UPTGT English Previous Year Paper 2016: Solved Paper PDF

UPTGT English Previous Year Paper 2016

1. The correct spelling is
(1) Perseverance
(2) Perrsivarance
(3) Persiverance
(4) Perseverence

 

Right Ans. 1

2. The correct spelling is
(1) Haemorhage
(2) Haemorrhage
(3) Hamorrhage
(4) Hemorrhage

 

Right Ans. 2

3. The correct spelling is
(1) Accommodate
(2) Accomodate
(3) Acommodate
(4) Accomodeta

 

Right Ans. 1

4. The correct spelling is
(1) Eflorescence
(2) Efflorescence
(3) Efforascence
(4) Efflerescence

 

Right Ans. 2

5. The correct spelling is
(1) Reminescent
(2) Riminisent
(3) Riminescent
(4) Reminiscent

 

Right Ans. 4

6. Hardly … reached her home when the rain started.
(1) she
(2) had she
(3) did she (4) she had

 

Right Ans. 2

7. The boss wanted to know……… done the job.
(1) haw I had
(2) how would I have
(3) that had had I
(4) how had I

 

Right Ans. 1

8. I wish I…. ……. a king.
(1) were
(2) am
(3) was
(4) shall be

 

Right Ans. 1

Directions (Q. Nos. 9-10) : Four alternative ways of converting the direct speech into indirect speech are suggested for each of the following sentences.
Find out the correct one.

9. Don’t go near the water, children’, she said.
(1) She suggested that the children should not go near the water
(2) She asked the children that they may not go near the water
(3) She urged the children that they might not go near the water
(4) She warned the children not to go near the water

 

Right Ans. 4

10. He said, ‘Please, please give me another chance.
(1) He said politely that he may be given another chance
(2) He begged them to give him another chance
(3) He requested if he can be given another chance
(4) He requested if he could be given another chance

 

Right Ans. 2

11. The meaning of the idiom “a broken reed” is
(1) futile effort
(2) unreliable
(3) rare
(4) a sudden great shock

 

Right Ans. 2

12. The masculine gender of “Goose” is
(1) Drone
(2) Gander
(3) Drake
(4) None of these

 

Right Ans. 2

13. Which of the following is not correct (with reference to narration)?
(1) In changing direct speech into indirect speech, a simple present becomes a simple past
(2) The ‘shall’ of the future tense is changed into ‘should’
(3) The will of the future tense is changed into ‘shall’ and should’
(4) The pronouns of the direct speech are changed where necessary.

 

Right Ans. 3

14. In the formation of nouns from verbs which of the following in not correct?
(1) Abdicate-Abdication (2)Abdicate-Abduction
(3) Adopt-Adoption
(4) Affect-Affectation

 

Right Ans. 2

15. Which of the following words has the correct spelling?
(1) Rendezvous
(2) Rendau
(3) Rendawoos
(4) None of these

 

Right Ans. 1

16. Which of the following rules is not correct (with reference to narration)?
(1) When the reporting is, in the principal verb in the past tense, all present tenses of the direct are changed into the corresponding past tense.
(2) If the reporting verb is in the present tense, the tenses of the direct speech do not change.
(3) The pronouns of the direct speech are changed where necessary.
(4) Words expressing nearness in time or place never change.

 

Right Ans. 4

17. Which of the following statements is not correct With reference to English grammar?
(1) Case is a modification of the noun to distinguish its relation to other words.
(2) Nominative case has no relationship with a finite.
(3) Possessive case denotes ownership or possession.
(4) Objective case denotes a direct object of a transitive verb or the indirect object of a preposition.

