UPTGT English Previous Year Paper 2021: Solved Paper

UPTGT English Previous Year Paper 2021

This is the UPTGT English Previous Year Paper 2021. This is the complete solved paper that will help you in understanding of exam.

 

Directions (Q.Nos. 1-4) : In each question below four options (1), (2), (3), (4) are given. Find out the word which is correctly spelt.
1. (1) invertibrate
(2) invertibrat
(3) invertebrate
(4) invertiberate

Ans 3

2. (1) ommelette
(2) omellette
(3) omelete
(4) omelett

Ans. 3

3. (1) ciusine
(2) cuisin
(3) Cusinee
(4) cuisine

Ans. 4

4. (1) diarrhoea (2) diarhoea (3) dirhea (4) diarhoia

Ans. 1

5. “Thou hadst a voice whose sound was like the sea :
Pure as the naked heavens, majestice, free,”
The above lines are written for
(1) John Galsworthy
(2) John Milton
(3) William Shakespeare
(4) William Wordsworth

Ans. 2

6. Choose one word from the options which describes the phrase most accurately.
Murder of a brother
(1) Homicide
(2) Fratricide
(3) Infanticide
(4) Sororicide

Ans. 2

7. Who refers to William Wordsworth as an “ever enduring man”?
(1) Dr. Johnson
(2) De Quincey
(3) John Keats
(4) S.T. Coleridge
Ans. 4

8. Mark the part with the error. (Read the four options as the parts of the given sentence
(1) It was Meera who
(2) suggested that you be at the entrance
(3) to welcome each delegate
(4) on their arrival

Ans. 4

9. What is the rhyme scheme of Petrarchan sonnet?
(1) abba, abba, cde, cde
(2) abab, cde, abab, cde
(3) cde, cde, abba, abba
(4) abab, abab, cde, cde

10. Transform direct narration into indirect narration: Ram said, “How lovely this flower is !”
(1) Ram said how lovely this flower was with joy.
(2) Ram exclaimed with joy that it was a lovely flower.
(3) Ram exclaimed with joy that a lovely flower was.
(4) Raid said with joy that it was a lovely flower.

Ans. 2

11. The line “They also serve who only stand and wait’ occurs in which of the following poems?
(1) ‘True love’ by Shakespeare
(2) ‘On His Blindness’ by Milton
(3) ‘Daffodils’ by Milton
(4) ‘Ode on a Grecian Urn’ by John Keats

Ans. 2

12. The correct spelling is
(1) consonantal
(3) conscenetal
(2) consconental
(4) consonental

Ans. 1

13. Which of the following works of John Galsworthy puts forward John Galsworthy’s ideas on the drama?
(1) The Island Pharisees
(2) England of Free Men
(3) Jocelyn
(4) The Inn of Tranquility

Ans. 4

14. Choose one word from the options which describes the phrase most accurately.
Incapable of being redeemed from evil, i.e., beyond correction.
(1) Ineffaceable
(2) Incorrigible
(3) Impregnable
(4) Indelible

Ans. 2

15. Find out the most suitable preposition from the given options.
It was very generous……… you to offer to help me.
(1) about
(2) from
(3) of
(4) for

Ans. 3

Directions (Q.Nos. 16-19): Following sentences have been transformed as per directions given in their brackets. Choose the correct sentence from the choices given.

16. The apple was too sour to eat. (Remove ‘too’)
(1) The apple was very sour.
(2) The apple was extremely sour to eat
(3) The apple was so sour that it can not be eaten.
(4) The apple was so sour that it could not be eaten.

Ans. 4

17. The president appointed him Governor. (Passive)
(1) The governor was appointed by the President.
(2) He was appointed by the President.
(3) He was appointed Governor by the President.
(4) None of the above

Ans. 3

18. Who would not love his country? (Assertive)
(1) Everyone would love his country.
(2) Everyone should love his country.
(3) Hardly anyone would love his country.
(4) Some people may not love his country.

