) Six Lines
(4) Nine Lines

 

Right Ans. 2

14. Which drama of Shakespeare was not included in the first folio of 1623 by Hemiage and Condell
(1) Pericles
(2) Cymbeline
(3) Titus Andronicus
(4) Winter’s tale

 

Right Ans. 1

15. It is believed that Shakespeare was found guilty of deer poaching in the garden of
(1) William Herbert
(2) Thomas Lucy
(3) Robert Greene
(4) Thomas Thorpe

 

Right Ans. 3

16. Who is the author of the line
“Tyger’s heart wrapt in a player’s hide’ – about
Shakespeare.
(1) Ben Jonson
(2) Matthew Arnold
(3) Christopher Murlowe
(4) Robert Greene

 

Right Ans. 4

17. An unpatriotic man who loves not his country will thus treated by poets
(1) Hated
(2) Not immortalize
(3) Ridicule
(4) Not say any thing

 

Right Ans. 2

18. Such a man described in the passage will not achieve fame if he is
(1) Not of a noble family
(2) Not a great poet
(3) Not a rich man
(4) In no condition

 

Right Ans. 4

19. Passage deals with the problem of
(1) Brain drain
(2) Treason
(3) Corruption
(4) None

 

Right Ans. 4

20. In the passage man is said to die in double sense. Which death is repentable?
(1) Physical
(2) Cant be said
(3) Oblivion
(4) None

 

Right Ans. 3

21. The people who do not love their country are
(1) In majority
(2) Very few
(3) None
(4) Not clear

 

Right Ans. 3

22. Which one is the right chronological order of Shakespeare’s major tragedies
(1) Hamlet, Othello, King Lear, Macbeth
(2) Hamlet, King Lear, Macbeth, Othello
(3) Hamlet, Macbeth, Othello, King Lear
(4) Macbeth, King Lear, Hamlet, Othello

 

Right Ans. 1

23. Who called ‘Sweetest Shakespeare, Shakespeare Fancy’s child’
(1) Milton
(2) Coleridge
(3) Ben Jonson
(4) Arnold

 

Right Ans. 1

24. From where these lines have been taken and who is the speaker
We or such stuffs As dreams are made on, and our little life is rounded with a sleep.
(1) Macbeth, Macbeth
(2) Twelfth Night, Malvolio
(3) Hamlet, Hamlet
(4) Tempest, Prospero

 

Right Ans. 4

25. Shakespeare was not of an age, but for all time’ was uttered by
(1) John Milton
(2) Ben Johnson
(3) Matthew Arnold
(4) T.S. Eliot

 

Right Ans. 2

26. Where from these lines have been taken Good friend, for Jesus’ sake forbear, To dig the dust enclosed here! Blest be the man that spares these stones, And curst be he thatmoves my bones.
(1) Cymbeline
(2) As you like It
(3) Much Ado About Nothing
(4) Shakespeare’s tomb

 

Right Ans. 4

27. Where from the lines
Fear no more the heat of the sun,
Nor the furious winter’s rages;
Thou thy worldly task has done.
Home art gone and taken thy wages :
(1) Cymbeline
(2) Midsummer Night’s Dream
(3) King Lear
(4) Hamlet

 

Right Ans. 1

28. Who expresses the common judgement of whom when he says, “I do not remember that any book or person or event in my life ever made so great an impression upon
me is the plays of Shakespeare”.
(1) Dante
(2) Keats
(3) Goethe
(4) Wordsworth

 

Right Ans. 1

29. Hermia is a character in Shakespeare’s
(1) Midsummer Night’s Dream
(2) Romeo and Juliet
(3) Two Gentlemen of Verona
(4) Merry Wives of Windsor

 

Right Ans. 1

30. The line ‘This is the noblest Roman of them all’ -is said by
(1) Cleopatra
(2) Antony
(3) Brutus
(4) Caesar

 

Right Ans. 2

31. Milton was born in Bread street London in the year
(1) 1616
(2) 1620
(3) 1608
(4) 1643

 

Right Ans. 3

32. John Milton was blinded in the year 1652, What other event is peculiar in the year.
(1) Published comus
(2) His wife died
(3) Married
(4) Started paradise lost

 

Right Ans. 2

33. Lycidas was written in the memory of
(1) Sir Christopher Milton
(2) Arthur Hugh Clough
(3) Edward King
(4) Arthur Hallam

 

Right Ans. 3

34. Who wrote and about whom
‘Thy soul was like a star, and dwelt a part’.
(1) Milton about Shakespeare
(2) Keats about Milton
(3) Wordsworth about Milton
(4) Milton about Spencer

 

Right Ans. 3

35. The age of Milton when he wrote
‘On the morning of Christ’s Nativity’ was
(1) 20
(2) 23
(3) 43
(4) 47

 

Right Ans. 1

36. When was ‘Paradise lost’ Published
(1) 1657
(2) 1671
(3) 1637
(4) 1667

 