 

Right Ans. 2

18. Which of the following statements is not correct?
(1) Numerical adjectives include the cardinal and the ordinal numbers.
(2) Partitive adjectives denote a part ofa class or object.
(3) Descriptive adjectives denote quality, kind or condition
(4) Proper adjectives are non-descriptive adjectives

 

Right Ans. 4

19. In this expression, “Teaching is a science”, the underlined word is
(1) Verbal noun
(2) Abstract noun
(3) Concrete noun
(4) None of these

 

Right Ans. 1

20. Which statement is not correct with reference to primary auxiliary?
(1) Primary auxiliaries may be used independently as principal verbs (in some cases).
(2) Primary auxiliaries may change according to person, number and gender.
(3) Primary auxiliaries may be used as infinite forms of the verb if ‘to’ precedes them.
(4) The sole purpose of primary auxiliary is to demonstrate the supersegmental feature of expression.

 

Right Ans. 4

21. Which of the following is an example of Indirect Personal Pronoun, reflexive?
(1) They
(2) Myself
(3) One-another
(4) To-myself

 

Right Ans. 4

22. Which of the following sentences is grammatically correct?
(1) We rarely see a lion.
(2) He played good.
(3) We scarcely see a lion.
(4) He lives miserly.

 

Right Ans. 1

23. Which of the following sentences is grammatically incorrect?
(1) Write in ink.
(2) He threw the stick into the river
(3) We went near the station.
(4) he was a favourite with his friends.

 

Right Ans. 3

24. Which of the following pairs is mismatched?
(1) Simple preposition after
(2) Compound preposition: off
(3) Disguised preposition: “a” and “o”
(4) Participle preposition: in lieu of

 

Right Ans. 2 & 4

25. Which of the following expressions is correct?
(1) Yours sincerely
(2) Your sincerely
(3) Your’s sincerely
(4) Yours’ sincerely

 

Right Ans. 1

26. Which of the following sentences is grammatically correct?
(1) Everyone should pray God.
(2) He wrot
(3) He wrote me.
(4) He suggested me this.

 

Right Ans. 2

27. Which of the following pairs is mismatched?
(1) Hamlet :1601
(2) Cymbeline 1608 (3) The Tempest: 1611
(4) Twelfth Night: 1601

 

Right Ans. 2

28. Which of the following is not a title to a play written by William Shakespeare?
(1) Henry V
(3) Henry V
(2) Henry VII
(4) Henry VIl

 

Right Ans. 4

29. Which of the following statements is incorrect with reference to John Milton?
(1) In 1671, Milton issued his last volume of poetry, which Contained Paradise Regained and Samson Agonistes’
(2) Paradise Regained is briefer and poorer than Paradise Lost
(3) ‘Samson Agonistes’, in form, has no unity of time, place and action.
(4) ‘Lycidas has the colour and music of the best Spenserian verse.

 

Right Ans. 3

30. In which of the following adjectives is not followed by correct preposition?
(1) Careful of dress
(2) Busy at lessons
(3) Annoyed at things
(4) Horrified at the sight

 

Right Ans. 1

31. With reference to the use of Punctuation marks, which of the following statements is not correct?
(1) A “dash” is never used to show a sudden change in thought.
(2) A “dash” is used to set off words in apposition or explanation.
(3) A “caret” is put below and aside the word or letter if some letter or word is to be inserted.
(4) A “dash” is used to summarize several subjects all belonging the same verb.

 

Right Ans. 1

32. Which of the following idiomatic comparisons is not correct?
(1) As bitter as gall
(2) As red as cherry
(3) As cheerful as bark
(4) As silent as star

 

Right Ans. 2

33. Which of the following is mismatched with reference to word/antonym sequence?
(1) Acquit : Convict
(2) Humble: Haughty
(3) Grand: Ordinary
(4) Desolate: Percolate

 

Right Ans. 4

34. Which of the following works of William Shakespeare is written in six-line stanza shows decided signs of immaturity.
(1) The Passionate Pilgrim
(2) The Rape of Lucrece
(3) Venus and Adonis
(4) None of the above

 

Right Ans. 3

35. Which of the following plays depicts middle-class provincial life?
(1) The Merry Wives of Windsor
(2) A Midsummer Night’s Dream
(3) Antony and Cleopatra
(4) The Winter’s Tale

 

Right Ans. 1

36. Which of the following works is not written by John Milton?
(1) Of Education
(2) Areopagitica
(3) On Shakespeare
(4) Alma or the Progress of the Mind