Ans. 1

19. Why should they be blamed by you? (Active)
(1) Why should you blame them?
(2) Let you not blame them.
(3) Why you should not blame them?
(4) None of the above

Ans. 1

20. Which of the following as a ‘pastoral elegy’?
(1) Elegy written in a country Churchyard
(2) In Memoriam
(3) Lycidas
(4) Duino Elegy

Ans. 3

21. “A factual account of a person’s life, examing all available information and texts relevant to the subject”, is called
(1) Biography
(2) Autobiography
(3) Memoir and Ode
(4) Elegy

Ans. 1

22. Choose one word from the options which describes the phrase most accurately.
Gradual recovery from illness.
(1) Panacea
(2) Putrefaction
(3) Convalescence
(4) None of the above

Ans. 3

23. The correct spelling is
(1) Diferential
(2) Differncial
(3) Differensial
(4) Differential

Ans. 4

24. Which of the following authors has written the lines-
“Tuwhit! tuwhoo! A merry note!
While greasy Joan doth keel the pot”?
(1) John Galsworthy
(2) John Milton
(3) William Wordsworth
(4) William Shakespeare

Ans. 4

25. Which of the following poems is not written by John Galsworthy?
(1) “Devon to Me”
(2) “Russia – America ”
(3) “Past”
(4) “Admonition to a Traveller”

Ans. 4

26. Find out correct sentence.
(1) He gave me much too pain.
(2) I shall go just now.
(3) He always gets success since the hardly works.
(4) I shall be only too glad to see you.

Ans. 4

27. Who called Shakespeare a ‘Johannes Factotum’, a Jack-of-all Trades?
(1) Christopher Marlowe (2) Samuel Johnson
(3) Robert Greene
(4) William Wordsworth

Ans. 3

28. Find out the most suitable preposition from the given options.
Malti is fed up ……… the weather.
(1) from
(2) with
(3) over
(4) about

Ans. 2

Exp. (2) The correct idiom is ‘fed up with’ which means annoyed, unhappy or bored.

29. Mark the part with the error. (Read the four options as the parts of one sentence that is given).
(1) These kind of apparel
(2) but it is relatively
(3) seems to be expensive
(4) affordable to maintain

Ans. 1

30. The correct spelling is
(1) Dicsernmant
(2) Discernment
(3) Diccernement
(4) Dicsernment

Ans. 2

31. Which of the following works is not written by John Galsworthy?
(1) Swan Song
(2) Saint’s ProgressS
(3) The Thorn
(4) Flowering Wilderness

Ans. 3

32. “Lap me in soft Lydian airs,
Married to immortal verse
Such as the meeting soul may pierce.
in notes, with manya winding bout.”
The above lines appear in
(1) IL Penseroso
(2) Song From Arcades
(3) Lycidas
(4) L’ Allegro

Ans. 4

33. Milton’s ‘On Shakespeare’ was published in
(1) 1630
(2) 1687
(3) 1629
(4) 1632

Ans. 1

34. Identify the error part in the following sentence.
(Consider the four options comprising the complete sentence)
(1) Neither my brother
(2) were able to help me
(3) nor my brother-in-law
(4) in the work

Ans. 2

35. Find out the most suitable preposition from the given options.
The new medicine prevents the virus. ………… growing.
(1) to
(2) in
(3) from
(4) for

Ans. 3

36. Among the following sentences which is not correctly punctuated?
(1) Ram, the son of Dashrath, killed Ravan’
(2) “Man” he said “is a political animal.”
(3) I told him that I would help him.
(4) He is an honest person; even his enemies say so.

Ans. 2

37. The characters-Beatrice and Benedick appear in Shakespeare’s play
(1) Love’s Labour’s Lost
(2) The Comedy of Errors
(3) Much Ado about Nothing
(4) As you like It

Ans. 3

38. Which of the following is not a form of ‘Ode’?
(1) Pindaric
(2) Jacobean
(3) Horatian
(4) Irregular

Ans. 2

39. In the classification of Shakespeare’s plays, in which category does The Two Gentleman of Verona, come?
(1) The Early Comedies
(2) The Mature Comedies
(3) The Sombre Plays
(4) The Last Plays

Ans. 1

40. In which poem of Wordsworth does the line, ‘Our birth is but a sleep and forgetting’ occur?
(1) Tintern Abbey
(3) The Prelude
(2) The Recluse
(4) Immortality Ode

Ans. 4

41. Which of the following works of William Shakespeare is written in six-lines stanza, and shows decided signs of immaturity?
(1) The Passionate Pilgrim
(3) Venus and Adonis
(2) The Rape of Lucrece
(4) None of the above