Right Ans. 4

37. Theme of Areopagitica is
(1) Liberty of women
(3) Sanction on press
(2) Freedom of press
(4) Sanction on polygamy

 

Right Ans. 3

38. Which one was Milton’s favorite
(1) Paradise Lost
(2) Paradise Regained
(3) Samson Agonistes
(4) None of the above

 

Right Ans. 2

39. ‘Nothing is here for tears, nothing to wail Or knock the breast, no weakness, no contempt Dispralse or blame, – nothing but well and fair and what may quiet us in deathso noble’ where from these lines taken
(1) Paradise Regained
(2) On His Blindness
(3) Paradise Lost
(4) Samson Agonistes

 

Right Ans. 4

40. The literary form of ‘Comus’ is
(1) A masque
(2) An epic
(3) A pastoral Elegy
(4) A Sonnet

 

Right Ans. 1

41. Whom Milton consider his master in poetry
(1) Chaucer
(2) Shakespeare
(3) John Donne
(4) Spenser

 

Right Ans. 4

42. The ‘Lyrical Ballads’ were better appreciated in America than in England. The first edition published in America in Year
(1) 1798
(2) 1805
(3) 1801
(4) 1802

 

Right Ans. 4

43. When was Wordsworth Laureated
(1) 1798
(2) 1805
(3) 1843
(4) Posthumously

 

Right Ans. 3

44. Where from these lines have been taken
Our birth is but a sleep and a forgetting :
The soul that rises with us, our life’s star,
Hath had elsewhere its setting.
(1) Tintern Abbey
(2) To a Skylark
(3) Intimation of Immortality
(4) None of these

 

Right Ans. 3

45……………. Nature never did betray
The heart that loved her ………..
These lines exist in
(1) Immortality ode
(2) Ode to Duty
(3) Michael
(4) Tintern Abbey

 

Right Ans. 1

46. When was ‘The Prelude’ published
(1) 1805
(2) 1832
(3) 1853
(4) None

 

Right Ans. 4

47. Several of Galsworthy’s early novels, were written under a pseudonym of
(1) Johnsin
(2) John Sinjohn
(3) Issac
(4) Elia

 

Right Ans. 2

48. The first successful novel of John Galsworthy was
(1) The Man Of Property
(2) Fraternity
(3) Silver Box
(4) Strife

 

Right Ans. 1

49. Which novel of Galsworthy is considered to be his masterpieces
(1) The Pigeon
(2) Island Pharisees
(3) Flowering Wilderness
(4) Indian Summer of a Forsyte

 

Right Ans. 4

50. Which is Galsworthy’s first play
(1) Loyalties
(2) Silver Box
(3) Justice
(4) Jocelyn

 

Right Ans. 2

51. When was John Galsworthy awarded Nobel Prize for literature
(1) 1933
(2) 1932
(3) 1930
(4) 1929

 

Right Ans. 2

52. ‘The Dark Flower’ by John Galsworthy is a
(1) A Love Drama
(2) A Tragic Play
(3) A Love Novel
(4) A Comic Play

 

Right Ans. 3

53. Which drama of Galsworthy deals with the conflict between capitalists and labourers
(1) Strife
(2) Silver Box
(3) Loyalties
(4) The Skin Game

 

Right Ans. 1

Directions (Q. Nos. 54-58): Answer the questions based on the passage given below:

We are all short-sighted, and very often see but one side of a matter; our views are not extended to all that has a connection with it. From this defect I think no man is free. We see but in part, and we know but in part, and therefore it is no wonder we conclude not right from our partial views. This might instruct the proudest esteemer of his own parts how useful it is to talk and consult with others, even such as come short of him in
capacity, quickness, and penetration; for since on one sees all, and we generally have different prospects of the same thing,
according to our different, as I may say, positions to it, it is not incongruous to think, nor beneath anyman to try, whether another man may not have notions of things which have escaped him, and which his reason would make use of if they came into his mind.

54. Since no one is perfect and whole-sighted so its of no use taking suggestions from other such people to reach a conclusion
(1) Incorrect
(2) Correct
(3) Can not be said confirmedly
(4) None of the above

 

Right Ans. 1

55. As it is not in our capacity to see the things as whole so making a partial judgement is
(1) Justified
(2) Partially Justified
(3) Not Justified
(4) None

 

Right Ans. 2

56. How can one amend and improve his judgement of things
(1) Its not possible
(2) By consulting other imperfect people
(3) By avoiding it
(4) By forcing one’s judgement

 

Right Ans. 2

57. What is the meaning of ‘Incongruous’
(1) Appropriate
(2) Absurd
(3) Dignified
(4) Useful

 

Right Ans. 2

58. Suggestion and consultation can be made only with our superior inability- The statement is
(1) Correct
(2) None
(3) Incorrect
(4) Not clear

 

Right Ans. 3

59. The misspelt word is
(1) Comittee
(2) Miscellaneous
(3) Nursery
(4) Occurrence

 