 

Right Ans. 4

37. Which of the following works is not written by John Milton?
(1) On His Blindness
(2) On the Late Massacre of Piedmont
(3) Ode on the Morning of Christ’s Nativity
(4) The Passionate Pilgrim

 

Right Ans. 4

38. Which of the following statements is true about Milton’s sonnet ‘0n His Blindness’?
(1) ‘On His Blindness’ is a precursor to ‘Lycidas
(2) ‘On His Blindness’ is a curtel sonnet
(3) Milton did not give a title to this sonnet. The title ‘On his Blindness’ is given by later anthologists
(4) None of the above

 

Right Ans. 3

39. ‘An Evening Walk’ is written by
(1) William Wordsworth
(2) John Milton
(3) William Shakespeare
(4) John Galsworthy

 

Right Ans. 1

40. Which of the following works is not written by William Wordsworth?
(1) The Thorn
(2) Simon Lee
(3) The ldiot Boy
(4) Beyond

 

Right Ans. 4

41. Who refers William Wordsworth as an “ever enduring man”?
(1) Dr. Johnson
(2) De Quincey
(3) John Keats
(4) S.T. Coleridge

 

Right Ans. 4

42. A Modern Comedy is written by
(1) John Galsworthyy
(2) Ben Jonson
(3) William Shakespeare
(4) Sheridan

 

Right Ans. 1

43. Johan Galsworthy ideas on drama are found in
(1) The Inn of Tranquility
(2) The Patrician
(3) Maid in waiting
(4) Indian summer of a Forsyte

 

Right Ans. 1

44. Cokeson is a character in
(1) Justice
(2) Areopagitica
(3) Macbeth
(4) As You Like It

 

Right Ans. 1

45. William Shakespeare’s Love’s Labour’s Lost was a free adaptation of
(1) The Spanish Tragedie of Thomas Kyd
(2) Menaechmi of Plautus
(3) Chronicles of England by Holinshed
(4) Decameran by Boccacio

 

Right Ans. 2

46. Who exclaims in his sonnet, that, “Under this carved marble of thine, sleep, brave tragedian, Shakespeare, sleepalone”?
(1) Ben Jonson
(2) John Dryden
(3) Michel Drayton
(4) William Basse

 

Right Ans. 4

47. Who describes William Shakespeare as, “an upstart crowe beautified with our feathers”?
(1) John Lyly
(2) George Peele
(3) Robert Greene
(4) Christopher Marlowe

 

Right Ans. 3

48. Who remarked about his father as given below:
“My father destined me from by infancy to the study of
polite literature, which I embraced with such avidity,
that from the age of twelve, I hardly ever retired from my books before midnight.”
(1) John Milton
(2) Lord Alfred Tennyson
(3) William Wordswoth
(4) John Galsworthy

 

Right Ans. 1

49. For whom did William Wordsworth speak in his famous line, “Thy soul was liked a star, and dwelt apart”?
(1) W. Shakespeare
(2) John Milton
(3) John Galsworthy
(4) Spencer

 

Right Ans. 2

50. Milton’s Paradise Regained takes its theme from
(1) St. Catherine Sermons (2) St. Luke’s Gospel
(3) The Bible
(4) Jesus Christ’s Preachings

 

Right Ans. 2

51. In which work of Wordsworth does the line-‘still sad music of humanity’ occur?
(1) Tintern Abbey
(2) Immortality Ode
(3) The Recluseo
(4) The Prelude

 

Right Ans. 1

52. In which poem of Wordsworth, does the line, “Our birth is but a sleep and a forgetting”, occur?
(1) Tintern Abbey
(2) The Prelude
(3) The Recluse
(4) Immortality Ode

 

Right Ans. 4

53. Which of the following is a ‘pastoral elegy’?
(1) Elegy written in a Country Churchyard
(2) In Memoriam
(3) Lycidas
(4) Duino Elegy

 

Right Ans. 3

54. Lyrical Ballads was published in the year
(1) 1789
(2) 1785
(3) 1798
(4) 1791

 