Ans. 3

42. Which of the following statements is not correct about Autobiography?
(1) An autobiography can never be a connected narrative.
(2) An autobiography is the story of a person’s life as written by that person
(3) Memoirs deal at least in part with public events and other than the author, and noted personages autobiography is a record of author’s life.
(4) Simulated autobiography is a device often used in the novel

Ans. 1

43. I (be) there, situation (be) different.
(1) I (had been) there, situation (was) different.
(2) (was) there, situation (was) different
(3) (Had)I (been) there, situation (would have been) different.
(4) (Had) (been) there, situation (had been) different.

Ans. 3

44. The boss wanted to know ……….  done the job.
(1) how I had
(2) how would I have
(3) that how had I
(4) how had I

Ans. 1

45. Which is correctly spelt word?
(1) Comprehansible
(2) Carporeal
(3) Contemptible
(4) None of the these

Ans. 2

46. Which figure of speech do we see in the following expression?
“Ten thousand saw I at a glance’
(1) Oxymoron
(2) Hyperbole
(3) Pun
(4) Transferred Epithet

Ans. 2

47. Which of the following is not True?
The term ‘novel’ refers to
(1) prose fiction
(2) a prose narrative having characters and a plot
(3) a treatise on current social problem
(4) a literary form that is derived from Italian ‘novella’

Ans. 3

48. Lysandar is a character in
(1) A Midsummer Night’s Dream
(2) King Lear
(3) Comedy of Errors
(4) Rome and Juliet

Ans. 1

49. A seven-line, iambic pentameter stanza rhyming ababbcc is called
(1) heroic couplet
(2) rime royal
(3) tercet
(4) terza rima

Ans. 2

50. Which of the following works is not written by John Milton?
(1) Of Education
(2) Areopagitica.
(3) On Shakespeare
(4) Alma or the Progress of the Mind

Ans. 4

51. Wordsworth’s The Borders comes under the category of
(1) prose tragedy
(2) epic
(3) verse tragedy
(4) ode

Ans. 3

52. Identify the error part in the following sentence.
(Consider the four options comprising the complete sentence)
(1) Rajeev was happy
(2) that Sanjay and his sister was going
(3) on the same train
(4) next day

Ans. 2

53. The correct spelling is
(1) Encrypt
(2) Enkript
(3) Encript
(4) Enckript

Ans. 1

54. Mark the part with the error. (Read the four options as the parts of the given sentence)
(1) Each cigarette which
(2) a person smokes does
(3) some harm and eventually you may get
(4) a serious diseases from its effect

Ans. 3

55. Find out the most suitable preposition from the given options.
These boxes are very heavy. They are full . books.
(1) with
(2) of
(3) in
(4) from

Ans. 2

56. What is the grammatical status of the underlined word, in the following sentence?
Vasco da Gama was the first to round the Cape of Good Hope.
(1) noun
(2) adjective (3) adverb
(4) verb

Ans. 4

57. Which of the following statements is true about a ‘closet drama?
(1) It is a drama full of treachery and in intrigues.
(2) A closet drama essentially has double plots.
(3) A closet drama is intended to be read rather than to be staged in a theatre.
(4) It deals with gentlemen and ladies living in a polished society.

Ans. 3

58. The prose ‘Gothic novel’ denotes
(1) the medieval type of architectural work
(2) a type of prose fiction which has been set in the middle ages, often suficed with gloomy castle
(3) a novel full with mysteries in modern age
(4) a type of fiction with exotic setting

Ans. 2

59. “Any short composition in prose that undertakes discuss a matter, express a p0int of view persuades us to accept a thesis on any subject, or simply entertain”, js
(1) Biography
(2) Autobiography
(3) Essay
(4) Ode

Ans. 3

60. Pick out the correct preposition from the options given below each of the sentences so as to complete them. We didn’t get home ……….. 2 a.m.
(1) at
(2) after
(3) till
(4) to

Ans. 1

61. My views may be different … ……. yours but you should not be indifferent your interest
Fill in the blanks with appropriate prepositions.
(1) from, from
(2) to, from
(3) from, to
(4) to, to