Right Ans. 1

60. Find the correctly spelt word
(1)Grammaer
(2) Haven
(3) Havene
(4) Macaber

 

Right Ans. 2

61. How many parts of speech are there in number
(1) 6
(2) 7
(3) 8
(4) 10

 

Right Ans. 3

62. His courage won him honour. The word ‘honour’ is
(1) Adjective
(2) Noun
(3) Adverb
(4) Verb

 

Right Ans. 2

63. Find out the correct sentence
(1) Alm is given to the beggar.
(2) Alms is given to the beggars.
(3) Alms are given to the beggars.
(4) None of the above

 

Right Ans. 3

64. Find the correct sentence
(1) Tom, I and you ate sweets
(2) I, you and tom ate sweets
(3) I, Tom and you ate sweets
(4) You, Tom and I ate sweets

 

Right Ans. 4

65. Which sentence has a transitive verb
(1) He was looking at me.
(2) Don’t interfere in the quarrel.
(3) He has gone to Patna.
(4) He treated her badly.

 

Right Ans. 4
Exlanation: Transitive verb has an object. Her is an object in the given sentence

66. Correctly punctuated sentence is
(1) The other boy (Mukul (alias Munna)) was there.
(2) The other boy (Mukul [alias Munna]) was there.
(3) The other boy [Mukul (alias Munna)] was there.
(4) Two brackets are not used in a single sentence.

 

Right Ans. 2

67. The meaning of Liaison is
(1) Hatred
(2) Love
(3) Rough
(4) Intimacy

 

Right Ans. 4

68. What is the meaning of Indigent
(1) Rich
(2) Brave
(3) Intellectual
(4) Poor

 

Right Ans. 4

69. Antonym of Zenith is
(1) Nadir
(2) Important
(3) Summit
(4) Heaven

 

Right Ans. 1

70. A cure for all diseases is
(1) Panacea
(2) Temporal
(3) Gratis
(4) None

 

Right Ans. 1

71. What is the meaning of pertinent ?
(1) Narrow minded
(2) Curious
(3) Relevance
(4) Upside down

 

Right Ans. 3

72. What is the meaning of imminent ?
(1) Famous
(2) Near at hand
(3) Crafty
(4) Rare

 

Right Ans. 2

73. Change the narration of the sentence
You say, ‘I cut the finger’.
(1) You say that you cut the finger.
(2) You said that you had cut the finger.
(3) You say that I cut the finger.
(4) You said that I had cut the finger.

 

Right Ans. 1

74. Which one is the correct sentence
(1) He said that earth was round.
(2) He said that earth is round.
(3) He said that earth has been round.
(4) None of the above

 

Right Ans. 2

75. Which sentence is correct
(1) The news of the train accident are shocking.
(2) The news of the train accident is shocking.
(3) The news of the train accidents is shocking.
(4) None of the above

 

Right Ans. 2

76. Find the correct sentence
(1) He is one of those boys who are wicked.
(2) He is one of those boys who is wicked.
(3) He is one of those boy who is wicked.
(4) He is one of those boy who are wicked.

 

Right Ans. 1

77. Choose the correct sentence
(1) Two hundred rupees are not a big sum.
(2) Two hundred rupee are not a big sum.
(3) Two hundreds rupee are not a big sum.
(4) Two hundred rupees is not a big sum.

 

Right Ans. 4

78. The correct sentence is
(1) The bag together with the books are lost.
(2) The bags to together with the book is lost.
(3) The bag together with the books is lost.
(4) The bags together with the books is lost.

 

Right Ans. 3

79. In which of the sentence ‘above’ is used as adverb
(1) The moral law is above the civil
(2) Analyse the above sentence
(3) Our blessing come from above
(4) The heavens are above

 

Right Ans. 4

80. In which sentence ‘As’ is used as conjunction
(1) We walked as fast as we could.
(2) She likes the same colour as I do.
(3) As he was poor I helped him.
(4) None of the above

 

Right Ans. 3

81. Pick out the most implying meaning – Ingenuity
(1) Skilfulness
(2) Sentimental
(3) Bullness
(4) Certainly

 

Right Ans. 1

82. Change the voice – The news pleased him.
(1) He was pleased by the news.
(2) He was pleased with the news.
(3) He was pleased to the news.
(4) None of the above

 

Right Ans. 2

83. Change the voice – we may finish the work soon.
(1) The work may be finished soon.
(2) The work might be finished soon.
(3) The work might finish soon.
(4) None of the above

 

Right Ans. 1

84. Change the voice – where did sita buy the hat?
(1) Where Sita bought the hat.
(2) From where did Sita bought the hat.
(3) Where was the hat bought by Sita.
(4) None of the above

 

Right Ans. 3

85. Point out the figure of speech – To err is human to forgive divine
(1) Antithesis
(2) Metaphor
(3) Apostrophe
(4) Simile

 

Right Ans. 1