Right Ans. 3

55. What kind of plays did Galsworthy write?
(1) Problem plays
(2) Poetic drama
(3) Absurd drama
(4) Kitchensink drama

 

Right Ans. 1

56. Which is the incorrect sentence? o stauan
(1) You have twenty rupees
(2) I have to ten-rupee notes
(3) India cannot accept the two nations theory
(4) Mankind is demented

 

Right Ans. 3

57. The famous epic Paradise Lost by Milton contains
(1) 16 books
(2) 10 books
(3) 12 books
(4) 14 books

 

Right Ans. 3

58. Which of the following plays of Shakespeare is not a comedy?
(1) As you Like It
(2) Twelfth Night
(3) A Midsummer Night’s Dream
(4) Antony and Cleopatra

 

Right Ans. 4

59. Lyric’ has been the most popular form of poetry during
(1) Early 18th Century
(2) Late 18th Century and Early 19th Century
(3) Early 20th Century
(4) Mid 20th Century

 

Right Ans. 2

60. Which form of poetry is used the poem, the Solitary Reaper?
(1) Ode
(2) Lyric
(3) Ballad
(4) Elegy

 

Right Ans. 2

61. ‘Desdemona’, famous Shakespearean character, belongs to which of the following plays?
(1) King Lear
(2) Hamlet
(3) Othello
(4) Twelfth Night

 

Right Ans. 3

62. “Life’s but a walking shadow .. It is a tale told by an idiot, full of sound and fury, signifying nothing.” Aforesaid line spoken by Macbeth occur in
(1) Act 1, Scene I of Macbeth
(2) Act V, Scene V of Macbeth
(3) Act IV, Scene I of Macbeth
(4) Act V, Scene lll of Macbeth

 

Right Ans. 2

63. Which of the following words is mis-spelt?
(1) Convenience
(2) Indispensable
(3) Yacht
(4) Consciensious

 

Right Ans. 4

64. Which of the following statements is incorrect as a rule of grammar?
(1) Shall’ with the subject in the second and third person introduces the idea of compulsion.
(2) ‘Will’ with the subject in the first person expresses bleak sense of detemination.
(3) Should’ with the second and third persons maeans ‘out to
(4) Would’ with the subject in the first person gives emphasis

 

Right Ans. 2

65. Which of the following is mismatched with reference to John Milton’s work?
(1) Of Education 1644
(2) Areopagitica 1647
(3) Lycidas 1637
(4) Paradise Lost 1667

 

Right Ans. 2

66. Which of the following verbs is not followed by correct preposition?
(1) amalgamate with (2) anxious at
(3) bound to
(4) beneficent

 

Right Ans. 2

67. Which of the following statements is incorrect with reference to “colon”?
(1) The “colon” is used to introduce a list.
(2) The “colon” is used to introduce an explanation.
(3) The “colon” is used to separate two contracts.
(4) The “colon” is used to separate two related clauses

 

Right Ans. 1

68. “Beggars description” means
(1) Beyond description
(2) Less described
(3) By chance
(4) Poorly described

 

Right Ans. 1

69. Which of the following pairs is mismatched with reference to masculine-feminine gender sequence?
(1) Boar: Sow
(2) Fox: Vixen
(3) Buck: Doe
(4) Buck Rabbit: Pea Rabbit

 

Right Ans. 4

70. Which of the following is not a synonym of Frenzy’?
(1) Rage
(2) Excitement
(3) Guile
(4) Enthusiams

 

Right Ans. 2

71. In the first folio edition of Shakespeare’s dramas, which play was omitted?
(1) Macbeth
(2) Pericles
(3) A Midsummer Night’s Dream
(4) Titus Andronicus

 

Right Ans. 2

72. Which of the following plays is a social satire dealing with the fashion and fads of the day?
(1) A Midsummer Night’s Dream
(2) Antony and Cleopatra
(3) Love’s Labour’s Lost
(4) None of the above

 