Ans. 3

62. In the Forsyte Saga, the Forsytes belongs to
(1) a country side family
(2) a typical city family
(3) the family of imaginary Islanders
(4) none of the above

Ans. 3

63. Some statements have been given here for tragedy. Find out correct statements
I. It is representation of serious actions leading a joyous conclusion for tragic hero.
II. The tragic hero will evoke both our pity and terror.
III. The hamartia becomes the reason of his demise.
IV. The anagnorisis in tragedy is reversal in his fortune from happiness to disaster.
(1) I and l
(3) Il and
(2) I and IV
(4) Il and IV

Ans. 2

64. Which of the following plays in not written by John Galsworthy?
(1) Justice
(2) The Apple Cart
(3) Silver Box
(4) Strife

Ans. 2

65. In William Wordsworth’s “The Solitary Reaper,. “The Solitary Highland Lass’ is
(1) a girl from Ireland
(2) a girl from Scotland
(3) a girl from Arabian Sands
(4) none of the above

Ans. 2

66. Jack Barthwick is a character in
(1) The Man of Property
(2) The Island Pharisees
(3) Jocelyn
(4) The Silver Box

Ans. 4

67. Which of the following statements, is correct about autobiography?
(1) It is written by a great author on the life of fellow author.
(2) It is written by a scholar on the life of a fellow scholar.
(3) It is a memoir
(4) The first fully developed autobiography is also the most influential: The Confessions of St. Augustine, written in fourth century.

Ans. 4

68. Which of the following works is not written by John Milton?
(1) ‘Ode on the Morning of Christ’s Nativity
(2) On the Late Massacre in Piedmont
(3) The Inner Vision’
(4) ‘On Arriving at the Age of Twenty Three

Ans. 3

69. The correct spelling is
(1) Ginocologist
(2) Gaynecologist
(3) Gaenecologist
(4) Gynaecologist

Ans. 4

70. Which of the following is not a major characteristic of ballad?
(1) It tells a story often with a musical accompaniment
(2) It usually deals with a single episode
(3) It is comic in nature
(4) The story is told through dialogue and action

Ans. 3

71. Transform the following sentence into “Exclamatory’ sentence:
This story is very beautifully told.
(1) This story is narrated beautifully.
(2) This story is communicated so gracefully!
(3) How graceful the writer is in telling this story!
(4) How beautifully this story is told!

Ans. 4

72. Find out the most suitable preposition from the given options.
I broke this glass .. accident.
(1) at
(2) by
(3) in
(4) of

Ans. 2

73. The line, “Thy soul was like a star, and dwelt apart” appears in
(1) London, 1802
(2) The Unchangeable
(3) The Dynasts
(4) A Consolation

Ans. 1

74. Which of the following authors has written the lines:
“For fear of which, here, this, thou age unbed-
Ere you were born, was beauty’s summer dead.”
(1) John Galsworthy
(2) William Shakespeare
(3) John Milton
(4) William Wordsworth

Ans. 2

75. Cokeson is a character in
(1) Justice
(2) Macbeth
(3) As you Like It
(4) Areopagitica

Ans. 1

76. A story in verse of prose with a double meaning is popularity known as
(1) Satire
(2) Allegory
(3) Irony
(4) Fable

Ans. 2

77. What is the correct meaning of the word ‘apposite?
(1) contrary (2) different
(3) right
(4) Suitable

Ans. 4

78. Identify the error part in the following sentence.
(Consider four options comprising the complete sentence)
(1) Fifteen miles (2) are
(3) long way (4) to walk

Ans. 2

79. Which figure of speech do we see in the following expression?
“Alone, alone, all, all alone,
Alone on a wide, wide sea”.
(1) assonance
(2) metonymy
(3) alliteration
(4) pun

Ans. 3

80. Falder is a character in which of the following plays by John Galsworthy?
(1) Silver Box (2) Justice
(3) Strife
(4) Loyalties

Ans. 2

81. Out of the given alternatives, fill in the gaps in the following sentence.
” ……….. is a connected narrative of the author’s life with some stress on introspection.
(1) Biography
(2) Travelogue
(3) Autobiography
(4) Memoir

Ans. 3

82. Identify the error part in the following sentence.
(Consider the four options comprising the complete sentence).
(1) The number of people
(2) applying were so large
(3) that the college had to
(4) stop issuing application forms

Ans. 2

83. Choose one word from the options which describes the phrase most accurately.
To banish from one’s country
(1) Repatriate
(2) Emigrate
(3) Immigrate
(4) Expatriate

Ans. 4

84. Which of the following plays of Shakespeare does not belong to the last phase of his career?
(1) Much Ado about Nothing (2) The Tempest
(3) Cymbeline
(4) The Winter’s Tale

Ans. 1

Directions (Q.Nos. 85-91): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, four words are suggested one of which is the right answer. Find out the appropriate word in each case.