Right Ans. 3

73. In the state of his blindness, with whom Milton does not compare himself?
(1) Blind Thamysis
(2) Tiresias and Phineus
(3) Blind Maeonides
(4) Lycidas

 

Right Ans. 4

74. In the opening invocation of the Paradise Lost Horeb refers to
(1) Spirit
(2) Mt. Horeb
(3) Siloa
(4) Aonian

 

Right Ans. 2

75. Who is often called as “The Political Son of Spencer?
(1) John Milton
(2) William Shakespeare
(3) William Wordsworth
(4) John Galsworthy

 

Right Ans. 1

76. In William Wordsworth’s The Solitary Reaper, The Solitary Highland Lass’ is
(1) A girl from lreland
(2) A girl from Scotland
(3) A girl from Arabian sands
(4) None of the above

 

Right Ans. 2

77. From which poem of William Wordsworth, the line-“Our birth is but a sleep and a forgetting”, is taken?
(1) Intimation of Immortality from Recollection of Early Childhood
(2) Upon Westminster Bridge
(3) Lucy
(4) The world is too much with us

 

Right Ans. 1

78. Which of the following works is a novelette written by John Galsworthy
(1) The Freelands
(2) The Forsyt Saga
(3) Jocelyn
(4) None of the above

 

Right Ans. 3

79. As a dramatist John Galsworthy belongs to the
(1) Romantic tradition
(2) Psychological tradition/school
(3) Realist tradition of Jones and Pinero
(4) Tradition of Edward Bond

 

Right Ans. 3

80. In The Forsyte Saga, the Forsytes belong to
(1) a country side family
(2) a typical city family
(3) the family of imaginary Islanders
(4) None of the above

 

Right Ans. 2

81. Which work has been called by Shakespeare as, ‘the first heir of my invention’?
(1) Hero and Leander
(2) The Rape of Lucrece
(3) Venus and Adonis
(4) The Comedy of Errors

 

Right Ans. 3

82. William Shakespeare died on
(1) 20th April, 1616
(2) 23rd April, 1616
(3) 28th April, 1616
(4) 25th April, 1616

 

Right Ans. 2

83. What was the name of the house of Shakespeare in Stratford?
(1) New Place
(2) Grand Palace
(3) Stratford House
(4) High Place

 

Right Ans. 1

84. Which is the correct serial of the tragedies of Shakespeare?
(1) Hamlet, King Lear, Macbeth, Othello
(2) Hamlet, Othello, King Lear, Macbeth
(3) Othello, King Lear, Hamlet, Macbeth biw
(4) Hamlet, Macbeth, King Lear, Othello

 

Right Ans. 2

85. In which work, Milton states that, “While the still Morn went out with sandals grey”?
(1) L Allegroslape
(2) Comus
(3) II Penseroso-bnsqsbn
(4) Lycidas

 

Right Ans. 1

86. Through which work does Milton intend, ‘to justify the ways of God to men’
(1) Lycidas
(2) Samson Agonists
(3) Paradise Regained
(4) Paradise Lost

 

Right Ans. 4

87. In which work of John Milton does the character Delilah appear ?
(1) Paradise Lost
(2) Comus
(3) Paradise Regained
(4) Samson Agonistes

 

Right Ans. 1

88. Wordsworth’s the Borderes comes under the category of
(1) Prose tragedy
(2) Verse tragedy
(3) Epic
(4) Ode

 

Right Ans. 2

89. In 1601. a collection of Shakespeare’s sonnet was printed by
(1) Dark Lady of the Sonnets (2) Mr. W.H.
(3) Thomas Thorpe
(4) George Peele

 

Right Ans. 3

90. An alternative name for prose ‘epigram’ is
(1) Aphorism
(2) Epiprosonium
(3) Epigramopso
(4) Apothegm

 

Right Ans. 4

91. Which out of the following is not a poem by Wordsworth?
(1) London 1802
(2) Strange Fits of Passion Have I known
(3) The Solitary Reaper
(4) London

 

Right Ans. 4

92. “Little we see in nature that is ours” is a line from
(1) “Tintern Abbey”
(2) “Immortality Ode”
(3) “Daffodils”
(4) “The World Is Too Much With Us”

 

Right Ans. 4

93. Which of the following Shakespeare plays is in three parts?
(1) Henry IV
(2) Richard III
(3) Richard II
(4) Henry VI

 

Right Ans. 4

94. The line, ‘They also serve who only stand and wait’, occurs in which of the following poems?
(1) ‘True Love’ by Shakespeare
(2) ‘On His Blindness’ by Milton
(3) ‘Daffodils’ by Milton
(4) ‘Ode On A Grecian Urn’ by John Keats

 

Right Ans. 2

95. Which of the following plays of Shakespeare does not belong to the last phase of his career ?
(1) Much Ado About Nothing (2) The Tempest
(3) Cymbeline
(4) The Winter’s Tale

 

Right Ans. 1

96. Which famous romantic poem contains the line- ‘Beauty is truth, truth beauty’?
(1) The World Is Too Much With Us
(2) Ode To A Nightingale
(3) To A Skylark
(4) Ode On A Grecian Urn

 

Right Ans. 4

Direction (Q. Nos. 97-98): Following sentences have been transformed as per directions given in their brackets. Choose the correct sentence from the choices given.

97. As the weather was bad, we stayed indoors. (Simple sentence)
(1) The weather was bad and we stayed indoors
(2) Since the weather was bad, we stayed indoors
(3) It being a bad weather we stayed indoors
(4) None of the above

 

Right Ans. 3

98. He is believed to have died of malaria. (Complex sentence)
(1) He is believed that he would have died of malaria
(2) It is believed that he died of malaria
(3) It is believed that malaria is the cause of his death
(4) People believe that he died of malaria

 

Right Ans. 2

99. Shakespeare’s popular play Merchant of Venice belongs to which of the following literary forms?
(1) Comedy
(2) Romance
(3) History play
(4) Tragicomedy

 

Right Ans. 4

100. Which of the following is the dominant theme of Shakespeare’s famous play ‘King Lear’?
(1) Jealousy
(2) Ambition
(3) Revenge
(4) Filial Ingratitude

 

Right Ans. 4

101. Which of the following characters does not belong to famous Shakespearean tragedy, Hamlet ?
(1) Claudius
(2) Cassio
(3) Ophelia
(4) Polonius

 

Right Ans. 2

Directions (Q. Nos. 102-105): Choose the
appropriate preposition from the options given
below each of the following sentences :

102. Can the doctor cure him ……. asthma?
(1) from
(2) of
(3) within
(4) in

 

Right Ans. 2

103. You cannot prevent me ……. Working.
(1) of
(2) to
(3) from
(4) at

 

Right Ans. 3

104. I have not seen him …….. last month.
(1) for
(2) since
(3) from
(4) till

 

Right Ans. 2

105. Your behaviour does not admit _______ any excuses.
(1) in
(2) of
(3) for
(4) to

 

Right Ans. 4

106. Which of the following poems is not composed by John Milton?
(1) On His Blindness
(2) True Love
(3) L’Allegro
(4) Il Penseroso

 

Right Ans. 2

107. UBIQUITOUS denotes
(1) All powerful
(2) Too much assertive
(3) Loyal and sincere
(4) Seeming to be everywhere at the same time

 

Right Ans. 4

108. UNENVIABLE denotes
(1) arousing envy
(2) difficult or unpleasent
(3) that which is not accessible
(4) something that is not unavoidable

 

Right Ans. 2

109. INCUMBENCY denotes
(1) states of being in a privileged condition
(2) protection against any possible financial loss
(3) an official position or the duration when one holds if
(4) period which is counted for the purposes of pension

 

Right Ans. 3

110. The opposite of clandestine is
(1) Open
(2) Surreptitious
(3) Secret
(4) Serious

 

Right Ans. 1

111. Lugubrious means
(1) Dejected
(2) Imbecile
(3) Buttery
(4) Jovial

 

Right Ans. 2

Directions (Q. Nos. 112-115): Choose the sentence which makes appropriate use of verbs given in the brackets.