Buildings do not make.. (85) university. It is the teachers and… (86) and their pursuit of knowledge which …. (87) the soul of a university. The university is the sanctuary of
the…. (88) life of a country. The healthy roots of national life are to be found in the people. ….. (89) are the well springs of national awakening. They are the spirit behind
revolutionary… (90) of society. When we give education, we start a ferment of debate and discussion of first.. (91).

85.
(1) an
(2) a
(3) the
(4) one

Ans.

86.
(1) employees
(2) pupils
(3) officers
(4) the Vice Chancellor

Ans. 2

87.
(1) make
(2) forms
(3) creates
(4) makes

Ans. 1

88.
(1) social
(2) human
3) national (4) intellectual

Ans. 4

89.
(1) They
(2) You
(3) We
(4) Who

Ans. 1

90.
(1) moments
(2) achievements
(3) movements
(4) people

Ans. 3

91. (1) principals (2) principles (3) issues
(4) questions

Ans. 2

Directions (Q.Nos. 92-94): Choose the appropriate preposition from the options given below each of the following sentences.

92. We divided the property ………. several parts.
(1) into
(2) with
(3) among
(4) of

Ans. 1

93. I have not seen him ……… last month.
(1) for
(2) from
(3) since
(4) till

Ans. 3

94. Your behaviour does not admit . any excuses.
(1) in
(2) of
(3) for
(4) to

Ans. 2

95. Which of the following is mismatched?
(1) William Shakespeare: “True Love”
(2) William Shakespeare: “Carpe Diem
(3) William Wordsworth: “Revolution”
(4) William Wordsworth: “Written in Early Spring”

Ans. 3

96. Which work has been called by Shakespeare as, ‘the first heir of my invention’?
(1) Hero and Leander
(2) The Rape of Lucrece
(3) The Comedy of Errors
(4) Venus and Adonis

Ans. 4

97. The characters-Ophelia and Gertrude appear in Shakespeare’s play.
(1) King Lear
(2) Othello
(3) Hamlet
(4) Macbeth

Ans. 3

98. Find out antonym of the word ‘ample’.
(1) enough
(2) meagre
(3) suficient
(4) scarcity

Ans. 2

99. Find out appropriately transformed exclamatory sentence of the following assertive sentence.
We had a very merry time of it last night.
(1) What merry time they had this night !
(2) What a merry time we have this night
(3) What a merry time we had of it last night!
(4) What a merry time they have of it last night!

Ans. 3

100. In the first folio edition of Shakespeare’s dramas which play was omitted?
(1) Macbeth
(2) Pericles
(3) A Midsummer Night’s Dream
(4) Titus Andronicus

Ans. 2

101. Choose one word from the options which describes the phrase most accurately.
The art of making fireworks.
(1) Pyrotechnics
(2) Fireomatics
(3) Numismatics
(4) Cicatrics

Ans. 1

102. Mark the part with the error. (Read the four options as the parts of the given sentence).
(1) One must grab advantage of
(2) opportunities to talk with native speakers
(3) if you want to improve
(4) one’s English

Ans. 3

103. The meaning of the word ‘indignation’ is
(1) dignity
(2) diversion
(3) disgust
(4) anger with surprise

Ans. 4

104. The correct spelling is
(1) Fluffy
(2) Flufpy
(3) Fluppy
(4) Fluffie

Ans. 1

105. The great artistic movement ‘Renaissance’ had its full impact on English literature in
(1) Fifteenth Century
(2) Eighteenth Century
(3) Sixteenth Century
(4) Nineteenth Century

Ans. 3

106. Which of the following works is a novelette written by John Galsworthy?
(1) The Freelands
(2) The Forsyte Saga
(3) Jacolyn
(4) None of the above

Ans. 3

107. What is the grammatical status of the underlined word in the following sentence?
There was a great round of applause.
(1) noun
(2) adverb
(3) adjective
(4) verb

Ana. 1

108. A ‘dramatic monologue’ is a type of poem that contains.
(1) a single speaker talking to himself
(2) several speakers talking on one subject
(3) one imaginary speaker talking to an imaginary audience
(4) a single dialogue in the poem

Ans. 3

109. What is the grammatical status of the underlined word in the following sentence?
Everybody joins hands and dances round.
(1) noun
(2) adjective
(3) adverb
(4) verb

Ans. 3

110. Find out incorrect sentence
(1) But one thing, however, has not changed.
(2) You should act like me.
(3) If you do not work hard, you can not succeed.
(4) I will wait here until you come back.

Ans. 1

111. A fable is also called
(1) apologue
(2) parable
(3) proverb
(4) exemplum

Ans. 2

112. Which of the following statements is not correct about Biography?
(1) It is the history of particular men’s lives.
(2) The name biography now connotes a relatively full account of a particular person’s life.
(3) It involves the attempt to set forth character, temperament and milieu as well as subject’s activities and experiences.
(4) Biography is a later day genre and we find biographies in 20th century only.

Ans.

113. Which of the following statements is not correct with reference to essay?
(1) The essay differs from a “treatise” or “dissertation” in its lack of pretension to be a systemic and complete exposition
(2) An essay primarily discusses its subject in non-technical fashion.
(3) The essay discusses its subject with a liberal use of such devices as anecdotes, striking illustrations and humour to augment its appeal.
(4) The formal essay is relatively personal.

Ans.4

114. Which of the following statements about lyric’ form of poetry is not True?
(1) A lyric contains 14 lines
(2) It usually expresses the feelings and thoughts of a single speaker
(3) The Greeks identified the lyric as a song rendered to the accompaniment of a lyre
(4) A lyric poem may be a brief expression of a mood.

Ans.

115. The term ‘Carpe Diem’ means
(1) Hail and day
(2) Goodbye the bright day (3) Sees the day
(4) Seize the day

Ans. 4

116. Shakespeare’s play Love’s Labour’s Lost” is a good example of
(1) The Comedy of ideas
(2) Problem Play
(3) The Comedy of Manners
(4) Romantic Comedy

Ans. 3

117. Who among the following writers is known for his epigrammatic prose style?
(1) Thomas Browne
(2) Dr. Johnson
(3) Bacon
(4) Addison

Ans. 3

118. As a dramatist John Galsworthy belongs to the
(1) romantic tradition
(2) psychological tradition/school
(3) realist tradition of Jones and Pinero
(4) tradition of Edward Bond

Ans. 3

119. “Will no one tell me what she sings?
Perhaps the plaintive numbness flow.”
The above mentioned lines appear in
(1) True Love
(2) The Solitary Reaper
(3) The Unchangeable
(4) Lucy Gray

Ans. 2

120. What is the meaning of the word Mercenary’?
(1) The motive to earn money
(2) An office without pay
(3) A business of machinery
(4) All of these

Ans. 1

121. Among the following which is not an example of pastoral elegy?
(1) Astrophel
(2) Lycidas
(3) Thyrsis
(4) Elegy written in a Country Churchyard

Ans. 4

122. The first folio, the first collected edition of Shakespeare’s plays was edited by
(1) Heminge and Thomas Sackville
(2) Nicholas Udall and Thomas Nortan
(3) Nicholas Udall and Condell
(4) Heminge and Condell

Ans. 4

123. Which of the following plays by Shakespeare is not classified as Roman play?
(1) Antony and Cleopatra
(2) Hamlet
(3) Julius Caesar
(4) Coriolanus

Ans. 2

124. Which figure of speech do we see in the following expression?
He was a good teacher but a poor student.
(1) Irony
(2) Bathos
(3) Anticlimax
(4) Antithesis

Ans. 4

125. Which of the following statements is correct about memoir?
(1) In memoir, the emphasis is not on the author’s
developing self but on the people and events that the author has known.
(2) Memoir is another name for ‘Autobiography’
(3) Memoire is another name for ‘Biography’
(4) Memoir is always episodic and appears in ballad form only

Ans. 1