112. The police (kill) you, if you (try) to run away.
(1) The police (kills) you, if you (try) to run away
(2) The police (will kill) you, if you (try) to run away
(3) The police (may kill) you, if you (tried) to run away
(4) The police (would kill) you, if you (shall try) to run away

 

Right Ans. 2

113. I (be) there, situation (be) different
(1) I (had been) there, situation (was) different
(2) I (was) there, situation (was) different
(3) (Had) I (been) there, situation (would have been) different.
(4) (Had) I (been) there, situation (had been) different.

 

Right Ans. 3

114. If I (be) God, I (eliminate) all suffering
(1) If I (was) God, I (could eliminate) all suffering
(2) If I (were God), I (would eliminate) all suffering
(3) If I (had been) God, I (had eliminate) all suffering
(4) If I (am) God, I (can eliminate) all suffering

 

Right Ans. 2

115. I (wish) that you (be) right
(1) I (wished) that you (had been) right
(2) I (wish) that you (were) right
(3) I (wish) that you (will be) right
(4) I (may wish) that you (were right)

 

Right Ans. 2

Directions (Q. Nos. 116-120): Read the following passage carefully and choose the correct answer from the answers given below each question :

The good book of the hour, then, I do not speak of the bad ones-is simply the useful or pleasant talk of some person whom you cannot otherwise converse with, printed for you. Very useful often, telling you what you need to know; very pleasant often, as a sensible friend’s is similar in meaning pleasant talk would be. These bright account of travels; good-humoured and witty discussions of question; lively or pathetic story-telling in the form of novel; firm fact-telling, by the real agents concerned in the events of passing history;-all these books of the hour, multiplying among us as education becomes more general, are a peculiar characteristic and possession of the present age. We ought to be entirely thankful for them, and entirely ashamed of ourselves if we make no good use of them. But we make the worst possible use, if we allow them to usurp the place of true books for strictly speaking, they are not books at all, but merely litters or newspaper in good print.

116. How, according to the author, is the good book of the hour very useful?
(1) Because it gives the information required by you
(2) Because it is in printed form
(3) Because it gives you pleasure
(4) Because it is in the form of conversation

 

Right Ans. 1

117. Which of the following statements is not TRUE?
(1) The books of the hour are multiplying
(2) They are peculiar characteristic of the present age
(3) They are true scriptures of their writers
(4) We must be thankful for them

 

Right Ans. 3

118. How does the writer define the good book of the hour?
(1) The good book of the hour is informative in nature
(2) It is the useful or pleasant talk of someone in print
(3) The good book of the hour is mere communication
(4) The good book of the hour has no permanent value

 

Right Ans. 2

119. Which of the following conclusions based on the passage is not true?
(1) There are good books for all time
(2) The good books of the hour are useful as well as pleasant
(3) In the present age books of the hour are multiplying with the expansion of education
(4) True books have been replaced by books of the hour

 

Right Ans. 4

120. The book of the hour does not deal with one of the following. Identify
(1) Travel account
(2) Story-telling
(3) Fact-telling
(4) Preservation of knowledge

 

Right Ans. 4

Directions (Q.Nos. 121-125): Choose the option which is closest in meaning to the word given in CAPITALS.

121. MODERATE
(1) Not extreme
(2) Compromising
(3) Idealistic.
(4) Superficial

 

Right Ans. 1

122. IMPROPRIETY
(1) State of confusion and chaos
(2) Actions that are legally unsustainable
(3) Unlawful activities
(4) Actions that are morally wrong

 

Right Ans. 4

123. BIZARRE
(1) Imaginary
(2) Extremely pathetic
(3) Non-existent
(4) Very strange or unusual

 

Right Ans. 4

124. ASSIDUOUS
(1) Anxious
(2) Indifferent to one’s surroundings
(3) Working hard and taking great care
(4) Too much worried about one’s health

 

Right Ans. 3


125. IGNOMINY
(1) State of disorder
(2) Loss of public property
(3) Public shame
(4) Disappointment

 

Right Ans. 3